Brokolicové tyčinky

Tímhle receptem určitě nejvíc potěším ségru. Tyčinky jsem už pekla někdy v létě a děsně jí chutnaly a pak marně hledala recept na blogu, tak máš ho mít :-)




Ono to totiž není jen tak, kolikrát něco upeču, uvařím, půlhodiny aranžuji, další půlhodiny fotím a pak zklamaně prohlížím fotky a nadávám nad mizerným světlem.  Nebo je výjimečně dost světla, ale prostě nejsem spokojená s celkovým designem fotky, abych šla s "kůží na trh". Taky se občas přihodí, že jídlo vypadá naprosto dokonale, ale už ne tak chutná... to ale není případ těchto tyčinek, ty naopak chutnají fantasticky, i proto repeté...



Brokolicové tyčinky

Inspirace: http://purelytwins.com


  • 2 lžíce drcených lněných semínek
  • 6 lžic vody
  • 1 košťál brokolice
  • 3 lžíce čerstvě strouhaného parmazánu
  • 1 lžička soli
  • hrst bazalky
  • 1 vejce
  • 4 lžíce vody



Drcená lněná semínka jsem promíchala s 6 lžícemi vody a dala odstát. Mezitím jsem brokolici nastrouhala na struhadle nahrubo. Promíchala jsem s čerstvě nastrouhaným parmazánem, solí, bazalkou, vejcem, vodou a namočenými semínky. Můžete ještě promixovat tyčovým mixérem. Rozetřela jsem hmotu na pečícím papírem vyloženém plechu a dala péct do předehřáté trouby na 170 stupňů na 30 minut. Poté jsem opatrně obrátila a pekla dalších 10 minut. Nechala jsem vychladnout a nakrájela na tyčinky.





20 komentářů:

  1. Mňam, brokolici mám moc ráda, takže tyto tyčinky jsou to pravé brokolicové pro mě! :))

    OdpovědětVymazat
  2. Brokolici moc ráda nemám, tak nevím... Každopádně to vypadá pžasně :))

    OdpovědětVymazat
  3. Brokolici miluju :) škoda, že nemám čím rozdrtit lněná seminka :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš tyčový mixér? Jak jsou totiž naložené v té vodě, tak jsou celkem v pohodě tyčovým.

      Vymazat
  4. Vypadají krásně, třeba by byly dobré i se špenátem.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to se bojím, že by se rozpadaly, ale třeba za zkoušku stojí...

      Vymazat
  5. Tak po těch by se u nás doma zaprášilo! Brokolicová rodina!:D

    OdpovědětVymazat
  6. vyzkoušela jsem, ale místo parmezánu jsem dala uzený tvaroh a trošku se mi to rozpadalo:(

    OdpovědětVymazat
  7. Díky za všechny tvé recepty:) Vysadila jsem pšenici a teď sháním, co všechno si můžu udělat bez ní :) A tvůj blog mi v tom hodně pomáhá :)

    OdpovědětVymazat
  8. Chcela by som toho urobit viac a mat v zasobe a hocikedy si zobrat brokolicove tycinky z nadobky. Myslis, ze by sa to dalo? vydrzi to? a namiesto parmezanu by sa dalo dat aj nieco ine ako syr? .(aby to drzalo pokope) Dakujem:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nešlo, tyčinky změknou. Sýr by šel teoreticky použít jiný tvrdý vhodný na strouhání, ale nebudou tak dobré, parmazán jim prostě dodá chuť, v žádném případě prosím žádný eidam

      Vymazat
  9. Ahoj, chtěla jsem se zeptat - "tyčinky" (ještě ta placka) nám nešla oddělit od pečícího papíru (tudíž ani otočit, nic se s tím prostě nedalo dělat). Nevíte náhodou, kde se stala chyba? Tvé recepty miluju, takže jeden nezdar mě jen tak neodradí, ale moc rádi bychom je doma udělali správně :) děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Předpokládám, že to bude chyba v pečení, tyčinky je třeba spíše vysušit. Možná by pomohla mírnější teplota a déle péct,

      Vymazat
  10. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  11. Skvělý nápad! prosím - lze lněná semínka nahradit tahini pastou? Snad se pak tyčky povedou. Děkuji za tento krásný inspirativní blog, dnes jsem zkusila brokolicový salát s avokádovou zálivkou a je to výborná chuťová variace i pro horký letní den (lososa jsem tedy zaměnila za parmezán a rajče). Váš cit pro kombinování surovin a vaše práce zde je obdivuhodná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, děkuji za pochvalu. Tahini pastu bych určitě nepoužívala, lněná semínka zde plní funkci pojiva, je to defakto veganská náhrada vajec. Případně bych je zaměnila za chia semínka.

      Vymazat
  12. Tak to musím vyzkoušet, vydají luxusně a brokolice je skvělá. Možná propašuju trochu medvědího česneku, stejně ho ze mě dnes manžel cítil, i když jsem na něj pouze měla chuť, ale nevzala si, aby ze mě nebyl cítit neustále:-))
    Lucie, díky za tvé skvělé snadné luxusní recepty.
    Přeji vše dobré a hodně dalších skvělých nápadů.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)