Kromě různých super experimentálních receptů kombinující mnohdy zdánlivě nesourodé suroviny mám ráda i návraty ke klasice. Taková retro záležitost jako štrůdl nebo třeba jáhelník jsou občas moc fajn, samozřejmě v souladu s mými stravovacími zásadami.
Klasický jáhelník obsahuje vejce, ten od Hanky Zemanové ne. Kromě toho mě zajímalo, jak budou chutnat jáhly uvařené v jablečném moštu místo klasického mléka. Řeknu Vám, měla jsem, co dělat, abych kaši nesnědla než se dostalo na jáhelník. Bylo to výborné, určitě budu používat mošt i na obyčejnou kaši. Dodá jáhlám úžasnou chuť, které jsou, řekněme si to na rovinu, nic moc. Navíc díky přirozeně nasládlé chuti moštu není třeba dále jáhelník doslazovat.
Recept je přirozeně bezlepkový i veganský. Samozřejmě můžete použít klasické mléko nebo ještě lépe nějaké rostlinné, např. mandlové, rýžové... Pak jáhelnou kaši doslaďte! Hanka v receptu ještě uvádí rozinky, které míchá s jablky, ale na můj vkus to bylo už příliš sušeného ovoce, proto jsem je vynechala.
Jáhelník (koláčová forma 16 cm)
Inspirace: H. Zemanová: BioAbecedář
- 10 lžic jáhel
- 500 ml jablečného moštu/mléka
- špetka soli
- 4 střední jablka
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce skořice
- 100 g sušených švestek
Jáhly jsem několikrát spařila, aby nebyly hořké. Poté jsem je uvařila na kaši spolu s jablečným moštem a špetkou soli. Kaši jsem nechala vychladnout. Podle chuti můžete dosladit medem či sirupem, např. agáve, javorovým, já nedoslazovala. Švestky jsem zalila horkou vodou a nechala odpočívat. Jablka jsem oškrabala a nastrouhala, promíchala se skořicí a kukuřičným škrobem. Koláčovou formu jsem vymazala a vysypala a pokladla polovinou kaše, poté jsem rozprostřela nastrouhaná jablka, namočené švestky a na závěr přikryla druhou polovinou jáhel. Dala jsem péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na 40 minut.
Taky jsem ho jednou dělala, ale letěl do koše :D Možná vyzkouším ten tvůj recept :)
OdpovědětVymazatto zase jednou něco tak skvělého a zdravého a musím to uvařit!!!!
OdpovědětVymazatvypadá nádhrně
OdpovědětVymazattvoje recepty mám rada, sú zaujímavé...a tento jahelník musím našim doma urobiť, samé dobré suroviny :)
OdpovědětVymazatJejí kuchařku mám, už delší dobu se na něj chystám. Teda a když slyším tu chválu! Nemůžu se dočkat až na něj dojde! :)
OdpovědětVymazatJáhelník jsem zkoušela jen jednou a letěl do koše, protože mi absolutně nesedl. :/
OdpovědětVymazatNicméně tvůj výtvor vypadá na oko moc hezky. ;)
Jáhelník miluju a peču ho docela často, ale nikdy nevypadá tak fotogenicky jako ten tvůj :(:D A mohu se zeptat, jak na domácí jablečný mošt? :-D Jsem v tomhle úplný začátečník.
OdpovědětVymazatjablečný mošt? já nepsala, že dělám domácí, občas jsme obdarováni domácím, jinak kupuji od moštovky Lažany. Myslím, že doma běžně ani mošt neuděláš, potřebuješ lis...
Vymazatjáhelník jsem ještě nikdy nezkoušela, ale uřčitě se na něj vrhnu.. dřív nebo později:-)
OdpovědětVymazatJáhelník jsem ochutnala a od té doby ho miluji!
