Krabičkování... Žitno-pohankové loupáčky

Myslím, že vůbec nejoblíbenějším pokrmem na cesty je něčím obložené pečivo. Vlastně to chápu, je to rychlé, levné, snadno se konzumuje, vydrží, i když nemáte k dispozici lednici. Ale... ale prostě všichni víme, jak se to pečivo šidí, barví, sype semínky, aby se tvářilo zdravě, a kdekdo se tak nechá snadno napálit, že jde o zdravou potravinu a žije v domnění, co pro své tělo nedělá. Neříkám, že nelze koupit kvalitní pečivo, ale je to trošku kumšt a každý nemá v blízkosti domova prodejny s produkty od výrobců, který si váží spotřebitele a nedovolil by si mu nabídnout nějaký aušus.



Pak nám nezbývá než pustit se do pečení doma. Námitkou mnohých asi bude časová náročnost přípravy. Omyl, chci vám ukázat recept, který nezabere víc jak 45 minut. Nekecám, za necelou hodinu, včetně přípravy těsta, jsem tahala z trouby tyto loupáčky. Žádné zdlouhavé kynutí, čekání na kvásek...




I když za nejlepší variantu pečiva považuji to z tradičního kvásku, tohle beru jako lepší volbu než nějaké z řetězce supermarketů, když nemám opravdu čas a mám chuť na kousek pečiva.



Žitno-pohankové loupáčky (6 ks)

  • 100 g celozr. žitné mouky
  • 100 g pohankové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 bílek
  • 30 ml olivového oleje
  • 50 ml rostlinného mléka
  • 1/2 vaničky tvarohu

  • 1 žloutek
  • 1 lžíce rostlinného mléka
  • sůl, kmín, semínka...


V míse jsem si promíchala mouky s práškem do pečiva a solí. Přidala jsem bílek, olivový olej, mléko, tvaroh a zpracovala v tužší těsto. To jsem přendala na pečícím papírem vyložený plech a rozválela na silnější placku. Pomocí stěrky jsem rozdělila na šest trojúhelníků, které jsem srolovala do tvaru rohlíčků. Potřela jsem je rozmíchaným žloutkem s mlékem a posypala solí, kmínem, lněnými semínky... Dala jsem péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na 20 minut.




To je vše, vidíte, že pečení zabere pouhých 20 minut a těsto je také hotové raz dva. Teď už zbývá jen něčím rohlíčky naplnit a zabalit do práce, školy atd. Případně si nechat pečení na víkendové ráno a překvapit tak své blízké čerstvě upečeným pečivem...


20 komentářů:

  1. Wow to vážně zní jednoduše ;) tak, že bych konečně zkusila vlastní pečivo :D

    OdpovědětVymazat
  2. takový jednoduchý receptík! jsi šikula, určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  3. Na domácí pečivo nic nemá, i když občas nepohrdnu ani žádným kupovaným :)
    Až budu doma (a pokud nezapomenu :D) vyzkouším tyhle krasavce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A víš, že jsem si na tebe hned vzpomněla, jak jsem je pekla, taková loupáčková královna :-)

      Vymazat
  4. To vypadá opravdu dobře a jednoduše. Určitě tento týden vyzkouším. Jenom místo žitné použiju celozrnnou pšeničnou mouku. To by nemělo zásadně vadit, ne? Zitnou totiž nemám... Markéta

    OdpovědětVymazat
  5. Luci, jaké jsou loupáčky na druhý den, nezkoušela jsi? Občas se mi stalo, že se domácí pečivo nedalo jíst, protože mi ztvrdlo. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je právě jedla až druhý den a byly dobré :-)

      Vymazat
  6. Ty jsou úžasný :))) Mňam, tohle fakt musím zkusit :)))

    OdpovědětVymazat
  7. Tak ty vypadají úžasně! :-) jelikož jsem nyní doma, přemýšlím, že bych si je upekla k snídani :-)
    Mohu se zeptat, zda nevíte, čím by se mohl nahradit tvaroh? Mohla bych použít třeba bílý jogurt? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tvaroh je prostě tvaroh.... teoreticky by šly i s jogurtem, ale nezaručuji výsledek, nezkoušela jsem. Každopádně bych sáhla po co nejtučnějším, nejhustším...

      Vymazat
  8. Já s jogurtem zkoušela - výsledek byl prakticky stejný:) Ovšem už jsem je pekla potřetí, a ať to byl tvaroh nebo jogurt, byla z toho spíš "kaše" než těsto jako takové, které se dá uválet a tvarovat. Proto jsem to pekla ve hřbetu - tak nevím, kde dělám chybu - když jsou ingredience i postup stejný:(

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, tak jsem vyzkoušela a jsou úúúúžasnýýýýýý, fakt si labužničím:-)))) Jenom, jak je nejlépe uskladnit do druhého dne?:-) Díky

    Helča

    OdpovědětVymazat
  10. dělala jsem dvojnásobnou dávku, ale zapomněla jsem zdvojnásobit tvaroh :D takže to vypadalo trochu jinak, ale přesto to bylo dobré. díky za super recept, budu šířit dál :) Kristýna

    OdpovědětVymazat
  11. Uf! Ještě, že čtu i komentáře. Přesně jako Kristýna přede mnou jsem dělala z dvojité dávky a také jsem zapomněla dát dvojí tvaroh. Ale naštěstí ještě ve fázi těsta jsem si to přečetla a tvaroh doplnila. Těsto se mi moc líbí, že se nelepí a není třeba ho víc podsypávat. Akorát došel kmín, tak budou jen se solí. Už se hřejou... A už je mám! Díky, Lucie (a Kristýno)!

    OdpovědětVymazat
  12. :) mně se ale bohužel nikdy nepovedly jako na fotce, ani když jsem podruhé, potřetí a počtvrté dala správnou dávku tvarohu, tak nevím, čím to je.. to těsto je hrozně lepivé, takže z toho vždycky dělám jen takové neforemné válečky... nevíte někdo prosím, čím by to mohlo být?

    OdpovědětVymazat
  13. Loupáčky byly výborné,těsto se nelepilo a dokonce vypadaly skoro jako na Vaší fotce :-) Je mně sympatické i zdravé složení.A pokud má člověk doma tvaroh,tak je opravdu během chvilky dobrá snídaně... Markéta

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)