Co ještě sbalit do krabičky? Těstoviny, těmi se nikdy nic nezkazí. Ale opět.... nejsou těstoviny, jako těstoviny. Můžete vzít, co najdete doma a jednoduše to zapéct, můžete udělat klasické šunkofleky nebo si s nimi můžete trošku vyhrát a udělat neskutečnou lahůdku a řekněme ne takovou nouzovku, za kterou bývají občas považovány.
Zkuste kombinaci žitných těstovin, karamelizované cibulky, mrkve, šalvěje, kozího sýra a parmazánu. Už jen tak napsané to zní moc dobře, natož když tohle celé voňavé taháte z trouby. Těžko se odolává, s těžkým srdcem jsem čekala do dalšího dne, ale nechtěla jsem být přece v práci bez jídla :-) ...
Tentokrát jsem těstoviny ani nepřendávala do plastové krabičky. Nechala jsem je vychladnout a jednoduše zabalila přímo v zapékací misce do potravinové fólie.
Zapečené mrkvové těstoviny se šalvějí a kozím sýrem (2 porce)
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 velké cibule
- 1 lžička třtinového cukru
- sůl
- 1 lžíce balsamica
- 2 střední mrkve
- 100 g čerstvého kozího sýra
- 1 lžíce parmazánu + na posypání
- pár lístků šalvějových lístků
- 100 g žitných vrtulek či jiných těstovin
Nejprve jsem si oloupala cibuli a nakrájela ji na tenká kolečka. Na olivovém oleji jsem ji zpěnila, pocukrovala a nechala pár minut karamelizovat. Poté jsem ji osolila, pokapala octem a míchala zhruba 20 minut. Mezitím jsem si dala vařit mrkev do změknutí a těstoviny al dente. Slila jsem vodu, rozšťouchala mrkev a promíchala s cibulkou, Přidala jsem na kousky nakrájené šalvějové lístky kozí sýr, parmazán a uvařené těstoviny, ochutnala jsem a případně dosolila. Rozdělila jsem do zapékacích misek a na závěr posypala zbytkem parmazánu. Dala jsem zapéct do předehřáté trouby zhruba na půl hodiny na 180 stupňů.
Tvoje kombinace mě, milá Lucko, vždycky dostanou :) Máš úžasnou chuťovou představivost.
OdpovědětVymazatTy jo mňam dokonce se těším do školy ;D Hned běžím do kuchyně a nemohu se dočkat až zítra ochutnám :)))! Děkuju moc za tvé skvělé recepty :)!
OdpovědětVymazatS potěšením :-)
VymazatAno, mrkev jsem vařila zhruba 20 minut, zatímco těstoviny jen asi 7 minut.
OdpovědětVymazatvypadá to krásně, asi tenhle recept někdy využiju :) konečně už mám i malou pečící formičku, tak teď zapékám o sto šest:D
OdpovědětVymazatNo, vypadá to opravdu bezvadně! :))
OdpovědětVymazatMrkev i kozí sýr mám moc ráda. :P
Předevčírem jsem si koupila tyhle minimističky a dnes je poprvé vyzkoušela.
OdpovědětVymazat.
A teď dost váhám, jestli si tohle jídlo nechat jako zítřejší pozdní oběd, nebo je vzít do školy a vytáhnout se před spolužáky :D (a riskovat rozbití mističek)
Mohla bych se zeptat za kolik kupuješ kozí sýr?:)
OdpovědětVymazatjak kdy, jak kde... nekupuji jeden oblíbený
VymazatVypadá to nádherně :))) Po jedné neblahé zkušenosti mám ke kozímu sýru nedůvěru, ale i tak mě to hrozně moc láká k vyzkoušení :))
OdpovědětVymazato niecom takom som este nepocula, ale znie to lakavo!
OdpovědětVymazatInak pozyvam na giveaway o GUCCI RUSH 75ml, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2013/10/najlepsia-giveaway-ever.html
úžasný blog, žasnu nad tvými recepty :-) můžu se zeptat, kde jsi pořídila tyto formičky? viděla jsem úplně stejné v kiku, ale měla jsem strach, že nebudou do trouby, nebylo na nich nic napsané.
OdpovědětVymazatNanu Nana, v Kiku jsou všechny ty bílé zapékací nádobky na pečení...
VymazatJá jsem udělala malou úpravu, jelikož nemám ráda chuť vařené mrkve - tak jsem ji nastrouhala najemno a orestovala spolu s tou karamelizovanou cibulkou (místo cukru jsem do ní dala med a datlový sirup, šel by ale určitě i javorový nebo agáve). Je to výborné, příště dělám z dvojité dávky.
OdpovědětVymazatKozí sýr nesnesu, myslíš, že by šel nahradit např. parmezánem? Děkuji :)
OdpovědětVymazatNe, v receptu píšu čerstvý kozí sýr, tzn. takový ten mazlavý, proto bych sáhla po kravském čerstvém sýru.
Vymazat