OdpovědětVymazatTak jsem nejspíš našla recept, ve kterém konečně zužitkuji ty jáhly, které leží nevyužité ve špajzu :D :) Jáhelník vypadá chutně :)
OdpovědětVymazatjáhelník jsem měla jen jednou, když jsem pracovala v Rebiu a večer jsem si mohla nosit domů to, co zbylo. A ten mi chutnal moc, a už dlouho si říkám, že ho musím zkusit i doma, ale ještě jsem se k tomu nedostala...no a teď už ani nemám tu možnost :D
OdpovědětVymazatTen tvůj vypadá parádně:)
Ještě je dobré do té kaše přidat vajíčka - hned to dostane lepší chuť (nebo alespoň mně to více chutná) :)
OdpovědětVymazatVerča
do tradičního receptu patří samozřejmě vejce, ale já chtěla jáhelník bez :-)
VymazatVypadá nádherně, jáhly miluju <3 ale zatím jsem nic než jáhlovou kaši nevykuchtila,čas to napravit :D
OdpovědětVymazatwow, super recept! toto by mi nikdy nenapadlo! sikulka!
OdpovědětVymazatděkuji, je to pocta od takové kuchařky :-)
VymazatVypadá to moc dobře, šlo by to i z jahelných vloček? Nemám s tím zkušenosti, takže se možná ptám blbě:)
OdpovědětVymazatobávám se, že tě zklamu, z vloček nebude jáhelník.
VymazatJáhelník mám moc ráda i na slano!:) Vypadá krásně a hlavně ten mošt je super nápad, určitě to zkusím do ranní kaše;)
OdpovědětVymazatZkus, snad ti bude chutnat jako mně :-)
VymazatOoooo mňam!
OdpovědětVymazatJoo! Tenhle recept se mi moc líbí. :) Oceňuju, že přidáváš i veganské recepty.
OdpovědětVymazatDěkuji za inspiraci, zatím mi jahelník bez lžíce kvalitního másla, jednoho vejce a mléka nikdy nechutnal a letěl do koše, tak jsem zvědavá na tento recept. Jinak jsem zkoušela klasický (mléčno-máslo-vaječný) jahelník ještě před pečením pořádně promíchat s rozmačkanými či rozmixovanými rozmrzlými jahodami či malinami, krásně se zbarvil do růžova a skvěle to celou "hmotu" ochutilo.
OdpovědětVymazatKeď som tu tento recept našla, mala som akurát detoxikačnú kúru a kvôli tomuto receptu som sa nevedela dočkať konca :D Dnes, hneď ako som vstala som sa pustila do pečenia aaaaaaaaaa bol, VYNIKAJÚCI! Určite som ho nerobila prvý a posledný krát, tvoj blog je pre mňa naozaj každodennou inšpiráciou. Ďakujem :-)
OdpovědětVymazatHele, máš ty jáhly dost uvařené? Moje totiž obvykle vypadají jinak.. :D Nebo je jenom tak upravená fotka, že vypadají víc žlutě?
OdpovědětVymazatHele mám! Nikdy výsledek nevypadá totožně, ani mně se nikdy nepodaří vícekrát za sebou pokrm jako přes kopírák. Fotky neupravuji.
VymazatJak bys ho připravila místo moštu z toho mléka? a šly by vynechat sušené švestky?
OdpovědětVymazattak jako s moštem :-) proč by nešly vynechat švestky? Lze nahradit rozinkami, brusinkami nebo ničím...
VymazatPřesně na něco takového mám zrovna teď chuť! Jdu péct.. :)
OdpovědětVymazatTvoje stránka je tolik inspirace! Vždycky si vyberu to, co zrovna uspokojí mé chuťové buňky :)
tak to jsem ráda, že plní účel :-)
VymazatUvařila jsem jáhly v mléku a rovnou do toho přidala na kostičky sušené meruňky a datle rozvařit, pak jsem přidala vanilkový cukr a jinak jsem se držela receptu. Vynikající pěkně šťavnatý, díky za recept!
OdpovědětVymazat