Salát s pečenou dýní, hrozny a tahini zálivkou

I když je léto nenávratně pryč a s ním i osvěžující vychlazené zeleninové saláty... Salátů se nevzdávám. Pravda, nemám je už každý den, ale o to víc si je užívám. Snažím se zařazovat nové přísady, nové kombinace... prostě salát vyšperkovat. 



Strašně mi chutná pečená zelenina v salátech. Asi Vás nepřekvapí, že aktuálně nejoblíbenější je právě dýně. Použijte druhý, jaký máte rádi. U mě ale stále vede hokkaido, i když jsem salát zkoušela i s máslovou. Hokkaido mi přijde jednoduše nejchutnější. Kromě dýně je mým novým oblíbencem i tahini. Sezamovou pastu jsem zatím používala jen do hummusu. Ale co jsem jednou vyzkoušela tahini zálivku, ostatní šly  dočasně stranou... 



Salát s pečenou dýní, hrozny a tahini zálivkou
(2 porce)

  • 1/2 dýně hokkaido
  • sůl, pepř
  • uzená paprika
  • olivový olej
  • mix salátových listů
  • hrozny 
  • dýňová semínka

Zálivka

  • 2 lžíce tahini
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • troška vody
  • 1 lžička medu
  • sůl, pepř
  • 1/2 stroužku česneku

Dýni jsem omyla, přepůlila, vydlabala a nakrájela na tenké měsíčky. Vložila jsem do mísy, dochutila solí, pepřem, uzenou paprikou a pokapala olivovým olejem. Důkladně jsem pomocí rukou promíchala, rozložila na pečícím papírem vyložený plech a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 30 minut. 

Mezitím jsem si udělala zálivku. Všechny ingredience jsem důkladně prošlehala. Omyla salátové listy, vložila do servírovací mísy, doplnila upečenou dýní, hrozny, dýňovými semínky a zálivkou. 



7 komentářů:

  1. Odkud máš, prosím tě, tu uzenou papriku?

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Má ji Marks&Spencer, ale my ji kupujem různě na městských/farmářských trzích. Většinou tam je stánek s kořením (např. Davídkovo koření, mají i prodejny a e-shop)

      Smazat
  2. Tahini zálivku miluju! Já dávám místo medu sirup z agáve a je dokonalá! Cpala bych jí všude... Čímž jsem přišla na kloub tomu, proč máme takovou spotřebu tahini... :D

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. taky se zásoby krátí rychlostí blesku :-) zvláštní, že samotná pasta mi moc nechutná

      Smazat

Děkuji za komentář :-)