Kromě různých super experimentálních receptů kombinující mnohdy zdánlivě nesourodé suroviny mám ráda i návraty ke klasice. Taková retro záležitost jako štrůdl nebo třeba jáhelník jsou občas moc fajn, samozřejmě v souladu s mými stravovacími zásadami.
Klasický jáhelník obsahuje vejce, ten od Hanky Zemanové ne. Kromě toho mě zajímalo, jak budou chutnat jáhly uvařené v jablečném moštu místo klasického mléka. Řeknu Vám, měla jsem, co dělat, abych kaši nesnědla než se dostalo na jáhelník. Bylo to výborné, určitě budu používat mošt i na obyčejnou kaši. Dodá jáhlám úžasnou chuť, které jsou, řekněme si to na rovinu, nic moc. Navíc díky přirozeně nasládlé chuti moštu není třeba dále jáhelník doslazovat.
Recept je přirozeně bezlepkový i veganský. Samozřejmě můžete použít klasické mléko nebo ještě lépe nějaké rostlinné, např. mandlové, rýžové... Pak jáhelnou kaši doslaďte! Hanka v receptu ještě uvádí rozinky, které míchá s jablky, ale na můj vkus to bylo už příliš sušeného ovoce, proto jsem je vynechala.

Inspirace: H. Zemanová: BioAbecedář
- 10 lžic jáhel
- 500 ml jablečného moštu/mléka
- špetka soli
- 4 střední jablka
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce skořice
- 100 g sušených švestek
Jáhly jsem několikrát spařila, aby nebyly hořké. Poté jsem je uvařila na kaši spolu s jablečným moštem a špetkou soli. Kaši jsem nechala vychladnout. Podle chuti můžete dosladit medem či sirupem, např. agáve, javorovým, já nedoslazovala. Švestky jsem zalila horkou vodou a nechala odpočívat. Jablka jsem oškrabala a nastrouhala, promíchala se skořicí a kukuřičným škrobem. Koláčovou formu jsem vymazala a vysypala a pokladla polovinou kaše, poté jsem rozprostřela nastrouhaná jablka, namočené švestky a na závěr přikryla druhou polovinou jáhel. Dala jsem péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na 40 minut.
Taky jsem ho jednou dělala, ale letěl do koše :D Možná vyzkouším ten tvůj recept :)
OdpovědětSmazatto zase jednou něco tak skvělého a zdravého a musím to uvařit!!!!
OdpovědětSmazatvypadá nádhrně
OdpovědětSmazattvoje recepty mám rada, sú zaujímavé...a tento jahelník musím našim doma urobiť, samé dobré suroviny :)
OdpovědětSmazatJejí kuchařku mám, už delší dobu se na něj chystám. Teda a když slyším tu chválu! Nemůžu se dočkat až na něj dojde! :)
OdpovědětSmazatJáhelník jsem zkoušela jen jednou a letěl do koše, protože mi absolutně nesedl. :/
OdpovědětSmazatNicméně tvůj výtvor vypadá na oko moc hezky. ;)
Jáhelník miluju a peču ho docela často, ale nikdy nevypadá tak fotogenicky jako ten tvůj :(:D A mohu se zeptat, jak na domácí jablečný mošt? :-D Jsem v tomhle úplný začátečník.
OdpovědětSmazatjablečný mošt? já nepsala, že dělám domácí, občas jsme obdarováni domácím, jinak kupuji od moštovky Lažany. Myslím, že doma běžně ani mošt neuděláš, potřebuješ lis...
Smazatjáhelník jsem ještě nikdy nezkoušela, ale uřčitě se na něj vrhnu.. dřív nebo později:-)
OdpovědětSmazatJáhelník jsem ochutnala a od té doby ho miluji!
