I když jsem se letos žádné dovolené v teplých krajinách nedočkala, nic nebrání tomu, abych se vydala alespoň v kuchyni na malý výlet za trochou exotiky...
Přenesla jsem se tam alespoň díky naprosto jednoduchému salátu, který zvládne každý začátečník v kuchyni. Mrkev jsem nastrouhala klasicky jako na nudle, ale můžete ji nakrájet na tenké plátky, špalíčky atd. Cizrnu jsem si předem uvařila, kdo je líný, může sáhnout po plechovce, ale já dávám přednost první variantě. Místo datlí se skvěle hodí i sušené meruňky, rozinky... Místo máty sáhněte po koriandru, pokud máte rádi... Je dobré promíchat mrkev se zálivkou a nechat odležet. Mrkev tak krásně zvláční a nasaje chuť koření. Tak směle do dálek... :-)
Marocký mrkvový salát s cizrnou (2 porce)
Inspirace: http://www.101cookbooks.com
Zálivka
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička semínek koriandru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžička medu
- špetka kajenského pepře
Salát
- 50 g cizrny v suchém stavu
- 4 střední mrkve
- hrst mandlí
- hrst sušených datlí
- hrst čerstvé máty
Na zálivku jsem na pánvi krátce opražila kmín s koriandrem. Stačí jen chvilka, minuta, dvě, aby se koření rozvonělo. Poté jsem koření rozdrtila v hmoždíři a smíchala s ostatními surovinami na zálivku a důkladně prošlehala.
Na salát jsem si omyla mrkev, pomocí škrabky ji nastrouhala na tenké plátky, které jsem zalila zálivkou a nechala odležet, aby mrkev změkla. Před podáváním jsem promíchala s uvařenou cizrnou, mandlemi, datlemi a čerstvou mátou.
Máš to moc krásně upravené! :))
OdpovědětVymazatMoc pěkné :) si s tím teda umíš vyhrát
OdpovědětVymazatMoc hezký nápad s těmi podélnými plátky.
OdpovědětVymazatTo je tak krásně barevné!
OdpovědětVymazatJe to nádherně nafocené a připravené jako vždycky :))) Je radost už jenom na ty fotky koukat, co teprve, jak to musí být dobré :))
OdpovědětVymazatJednu dobu jsem mrkev mohla pořád, teď ji moc nemusím.
OdpovědětVymazatmňam... :))
OdpovědětVymazatZúčastni se u mě na blogu giveaway :) !