Jáhelník

Kromě různých super experimentálních receptů kombinující mnohdy zdánlivě nesourodé suroviny mám ráda i návraty ke klasice. Taková retro záležitost jako štrůdl nebo třeba jáhelník jsou občas moc fajn, samozřejmě v souladu s mými stravovacími zásadami. 



Klasický jáhelník obsahuje vejce, ten od Hanky Zemanové ne. Kromě toho mě zajímalo, jak budou chutnat jáhly uvařené v jablečném moštu místo klasického mléka. Řeknu Vám, měla jsem, co dělat, abych kaši nesnědla než se dostalo na jáhelník. Bylo to výborné, určitě budu používat mošt i na obyčejnou kaši. Dodá jáhlám úžasnou chuť, které jsou, řekněme si to na rovinu, nic moc. Navíc díky přirozeně nasládlé chuti moštu není třeba dále jáhelník doslazovat. 




Recept je přirozeně bezlepkový i veganský. Samozřejmě můžete použít klasické mléko nebo ještě lépe nějaké rostlinné, např. mandlové, rýžové... Pak jáhelnou kaši doslaďte! Hanka v receptu ještě uvádí rozinky, které míchá s jablky, ale na můj vkus to bylo už příliš sušeného ovoce, proto jsem je vynechala. 



Jáhelník (koláčová forma 16 cm)

Inspirace: H. Zemanová: BioAbecedář


  • 10 lžic jáhel
  • 500 ml jablečného moštu/mléka
  • špetka soli
  • 4 střední jablka
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce skořice
  • 100 g sušených švestek



Jáhly jsem několikrát spařila, aby nebyly hořké. Poté jsem je uvařila na kaši spolu s jablečným moštem a špetkou soli. Kaši jsem nechala vychladnout. Podle chuti můžete dosladit medem či sirupem, např. agáve, javorovým, já nedoslazovala. Švestky jsem zalila horkou vodou a nechala odpočívat. Jablka jsem oškrabala a nastrouhala, promíchala se skořicí a kukuřičným škrobem. Koláčovou formu jsem vymazala a vysypala a pokladla polovinou kaše, poté jsem rozprostřela nastrouhaná jablka, namočené švestky a na závěr přikryla druhou polovinou jáhel. Dala jsem péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na 40 minut. 





32 komentářů:

  1. Taky jsem ho jednou dělala, ale letěl do koše :D Možná vyzkouším ten tvůj recept :)

    OdpovědětVymazat
  2. to zase jednou něco tak skvělého a zdravého a musím to uvařit!!!!

    OdpovědětVymazat
  3. tvoje recepty mám rada, sú zaujímavé...a tento jahelník musím našim doma urobiť, samé dobré suroviny :)

    OdpovědětVymazat
  4. Její kuchařku mám, už delší dobu se na něj chystám. Teda a když slyším tu chválu! Nemůžu se dočkat až na něj dojde! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jáhelník jsem zkoušela jen jednou a letěl do koše, protože mi absolutně nesedl. :/
    Nicméně tvůj výtvor vypadá na oko moc hezky. ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Jáhelník miluju a peču ho docela často, ale nikdy nevypadá tak fotogenicky jako ten tvůj :(:D A mohu se zeptat, jak na domácí jablečný mošt? :-D Jsem v tomhle úplný začátečník.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jablečný mošt? já nepsala, že dělám domácí, občas jsme obdarováni domácím, jinak kupuji od moštovky Lažany. Myslím, že doma běžně ani mošt neuděláš, potřebuješ lis...

      Vymazat
  7. jáhelník jsem ještě nikdy nezkoušela, ale uřčitě se na něj vrhnu.. dřív nebo později:-)

    OdpovědětVymazat
  8. Jáhelník jsem ochutnala a od té doby ho miluji!

    OdpovědětVymazat
  9. Tak jsem nejspíš našla recept, ve kterém konečně zužitkuji ty jáhly, které leží nevyužité ve špajzu :D :) Jáhelník vypadá chutně :)

    OdpovědětVymazat
  10. jáhelník jsem měla jen jednou, když jsem pracovala v Rebiu a večer jsem si mohla nosit domů to, co zbylo. A ten mi chutnal moc, a už dlouho si říkám, že ho musím zkusit i doma, ale ještě jsem se k tomu nedostala...no a teď už ani nemám tu možnost :D
    Ten tvůj vypadá parádně:)

    OdpovědětVymazat
  11. Ještě je dobré do té kaše přidat vajíčka - hned to dostane lepší chuť (nebo alespoň mně to více chutná) :)

    Verča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. do tradičního receptu patří samozřejmě vejce, ale já chtěla jáhelník bez :-)

      Vymazat
  12. Vypadá nádherně, jáhly miluju <3 ale zatím jsem nic než jáhlovou kaši nevykuchtila,čas to napravit :D

    OdpovědětVymazat
  13. wow, super recept! toto by mi nikdy nenapadlo! sikulka!

    OdpovědětVymazat
  14. Vypadá to moc dobře, šlo by to i z jahelných vloček? Nemám s tím zkušenosti, takže se možná ptám blbě:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. obávám se, že tě zklamu, z vloček nebude jáhelník.

      Vymazat
  15. Jáhelník mám moc ráda i na slano!:) Vypadá krásně a hlavně ten mošt je super nápad, určitě to zkusím do ranní kaše;)

    OdpovědětVymazat
  16. Joo! Tenhle recept se mi moc líbí. :) Oceňuju, že přidáváš i veganské recepty.

    OdpovědětVymazat
  17. Děkuji za inspiraci, zatím mi jahelník bez lžíce kvalitního másla, jednoho vejce a mléka nikdy nechutnal a letěl do koše, tak jsem zvědavá na tento recept. Jinak jsem zkoušela klasický (mléčno-máslo-vaječný) jahelník ještě před pečením pořádně promíchat s rozmačkanými či rozmixovanými rozmrzlými jahodami či malinami, krásně se zbarvil do růžova a skvěle to celou "hmotu" ochutilo.

    OdpovědětVymazat
  18. Keď som tu tento recept našla, mala som akurát detoxikačnú kúru a kvôli tomuto receptu som sa nevedela dočkať konca :D Dnes, hneď ako som vstala som sa pustila do pečenia aaaaaaaaaa bol, VYNIKAJÚCI! Určite som ho nerobila prvý a posledný krát, tvoj blog je pre mňa naozaj každodennou inšpiráciou. Ďakujem :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Hele, máš ty jáhly dost uvařené? Moje totiž obvykle vypadají jinak.. :D Nebo je jenom tak upravená fotka, že vypadají víc žlutě?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele mám! Nikdy výsledek nevypadá totožně, ani mně se nikdy nepodaří vícekrát za sebou pokrm jako přes kopírák. Fotky neupravuji.

      Vymazat
  20. Jak bys ho připravila místo moštu z toho mléka? a šly by vynechat sušené švestky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak jako s moštem :-) proč by nešly vynechat švestky? Lze nahradit rozinkami, brusinkami nebo ničím...

      Vymazat
  21. Přesně na něco takového mám zrovna teď chuť! Jdu péct.. :)
    Tvoje stránka je tolik inspirace! Vždycky si vyberu to, co zrovna uspokojí mé chuťové buňky :)

    OdpovědětVymazat
  22. Uvařila jsem jáhly v mléku a rovnou do toho přidala na kostičky sušené meruňky a datle rozvařit, pak jsem přidala vanilkový cukr a jinak jsem se držela receptu. Vynikající pěkně šťavnatý, díky za recept!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)