Všichni víte, jak zbožňuji cuketové nudle a kdo ne, ať mrkne do historie blogu, receptů je tu až až, to asi o něčem vypovídá. Nicméně je tu podzim. Teploty pomalu klesají, sluníčka ubývá a to znamená jediné, končí žně zeleninovým salátům, cuketám, rajčatům a jiné letní zelenině. Na řadu přichází kořenová zelenina, zelí, luštěniny, ořechy, dýně a jiné sezónní kousky.
Přijde mi až hloupé, cpát se celoročně hlávkovým či jiným salátem. Jednak si pěkně připlatíme mimo sezónu. Proto radši sáhnu po sezónním produktu, který je cenově přízivější a mám jistotu nebo alespoň naději, že necestoval přes půl světa a nebyl vyhnán kdo ví čím.
A obavy o linii? Když nebudu jíst lehké zeleninové saláty a místo toho si dám luštěninovou polévku, kopu pečené řepy, zeleninový krém, hrst vlašských ořechů? Věřím, že tělo je náš nejlepší rádce a ví, proč si říká právě o sytější krmi během zimního období. A to, i kdybycom během zimy přibrali kilo, dvě... na jaře ztratíme, ani nevíme jak...
Ale dost úvah, které tak trochu odbočily od myšlenky, kterou jsem chtěla vyjádřit. I když mám moc, ale opravdu moc ráda cuketové nudle, klidně a s chutí je vyměním za celozrnné těstoviny. K dýňové omáčce jsou jako stvořené... recept opět pro Štamgast a Gurmán :-)
Celozrnné špagety s dýňovou
omáčkou (2 porce)
- ¼ až ½ dýně Hokkaido, záleží na velikosti
- sůl, pepř
- pár lístků šalvěje
- olivový olej
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- 50 ml bílého vína
- cca 100 ml vody/vývaru
- 50 g Gran Moravie/parmazánu
- 100 g celozrnných špaget
Dýni jsem si omyla, přepůlila,
vydlabala a nakrájela na menší kostky. Zapékací nádobu případně plech jsem si vyložila
pečícím papírem, pokladla dýní. Dochutila jsem ji solí, pepřem, posypala lístky
šalvěje a pokapala olivovým olejem. Dala jsem péct do předehřáté trouby zhruba na 20
minut.
Mezitím jsem si na kapce olivového
oleje zpěnila cibuli, přidala na tenké plátky nakrájený česnek, asi jen na
minutu, aby nezhořknul. Stačí, když se rozvoní. Zalila jsem vínem a nechala jej
odpařit. Poté jsem přidala upečenou dýni a vodu, kdo chce, použije vývar. Nechala jsem chvilku povařit,
odstavila z plotny, přistrouhala trochu Gran Moravie a rozmixovala na
hladkou omáčku. Případně dochuťte solí, pepřem.
Špagety jsem uvařila dle návodu na obalu a podávala s dýňovou omáčkou posypané dalším sýrem a
ozdobené lístky šalvěje.
Článek si můžete přečíst zde.
Děkuji za další dýňový recept. Zkoušela jsem podle tebe dýňovou polévku s kokosovým mlékem, byla výborná. Půlka dýně mi ještě zbyla, tudíž zkusím hned tuhle dobrotu :)
OdpovědětVymazatPodobný recept jsem si vymyslela na návštěvě u kamarádky, která nevěděla, čím mě rostlinně uhostit. Tak jsem se chopila vařečky a pochutnaly jsme si obě :) Teda doufám.
OdpovědětVymazatDýňová omáčka na špagetách je prostě top!
oooo pecka :-P
OdpovědětVymazatmňam :))
OdpovědětVymazat>>> N i k o l a M i l l s - beauty and fashion blogger
Vypadá to moc hezky, určitě tenhle recept někdy vyzkouším. :)
OdpovědětVymazatMiluju těstoviny a Hokkaido mám už 3 dny v lednici, takže děkuji za inspiraci :-))
OdpovědětVymazatNikdy jsem dýni nejedla, ale vypadá to vážně dobře. Asi budu muset napravit a vyzkoušet. :)
OdpovědětVymazatvynikající, místo parmezánu jsem tam sice šoupla nivu, ale moc děkuju za úžasnou inspiraci (v každém postu!) DĚKUJU :)
OdpovědětVymazatDnes jsem vařila :) akorát nebyl parmezán (místo něj jsem dala sýr krolewski) a bílé víno, ale i tak vynikající :)
OdpovědětVymazat