Vím, že se už čas krátí, ale opozdilce a milovníky nových chutí snad potěším batátovými kuličkami se skořicí. Jsou sice o fous pracnější než klasické kuličky, kam obvykle dáváme ořechy, semínka, sušené ovoce... a jednoduše smícháme, ale i tak to není na den strávený v kuchyni. Prostě jen dáte upéct batáty, komu nevadí, může i udělat v mikrovlnné troubě. Pak už je to rychlovka jako vždy...
K batátům mi prostě skořice patří, ale fantazií se samozřejmě meze nekladou... Můžete zaměnit za kakaový prášek či Vaše oblíbené koření. Stejně tak můžete obalovat v rozemletých mandlích, kokosu, sezamových semínkách, na malé kousky nakrájeném sušeném ovoci... Nejlepší jsou pěkně vychlazené v lednici. Při přípravě jsou takové měkčí, až pak po vychlazení v lednici krásně ztuhnou a získají tu správnou chuť. Pokud by se Vám zdála hmota až příliš měkká a tekutější na kuličky, můžete zahustit dalšími ořechy či mletými vločkami...
Batátové kuličky se skořicí (30 ks)
Inspirace:
http://nutritionstripped.com
- 2 menší batáty
- 1 hrnek mletých lískových ořechů
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 hrnek datlí
- + kakaový prášek/mleté ořechy/kokos…
Datle si dejte předem máčet. Batáty
si očistěte a dejte péct do změknutí, nechte zchladnout a oloupejte. Mezitím si
v míse smíchejte mleté ořechy se skořicí, solí, vanilkovým extraktem,
kokosovým olejem, na malé kousky nakrájené datle a nakonec rozmačkané batáty.
Vše důkladně promíchejte. Pro hladší konzistenci použijte mixér. Pomocí rukou
tvarujte kuličky a obalujte například v kakaovém prášku. Skladujte
v plastické krabici v lednici
Tedy Lucie, ty mě nepřestáváš překvapovat! ;) tak originální a nápadité recepty jako máš ty jsem u nikoho jiného neviděla a vždycky mě nadchnou! :)
OdpovědětVymazatBatáty jsem bohužel ještě nikdy neochutnala, protože jsem na ně nikde v obchodě nenarazila ://
ani nevíš, jak mě potěšil tvůj komentář, snažím se, aby byly recepty neokoukané, tak snad se daří :-)
VymazatTo je nápad!
OdpovědětVymazatEhm, můžu se zeptat, jak přesně se mají upéct? Mám je doma z bedýnky a nevím co s nimi, tak že bych je vyzkoušela takhle. Ale vůbec netuším na kolik atd. :-) Děkuji
OdpovědětVymazatklasika... omýt, aby nebyly od hlíny atd., vložit do zapékací nádoby nebo na plech a péct zhruba 30 minut na 180 stupňů.
VymazatMňam, ty jsou krásný :) Dva malý batáty tu ještě mám! Asi se do toho ještě dneska pustím :)
OdpovědětVymazatKonečně využití na sladké brambory co mi by chutnalo :)
OdpovědětVymazatUkládám a příští rok vyzkouším, mrzí mě že letos už to nestihnu :/ u nás na vesnici bohužel batáty nesežeru a trmácet se těma davama lidí až do města.. to jsem si rychle rozmyslela :D Každpopádně je to strašně originální a určitě to musí chutnat perfektně :)
OdpovědětVymazatTak jsem vyzkoušela všechny "kuličkové" recepty a jsou vážně skvělé, obzvláště tyto poslední jsou super, z batátů jsem zatím nejčastěji dělala jen kašičku pro děti. Jen by mě zajímalo, jak dlouho tak vydrží, když je hned nesním :)
OdpovědětVymazatjé to mě těší, že jsou všechny ozkoušené a chutnají. U nás už jsou dva týdny v lednici a zatím jsou perfektní :-)
VymazatNešlo by to i z normálních brambor?
OdpovědětVymazatnedokážu si absolutně představit... batáty jsou sladké...
VymazatJinak teda palec nahoru...škoda že jsem blog objevila až dnes...ale ještě jedno cukroví bych zkusit chtěla :-)
OdpovědětVymazatDíky za super tip...ještě je budu muset něčím zahustit.dala jsem tam dva velké batáty...asi přidám kokos..ale chut je bááájo ;-) :-**
OdpovědětVymazatno...vyhrali to ovesné vločky :-D :-D
VymazatVýborné, jen jsem směs dala vychladit do lednice a až po té tvarovala kuličky. Děkuji za recept.
OdpovědětVymazatDobrý den, chci se zeptat zda se datle musí před použitím oloupat/zbavit slupky. Je to lepší? Předem děkuji za odpověď a skvěle recepty. 🙂
OdpovědětVymazatmoc se omlouvám za pozdní odpověď, ale třeba pomůže dalším. Datle se neloupou
Vymazat