Chia pizza

Vím, že by mě Ital asi zabil, kdyby viděl, že se odvažuji nazývat placku vyrobenou z chia semínek pizzou, proto pro pro Italy a ostatní, kterým bude tohle označení vadit, čtěte "chia placka". To jen tak na úvod k terminologii, teď ale k věci... aaa zamilovala jsem si různé slané koláče, galety, quiche, rádoby pizzy atd., atd. 


A ještě víc jsem si zamilovala vymýšlení, čím je obložit. Nikdy Vás to nepřestane bavit, protože nikdy nemusíte mít stejnou pizzu. A navíc prostě musí chutnat všem. Vytvořte univerzální krustu a pak už jen nechte spolustolovníky, aby si pokrm sami dotvořili dle svých chutí. A máte zaručeno, že ten nebude oddělávat olivy, ten cibuli...


Kromě obloh mě strašně baví i kreativita ohledně samotné krusty. Dříve byla vrcholem zdravé výživy výměna bílé mouky za celozrnnou. Teď se dělají "těsta" z květáku, semínek, oříšků a spousty dalších surovin, které si ale nechám pro sebe. Ale nebojte, určitě se tu již brzy objeví :-)



Chia pizza

Inspirace: http://nyoutritious.com


  • 1/4 hrnku chia semínek
  • 3 lžíce pohankové mouky
  • 3/4 hrnku vody
  • 3 lžíce libovolných semínek
  • 1 lžička soli

  • + náplň



V míse jsem promíchala chia semínka s moukou, slunečnicovými semínky, solí a zalila vodou. Nechala jsem alespoň hodinu odpočívat, aby chia semínka nasála vodu a vytvořila svůj typický sliz. Pokud by se Vám zdálo těsto příliš tekuté, přisypte trošku mouky, v opačném případě můžete přilít trochu vody. Pak už jen těsto přendejte na pečícím papírem vyložený plech a dejte péct do předehřáté trouby zhruba na 160 stupňů na 30-40 minut. Poté poklaďte náplní a pečte dalších 10 minut. 


Náplň volte dle svých preferencí. Já během testování zkoušela domácí šalvějové pesto s máslovou dýní a kozím sýrem a bazalkové pesto s pečenou mrkví a koprem. 


Ještě chci upozornit, že těsto musí být pořádně upečené, jinak se může stát, že se Vám přilepí na pečící papír a budete mít po pizze. Také nedoporučuji příliš "tekutou" náplň, díky které by mohla krusta příliš zvlhnout. Proto volte spíše tenkou vrstvu pesta, grilovanou, pečenou zeleninu, sýr, šunku, atd. žádné rajčatové omáčky... Ani se nepokoušejte o co nejtenčí krustu, snadno byste mohli semínka spálit a s obtížemi slupovali krustu z papíru.... Teď to vypadá jako nějaká velká alchymie, ale zdání klame, kdo má ozkoušenou květákovou pizzu či jinou variantu, zvládne pizzu levou zadní a věřím, že i ostatní :-)


10 komentářů:

  1. tak se tak trochu stydím, když si čtu Tvůj příspěvek, pač mám pocit, že poslední dobou je moje zdravé pečení právě založené na tom, že vyměním obyčejnou mouku za celozrnnou :-) Trochu mám strach, aby mi to rodina jedla a takto je to takové nenásilné. No musím se podívat i na ty Tvoje ostatní pizzy, aby teda zkusila i něco nového :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. každému, jak vyhovuje :-) jen jsem chtěla vyjádřit, že můžeme být daleko kreativnější... ale chápu, že ne všichni jsou otevřeni těmto alternativám...

      Vymazat
  2. Škoda,že ty semínka nejsou zrovna nejjlevnější

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nejsou, ale dají se sehnat i za slušnou cenu, někde je ta cena vyloženě přestřelená. Nicméně beru to tak, že místo sladkostí, brambůrků si koupím semínka, která navíc vydrží pěkně dlouho

      Vymazat
  3. děkuji ti moc za inspiraci, dnes jsem si to stvořila na oběd a byla jsem (nebo spíš moje chuťové buňky) velmi velmi spokojená;)

    OdpovědětVymazat
  4. vyskúšané, výborné,príjemná zmena oproti klasike:)dada

    OdpovědětVymazat
  5. Věděla jsem, že to bude dobré, protože žádný recept, který jsem od tebe zatím zkusila, mě nezklamal..ale tohle jsem nečekala. Použila jsem dýňové semínko a chutnala doopravdy jako pizza!! Byla neuvěřitelně skvělá! Strašně děkuji za takovou horu inspirace, kterou nám stále poskytuješ. Dnes se chystám na ovesné bramboráky- už se nemůžu dočkat až je ochutám!
    Johana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. super, díky za feedback, určitě dej vědět, jak chutnaly bramboráky :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)