Asi víte, jaký jsem fanda do "alternativního" pečiva, stačí mrknout na seznam receptů :-) Proto, jakmile se naskytla příležitost, kdy jsem potřebovala něco trvanlivého na cesty, nelenila jsem a pustila se do testování nového chleba.
Poté, co Sarah na svém blogu zveřejnila recept na svůj Life-changing bread, s podobnými chleby jako by se roztrhl pytel. Tohle je jeho další obdoba. Musím říct, že konzistence tohoto chleba byla zatím nejlepší. Držel až neuvěřitelně pohromadě, a tak se mi podařilo ho nakrájet na velmi, velmi tenké plátky. Vesele tak můžete podávat jako krekry k sýrovému prkénku atd.
Semínkový chléb
Inspirace: http://nyoutritious.com
- 80 g drcených lněných semínek
- 100 g slunečnicových semínek
- 50 g dýňových semínek
- 100 g sezamových semínek
- 2 lžíce mletého máku
- 4 lžíce psyllia
- 1 lžička soli
- 2 lžíce pohankové mouky
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 vejce
V míse jsem si smíchala lněná semínka se slunečnicovými, dýňovými, sezamovými, mákem, psylliem, solí a pohankovou moukou. Přilila jsem olivový olej, vejce a vše důkladně promíchala. Vzniklou směs jsem přendala do pečícím papírem vyložené chlebíčkové formy a dala péct do předehřáté trouby na 160 stupňů zhruba na 30 minut. Poté jsem vyndala z formy, obrátila chlebíček a pekla dalších třicet minut. Po vychladnutí jsem krájela na tenké plátky.
Vypadá to zajímavě. Jen mě zajímá - není chléb moc tvrdý? :)
OdpovědětVymazatrozhodně ne :-)
VymazatTak to se mi líbí :) V rámci svých aktuálních pokusů sama na sobě chci zkusit omezit lepek a tohle vypadá schůdně a velmi jedle... Jen dotaz - kde se dá sehnat psyllium?
OdpovědětVymazatPsyllium se dá sehnat v každé lékarně, mají buď ochucené (které se míchá s vodou a vypije) a pak neochucené.Psyllium se právě při bezlepkovém pečení stará o "lepivost".
Vymazatjak píše Madla, mají jej lékárny, ale já například kupovala i v drogerii.
VymazatJé, tak ten určitě brzy vyzkouším. jen dotaz na chuť, chutná prostě semínkově, nebo má takovou tu chuť kupovaných "polystyrénů"?
OdpovědětVymazatchuť je spíš semínková :-)
VymazatMně by se takhle hezky nikdy nepovedl :D semínka bych mohla jíst dennodenně, takže recept si zakládám a doufám, že brzy vyzkouším.
OdpovědětVymazatLákavé!!
OdpovědětVymazatDá se potom zmrazit? Asi ano, že? Děkuju
OdpovědětVymazatnakrájený na plátky ano.
VymazatNechci dělat reklamu, ale vynikajicí semínkový chleba má nově i brněnské pekařství Makovec, je sice za 79,- ale doporučuju vyzkoušet:) donutil mě hledat recept na semínkový chleba, takže díky, ten váš vyzkouším:)
OdpovědětVymazatsemínka jsou drahá, takže se ceně nedivím.
Vymazatnevíte jak by to vypadalo kdybych tam nedala to psyllium? :/
OdpovědětVymazatnedoporučuji, psyllium tvoří pojící prvek
Vymazat