Krabičkování... Feta dýňové muffiny

Minulou sobotu jsem Vám slibovala rubriku s recepty do krabičky.... Týden se s týdnem sešel a je tu další. Ne žádná kuskusový, bulgurový, jáhlový či těstovinový salát, klasika všech klasik. Něco podobného určitě časem přibude, ale ne dnes. 



Dnes se pustíme do slaných muffinů. Jsou ideální ke svačině, obědu, třeba jako zakousnutí k zeleninovému salátu, smoothie či jen tak. Nepotřebujete žádnou mikrovlnku, nic. Stačí zabalit do krabičky, vytáhnout a jíst, což jistě ocení třeba studenti či pracující, co nemají možnost ohřívání pokrmů. Také ti, co potřebují jíst za pochodu, i když se s tím moc neztotožňuji, ale budiž a už je nebaví věčně obložené pečivo.

Inspirovala mě tentokrát Markéta z Kitchenette, dle mě asi designově nejzdařilejší český food blog. Recept jsem si krapet upravila k obrazu svému. Použila jsem rostlinné mléko, vejce jsem nahradila chia semínky, mouku jsem použila pohankovou...



Feta dýňové muffiny (4-6 ks)

Inspirace: http://www.kitchenette.cz

  • 150 g máslové dýně
  • sůl, pepř
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1 lžíce tymiánu
  • 1 lžíce čerstvě strouhaného parmazánu
  • 50 g fety
  • hrst čerstvého špenátu
  • 1 lžíce chia + 3 lžíce vody (1 vejce)
  • 100 ml rostlinného mléka


Dýni jsem přepůlila, vydlabala, oloupala a nakrájela na drobné kostičky. Rozložila jsem na pečícím papírem vyložený plech. Dochutila solí, pepřem a pokapala olivovým olejem. Dala jsem péct do předehřáté trouby zhruba na 20 minut. 

Mezitím jsem namočila chia semínka a dala je odpočívat do lednice. V míse jsem promíchala pohankovou mouku s práškem do pečiva, solí, tymiánem, parmazánem, fetou nakrájenou na kostičky, natrhaným špenátem, chia semínky, mlékem a dýní. Naplnila jsem muffinové formičky a dala péct do předehřáté trouby na 20 minut. 


11 komentářů:

  1. ty vypadají naprosto luxusně!!

    OdpovědětSmazat
  2. Luci, já bych to tvoje jídlo vždycky sežrala i s těma krabičkama :D Nádhera ;)

    OdpovědětSmazat
  3. Paráda, určitě vyzkouším! Recept na slané muffiny hledám už dlouho a tento vypadá naprosto úžasně! Díky za inspiraci!

    OdpovědětSmazat
  4. Super! Zrovna přemýšlím, co s dýní, tenhle recept je horkým favoritem! :)

    OdpovědětSmazat
  5. Hmm :) inspirovala jsi mě. Asi konečně sáhnu po své pohankové mouce a upeču z ní muffiny :)

    OdpovědětSmazat
  6. Můžu se zeptat, odkud máš tu lahev? Šíííleně dlouho jí sháním, a ty muffiny vypadají skvěle :)škoda že nemáme dýně...

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. přinesl mi ji Ježíšek z origoš shopu, ale viděla jsem ji u nás v DM drogerii, hypermarketu Albert

      Smazat
  7. vypadá to báječně, akorát bych se chtěla zeptat, proč vyřazuješ mléko a vajíčka? (jestli to není tajné.))

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. bylo by to na dýl, ale ve zkratce, snažím se více využívat suroviny rostlinného původu. Pokud nemám jistotu kvality mléčných produktů a vajec, tak je raději vynechám :-)

      Smazat
  8. Na jak dlouho dát chia do té ledničky prosím?

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. dokud neudělají ten typický sliz, půl hodina by měla stačit

      Smazat

Děkuji za komentář :-)