Řeknu Vám, život foodblogera není žádný med, obzvlášť co se posunul čas. Když se mi něco slavnostně podaří uvařit či upéct, chutná to fantasticky, na talířku to i dobře vypadá, zjistím, že nemám dostatek světla. Prostě to nemám kdy vyfotit. Ráno, když odcházím, ještě není dost světla. Večer či odpoledne, kdy přicházím, není už dost světla... to jsou starosti, já vím :-)
Za hlavu s nimi... dnes něco příjemnějšího, jednu úžasnou palačinkovou snídani. Palačinky či lívance jsou pro mě symbolem rozmazlování. Když jsem dopoledne doma a nikam nepospíchám, vyhraji si a to pak můžete na mém snídaňovém menu klidně potkat tyto kakaové palačinky s dýňovo-kokosovým krémem...
Neustále se vracím k ozkoušenému těstu na pohankové palačinky podle Hanky Zemanové, tentokrát v kakaové variantě. Navíc tohle těsto má odpočívat, i když funguje i okamžitě, takže si jej klidně udělejte s předstihem večer, stejně tak krém... a ráno jen rozpalte pánev...
Neustále se vracím k ozkoušenému těstu na pohankové palačinky podle Hanky Zemanové, tentokrát v kakaové variantě. Navíc tohle těsto má odpočívat, i když funguje i okamžitě, takže si jej klidně udělejte s předstihem večer, stejně tak krém... a ráno jen rozpalte pánev...
Kakaové palačinky s dýňovo-kokosovým krémem (2 porce, 4 ks)
Palačinky
- 70 g pohankové mouky
- 10 g kakaového prášku
- špetka soli
- 250 ml rostlinného mléka
- 1 velké vejce
Krém
- 200 ml kokosového mléka
- 1 hrnek dýňového pyré
- 1 lžička pumpkin spice
- agáve či jiný sirup na doslazení
V míse jsem smíchala pohankovou mouku s kakaovým práškem a špetkou soli. Pomalu jsem začala přilévat mléko s rozkvedlaným vejcem a šlehala tekutější těsto, které jsem dala odpočívat do lednice. Těsto si můžete připravit klidně večer předem a pak jen ráno dokončit.
Mezitím jsem si v jiné misce prošlehala dýňové pyré s kokosovým mlékem, dýňovým kořením a dosladila sirupem. Usmažila jsem palačinky, pomazala krémem a zamotala.
taky mě ten posun času štve :-/ zajímavá kombinace dýně + kokos, chtěla bych ji zkusit 3:)
OdpovědětVymazatco ti brání? :-)
VymazatVypadají božsky :) dýňi jsem zatím nepřišla na chuť, jediné co mi chutnalo býl dýňovo-skořicový chlebíček:D
OdpovědětVymazatto je škoda, já si ji zamilovala, což jde asi vidět, cpu ji všude :-)
VymazatHahá, mam ten stejnej problém :D
OdpovědětVymazatNaštěstí přítel dělá kuchyně a fotí si je, tak si půjčuju jeho halogeny... Jen by mě zajímalo, co si myslí náhodní kolemjdoucí, když se u nás tak moc svítí ;)
tak takovou techniku bohužel nemám
VymazatJoo, světlo mi už taky na to focení schází :D Ale tyhle palačinky jsi nafotila bezvadně - vypadají úplně senzačně. A navíc spojení dýně a kokosu mě opravdu zaujalo. Jsou v tom prostě samé dobré věci, co mám ráda. Musím zase bezy skočit pro dýni a pak na ně třeba taky dojde :)
OdpovědětVymazattak neotálej, už pomalu mizí z pultu, blíží se konec sezóny :-(
VymazatS tím světlem to dobře vím, vyfotit něco a nemít to přesvícené nebo zase hrozně tmavé a rozmazané...to je poslední dobou fakt umění :-/
OdpovědětVymazatTy palačinky vypadají nádherně, dala bych si hned :)
Ty tvoje recepty vždycky hrozně moc obdivuju, jsou senzační :)
díky, díky díky :-)
VymazatMňam, hned bych si jednu dala. :P
OdpovědětVymazatPohankovou mouku jsem ještě nejedla. :))
pohanková je skvělá, taková univerzální, hodí se úplně všude, na rozdíl od pšeničné či žitné, navíc je bezlepková :-)
VymazatVypadají nádherně!
OdpovědětVymazatA přesně, s tím světlem je to bída, taky na něj věčně nadávám :D
i když to není hezký, těší mě, že aspoň nejsem sama :-)
VymazatVypadají moc dobře:)
OdpovědětVymazati chutnaly :-)
Vymazatto musela být dobrota! tohle určitě vyzkouším :-)....
OdpovědětVymazatps.: přidávám se, taky mne "štve" nedostatek přirozeného světla při focení :-( Bára
určitě zkus :-)
Vymazatsouhlas :-)
OdpovědětVymazatDíky za super recept! Akorát teda... Přijde mi, že i záleží jakou hustotu má kokos. mléko, které používám. Já si na těsto vyrobila svoje - a bohužel se trhalo (nebo spíš jako by lámalo) - jak by to šlo prosím napravit? A krém mám zase úplně tekutý... Tam jsem ale použila již kupované kokos. mléko. Nevím, kde nastala chyba? Takže mám trhance s omáčkou :D Nevadí...
OdpovědětVymazatjá do palačinkového těsta nepoužívám kokosové mléko, jakékoliv jiné, sójové, mandlové atd. a nikdy se mi palačinky netrhaly, tak jestli to nebude tím? Ono často záleží i na pánvičce, když už je starší, mají palačinky tendenci se přichytávat. U toho krému je jistota použít kokosový krém, ne mléko nebo si dát přes noc kokosové mléko do lednice. Tím se odstředí tučná část a pak použít jen tu.
VymazatDíky moc! Pánev mám dobrou - nepřichytávaly se, spíše lámaly. Ještě jsem teda pak zkusila nahradit pohankovou mouku kokosovou a teda vůbec to nefungovalo.. To byla tragédie :D Navíc kokos. mléko, kt. jsem tentokrát použila do základu, bylo z konzervy a hodně husté - takže těsto vůbec nebylo řídké. Tak jsem ho v úvaze, že kokos. mléko je přece taky z vody, dolila normálně vodou :D Nechápu, že to nefungovalo - v těstu se tvořila spousta bublinek a prskalo.
Vymazat