Pórkový quiche se sušenými rajčaty a tofu

Slané koláče mám fakt ráda. Důvodů je několik... není to jen proto, že jsou jako stvořené na pikniky, kterým už sice odzvonilo, ale najdou uplatnění na cesty, do zaměstnání, školy... a hlavně jsou jednoduše výborné. Nedokážu říct, který je nejlepší... s karamelizovanou cibulkou a kozím sýrem? Žampiony a sýrem s modrou plísní? Dýní? Špenátem a čedarem? Červenou řepou a kozím sýrem? Cuketou? Jarní cibulkou a šunkou?


Nejradši máme tzv. galetky. Klasické quiche moc neděláme. Upřímně mi přijdou až moc těžké, plno vajec, smetany, sýru je pěkná nálož a i po kousku je člověk pěkně sytý. Tento quiche je ale jiný... neobsahuje ani jedno vejce, ani lžičku smetany a sýru minimálně, ale i ten můžete nahradit lahůdkovým droždím a získáte tak zcela veganský pokrm. 



Pórkový quiche se sušenými rajčaty a tofu

Inspirace: http://ohsheglows.com

Těsto
  • 1 lžíce drcených lněn. semínek + 3 lžíce vody
  • 1 hrnek mletých mandlí
  • 1 hrnek mletých ovesných vloček
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce vody
Náplň

  • 200 g tofu natural
  • 1 lžíce olivového oleje
  • cca 4 drobné pórky
  • sůl, pepř
  • svazek pažitky
  • 2 lžíce parmazánu
  • 4 sušená rajčata

Začala jsem rozmícháním lněných semínek ve vodě a odložila je stranou. Mezitím jsem si v míse promíchala mleté mandle s vločkami, sušenými bylinkami a solí. Přilila jsem olej, vodu a lněná semínka. Důkladně jsem zpracovala těsto, kterým jsem pomocí rukou vyplnila formu na pečení a dala péct na 15 minut do předehřáté trouby na 180 stupňů. 

Na náplň jsem si rozmixovala pomocí tyčového mixéru tofu. Můžete přilít trošku vody pro snadnější dosažení krémové konzistence. Na lžíci olivového oleje jsem restovala nakrájený pórek, který jsem ochutila solí, pepřem, pažitkou. Přidala jsem nakrájená sušená rajčata, parmazán a nakonec tofu. Vše jsem důkladně promíchala a rozprostřela na předpečenou krustu a dala dále péct na půl hodiny. 



11 komentářů:

  1. ještě nikdy jsem slaný koláč nedělala, díky za inpiraci!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to doporučuji. Nemůžu říct, že by mi nějaký nechutnal...

      Vymazat
  2. Tak takovou náplň bych si nechala líbit, díky za nápad na jinou příchuť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je to trošku něco jiného, ale určitě stojí za vyzkoušení :-)

      Vymazat
  3. to vypadá skvěle, tofu mám moc ráda, určitě vyzkouším

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj,
    dneska jsem tento quiche pekla v mírné úpravě. Namísto mandlí a vloček jsem použila hladkou a chlebovou mouku ve stejném poměru i množství. těsto i ale vůbec nechtělo držet - musela jsem přidat 2 vejce, olej i vodu, abych vypracovala nějakou těstovou konzistenci. Myslíš, že to je tou záměnou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. velmi pravděpodobně... každý druh mouky potřebuje jiný poměr tekutin atd.

      Vymazat
  5. Upečeno. Je to dobré. Měla jsem málo pórku, tak jsem tam dala navíc ještě žampiony. Těsto se sice rozpadá, ale mě to nevadí. Budeme to jíst lžičkou.

    OdpovědětVymazat
  6. TAK JSEM V SOBOTU OZKOUŠELA. TROŠKU JSEM TO PŘIPEPŘILA. MOŽNÁ TROŠKU VÍC :-) TEPLÉ JSEM NEKONZUMOVALA. STUDENÉ MI TO ZPRVU MOC NEJELO (TEN KOLÁČ.NÁPLŇ VYNIKAJÍCÍ), ALE DRUHÝ DEN, KDYŽ SE TO ROZLEŽELO A KOLÁČ NAVLHL JE TO VÝBORNÉ.

    OdpovědětVymazat
  7. Právě obědvám tento koláč podle tvého receptu :-). Bože to je dobrota, budu dělat častěji. Díky moc za tvůj blog, podle tebe vařím nejraději a nejčastěji. Měj se hezky, Ninel :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)