Jsem nevěrná.... Není to hezké, ale občas podvádím mé milované burákové máslo a nemám dokonce jediného náhradníka, stydím se. Budiž mi alibi, že jednotvárná strava není to pravé ořechové, achjo zase se mi sem loudí ořechy, moje zkáza.
A kdo že jsou ti drzouni, co si dovolují lézt do zelí máslíčku? Nebudu dnes mluvit o jiných ořechových či semínkových kamarádech. To asi každého napadne, že kromě buráků může rozmixovat mandle, kešu, vlašské ořechy, slunečnicová semínka atd. Budeme se zabývat něčím mnohem zajímavějším, různými sladkými pomazánkami...
Kromě ořechů a semínek můžeme na pomazánku zpracovat luštěniny nebo právě sušené ovoce, pokud možno nesířené, neproslazované. A tak burákové máslo střídá například kakaová cizrnová pomazánka, slaný karamelový dip a nováčkem je tato datlová nutella... Vím, že spousta z Vás si ráda maže takové pomazánky na tousty a jiné pečivo, ale já je mám nejradši s ovocem. Ať už jen tak namáčet měsíčky jablka, hrušky, jako na obrázku na kolečka a promazané nebo prostě přepůlený banán opět s pořádnou dávkou pomazánky, lžička do sójového jogurtu, smoothie...
Datlová nutella
Inspirace: http://alkitchen.blogspot.cz
- 100 g datlí
- voda
- 1 lžička kakaového prášku
- pár kapek citrónové šťávy
Datle jsem si předem na pár hodin namočila. Poté jsem slila část vody a rozmixovala spolu s kakaovým práškem a citrónovou šťávou. Přendala jsem do uzavíratelné sklenice a skladovala v lednici.
wow to je hodně zajímavý,..
OdpovědětVymazatNa mém blogu probíhá giveaway, budu ráda když se zúčastníš. :-)
díky :-)
VymazatPekné, velice pekné.. ja to mám rovnako, pečivo nemusím, ale namazať si jabĺčko domácou nutellou? Tak to áno, praktizujem to často.. I keď častejšie vyhráva práve arašidový kamarát.. :D
OdpovědětVymazatkamarád nesmí nikdy chybět, jinak jsem nervózní :-)
VymazatTo muselo geniálne chutiť. Tú by som rada vyskúšala.. :)
OdpovědětVymazatAj keď, ja najradšej ostanem verná arašidovému masličku ♥
máslo je favorit, to je jasné, ale občas na prostřídání...
Vymazatto vypadá skvěle, navíc mám doma dost datlí a měla bych je spotřebovat;) Jen se chci zeptat, nevíš, jak dlouho to v lednici vydrží?
OdpovědětVymazatmám v lednici druhý týden a zatím ok :-)
VymazatTak to by mě fakt zajímalo, jak tohle chutná! Datle znám, ale nedokážu si to představit jakkoliv zpracované, musí to být neskutečná slaďárna :)
OdpovědětVymazatZvu Vás na svou giveaway: KLIK
sladkost zmírňuje kakaový prášek a citrónová šťáva, ale i tak je to sladké, stačí opravdu troška, nejlépe s kyselším jablkem...
VymazatUž jsem také dělala, ale bez kakaa, takže zkusím i s ním :)
OdpovědětVymazatŘíkala jsem tomu datlový med, zajímalo by mě, jestli by byl dobrý i ze sušených fíků nebo švestek, ale určitě ano.
věřím, že bude stejně dobře fungovat u jakéhokoliv sušeného ovoce... škoda, že jsou těžko k sehnání kvalitní brusinky...
Vymazatsuper nápad, vyzerá skvelo, takže určite vyskúšam :)
OdpovědětVymazatdoporučuji :-)
VymazatMňam:)
OdpovědětVymazatTy jo, to vypadá vážně nádherně! :)
OdpovědětVymazatDatle se bojím ochutnat. :D dá se to k něčemu přirovnat? :)
OdpovědětVymazattak si prostě kup malé balení, na trzích bývají i na váhu, a když nebudou chutnat, zapracuješ do nějakého receptu. Těžko přirovnávat, každá potravina je jedinečná, jsou opravdu hodně sladké
VymazatOpravdu skvělé! :-)
OdpovědětVymazatDíky za super inspiraci, je to opravdu mňamka! :) A navíc zdravá! Na nákup ořechů a sušeného ovoce doporučuji www.svetplodu.cz :)
OdpovědětVymazatdíky za tip :-)
VymazatHned jsem sla namocit datle! I ❤️ delicious blog
OdpovědětVymazattuhle přesně dělám, jen přidávám ještě dvě lžíce oříškového másla nebo tahini a je to strašná dobrota! :)
OdpovědětVymazattak to musí být ještě lepší, příště zkusím :-)
VymazatTo budu muset zkusit, já zase udělám z cukru karamel, naliju rozmixované datle, nechám provařit a mám datlový karamel, nejskvělejší na různé kaše nebo na pečení, děti nechtějí na kaši nic jiného :)
OdpovědětVymazattak to mi přijde už zbytečně moc, nedokážu si představit, jak moc to musí být přeslazené, datle jsou i tak velmi sladké
Vymazat