Raw mrkvové nudle s krémovou omáčkou

Tím, jak poslední dobou jím především tepelně zpracovanou zeleninu, je jasné, že mě občas popadne takový "amok" a mám hroznou potřebu dohnat tu absenci syrové stravy. 




Všemožné zeleninové nudle, co už nějaký čas připravuji, obvykle restuji na kapce olivového oleje, i když spousta receptů je z kategorie raw. To znamená, že se cuketa, mrkev, okurek a další zelenina vhodná na výrobu nudlí jednoduše nakrájí na nudličky, doplní omáčkou případně marinuje a konzumuje, žádné teplo. Žila jsem v představě, že mi takto nemůžou chutnat, omyl. Díky omáčce nudle krásně zkřehnou a nepoznáte téměř rozdíl. Navíc máte pár minut k dobru místo vystávání u sporáku. 



Raw mrkvové nudle s krémovou omáčkou

Inspirace: http://talesofakitchen.com


  • 1 velká mrkev
  • 1 lžíce tahini
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžička sójové omáčky shoyu
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • 1 cm zázvoru
  • malý stroužek česneku
  • sezamová semínka na posypání




Mrkev jsem si omyla, odkrojila konce a škrabkou na brambory tvořila tenké plátky, které jsem poté nožem krájela na co nejtenčí nudličky. 

Na omáčku jsem důkladně prošlehala tahini s olivovým olejem, sójovou omáčkou, citrónovou šťávou, nastrouhaným zázvorem a česnekem. 

Nudle jsem přelila omáčkou a nechala několik hodin odpočívat v lednici. Před podáváním jsem posypala sezamovými semínky.







18 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. já si ho doma vyrobila a je to lepší než z obchodu a hlavně je to levnější

      Vymazat
    2. naopak tahini z obchodu bývají obvykle ok, na rozdíl od ořechových másel.

      Vymazat
  2. Podle mě i skvělý typ na přílohu, tyhle chutě (tahiny, česnek, sojovka) dobře ladí s makrelou ;-) že bych obměnila můj milovaný coleslaw?

    OdpovědětVymazat
  3. Mrkvové nudle musí chutnat skvěle :) Vyzkouším to :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jaký je rozdíl mezi normální sojovkou a Shoyo? :-D:-) Já jen, jestli to moc ovlivní konečnou chuť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. normální bude asi plná dalších blbostí jako cukru, barviv, konzervantů atd., zatímco shoyu je pouze ze sójových bobů a pšenice, ještě se vyrábí tamari, to je pouze sója. shoyu je taková sladko-slaná, tamari více slaná a výraznější, ale v podstatě je jedno jakou použíješ, čím kvalitnější, tím samozřejmě lepší :-) já používám od Country life

      Vymazat
    2. Děkuji moc za přednášku - myšleno v dobrém! :) Zavítám do zdravé výživy a omrknu to.

      Vymazat
    3. Nemusis ani do zdrave vyzivy, ma ji napriklad i Albert.

      Vymazat
    4. Dá sa sójová omáčka niečim nahradiť? Rada by som dnes tento recept skúsila, mám všetko, len tá sójovka mi chýba.
      kokosovyolej.net

      Vymazat
    5. těžko nahrazovat něco tak jedinečného. asi bych počkala, až budu mít sójovku k dispozici, dodá pokrmu chuť.

      Vymazat
    6. Ďakujem za odpoveď. Nechám si poradiť a počkám s prípravou, až keď kúpim sójovku :)
      kokosovyolej.net

      Vymazat
  5. V jednoduchosti je krása! Vypadá to velmi "jedle". Mrkvička, tahini, co víc si přát... ;)

    OdpovědětVymazat
  6. vyzera to skvostne!

    Pozyvam na 2 giveaways, jedna o GUCCI RUSH 75ml a druha o LADYBOX! Tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2013/10/najlepsia-giveaway-ever.html

    OdpovědětVymazat
  7. dělám si často k večeři cuketové, ale tyhle (ve spojení s tou omáčkou <3) vypadají taky skvěle:) vyzkouším

    OdpovědětVymazat
  8. Ó božská, děkuji za inspiraci ! Vypadá to naprosto fantasticky a cuket už mám až po krk :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)