OdpovědětSmazatTak jsem nejspíš našla recept, ve kterém konečně zužitkuji ty jáhly, které leží nevyužité ve špajzu :D :) Jáhelník vypadá chutně :)
OdpovědětSmazatjáhelník jsem měla jen jednou, když jsem pracovala v Rebiu a večer jsem si mohla nosit domů to, co zbylo. A ten mi chutnal moc, a už dlouho si říkám, že ho musím zkusit i doma, ale ještě jsem se k tomu nedostala...no a teď už ani nemám tu možnost :D
OdpovědětSmazatTen tvůj vypadá parádně:)
Ještě je dobré do té kaše přidat vajíčka - hned to dostane lepší chuť (nebo alespoň mně to více chutná) :)
OdpovědětSmazatVerča
do tradičního receptu patří samozřejmě vejce, ale já chtěla jáhelník bez :-)
SmazatVypadá nádherně, jáhly miluju <3 ale zatím jsem nic než jáhlovou kaši nevykuchtila,čas to napravit :D
OdpovědětSmazatwow, super recept! toto by mi nikdy nenapadlo! sikulka!
OdpovědětSmazatděkuji, je to pocta od takové kuchařky :-)
SmazatVypadá to moc dobře, šlo by to i z jahelných vloček? Nemám s tím zkušenosti, takže se možná ptám blbě:)
OdpovědětSmazatobávám se, že tě zklamu, z vloček nebude jáhelník.
SmazatJáhelník mám moc ráda i na slano!:) Vypadá krásně a hlavně ten mošt je super nápad, určitě to zkusím do ranní kaše;)
OdpovědětSmazatZkus, snad ti bude chutnat jako mně :-)
SmazatOoooo mňam!
OdpovědětSmazatJoo! Tenhle recept se mi moc líbí. :) Oceňuju, že přidáváš i veganské recepty.
OdpovědětSmazatDěkuji za inspiraci, zatím mi jahelník bez lžíce kvalitního másla, jednoho vejce a mléka nikdy nechutnal a letěl do koše, tak jsem zvědavá na tento recept. Jinak jsem zkoušela klasický (mléčno-máslo-vaječný) jahelník ještě před pečením pořádně promíchat s rozmačkanými či rozmixovanými rozmrzlými jahodami či malinami, krásně se zbarvil do růžova a skvěle to celou "hmotu" ochutilo.
OdpovědětSmazatKeď som tu tento recept našla, mala som akurát detoxikačnú kúru a kvôli tomuto receptu som sa nevedela dočkať konca :D Dnes, hneď ako som vstala som sa pustila do pečenia aaaaaaaaaa bol, VYNIKAJÚCI! Určite som ho nerobila prvý a posledný krát, tvoj blog je pre mňa naozaj každodennou inšpiráciou. Ďakujem :-)
OdpovědětSmazatHele, máš ty jáhly dost uvařené? Moje totiž obvykle vypadají jinak.. :D Nebo je jenom tak upravená fotka, že vypadají víc žlutě?
OdpovědětSmazatHele mám! Nikdy výsledek nevypadá totožně, ani mně se nikdy nepodaří vícekrát za sebou pokrm jako přes kopírák. Fotky neupravuji.
SmazatJak bys ho připravila místo moštu z toho mléka? a šly by vynechat sušené švestky?
OdpovědětSmazattak jako s moštem :-) proč by nešly vynechat švestky? Lze nahradit rozinkami, brusinkami nebo ničím...
SmazatPřesně na něco takového mám zrovna teď chuť! Jdu péct.. :)
OdpovědětSmazatTvoje stránka je tolik inspirace! Vždycky si vyberu to, co zrovna uspokojí mé chuťové buňky :)
tak to jsem ráda, že plní účel :-)
SmazatUvařila jsem jáhly v mléku a rovnou do toho přidala na kostičky sušené meruňky a datle rozvařit, pak jsem přidala vanilkový cukr a jinak jsem se držela receptu. Vynikající pěkně šťavnatý, díky za recept!
OdpovědětSmazat