Ovesné sušenky slepované burákovým máslem

Přiznejte se, kdo ještě peče? Začnu tedy já.... tyhle sušenky jsem pekla teprve včera a dnes slepovala. A tím pro mě padla... I když jsem měla v plánu daleko více druhů cukroví, především kvůli Vám čtenářům, nakonec to jsou jen troje druhy kuliček, perníčky, tyto sušenky a štola ke snídani. I tak si myslím, že je to až až. 




Vánoce přece nemusíme pojmout jako období obžerství a pak se cpát cukrovím ještě celý leden a zbytek samozřejmě zamrazit na horší časy a vytahovat někdy na jaře/v létě. Upřímně už ani po Novém roce na to nemám chuť, krásný čas Vánoc je pryč a mě čeká méně krásné období zkoušek. 




Takže pekařskou dílnu jsem už letos zavřela a chci se jen těšit na Ježíška. No trochu kecám... ještě mě čeká malá Ježíškova dílna, ale víc neprozradím, aby si to zvědavci nepřečetli a neměli po překvapení. Po Vánocích se ale možná můžete těšit na post, co jsem to vyráběla...



Ovesné sušenky slepované burákovým máslem

Inspirace: http://www.mynewroots.org

Sušenky

  • 2 lžíce chia/lněných semínek
  • 4 lžíce vody 
  • 1 lžíce medu
  • 200 g ovesné mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • špetka soli
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 4 lžíce burákového másla
  • 1 lžička vanilkového exktraktu

Náplň

  • 100 g domácího burákového másla
  • 1 lžička kokosového oleje
  • 1 lžička medu


Semínka jsem promíchala s vodou, medem a nechala na 15 minut odstát. Mezitím jsem v míse smíchala ovesnou mouku se sodou, cukrem a solí. V menší misce jsem promíchala kokosový olej s burákovým máslem, vanilkovým extraktem a přidala jsem odležená semínka. Tuto tekutou směs jsem vlila k sypké a rukama zpracovala v tužší těsto. To jsem rozválela a vykrajovala požadované tvary. Přendala jsem je na plech a dala péct do předehřáté trouby asi na 10 minut. Sušenky jsem nechala vychladnout a promazávala jsem je burákovým máslem promíchaným s kokosovým olejem a medem. Skladovala jsem v chladnu. 




Sušenky jsou dobré samy o sobě. Ale navíc s burákovým máslem, no prostě báseň. Místo másla můžete použít samozřejmě, pokud možno, domácí marmeládu. Říkáte marmeláda není zdravá, vždyť je tam cukr... Mýlíte se, vytáhněte nějaké zásoby letního ovoce z mrazáku a vyrobte si chia džem.



8 komentářů:

  1. Mňam, to vypadá tak skvěle <3 :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mmm, ty vypadají báječně :) Ale bohužel už je asi nestíhám upéct :/

    OdpovědětVymazat
  3. Ty vypadají báječně! Jakmile skončí ta vánoční mánie, tak je vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jsou výborné :) namazala jsem je nepřislazenou hruškovou marmeládou :)

    OdpovědětVymazat
  5. dokonalost...neni co dodat, urcite zkusim

    OdpovědětVymazat
  6. Luci dneska jsem ještě rychle pekla a jsou výborné. Díky za recept
    Přeji Ti krásné Vánoce a štěstíčko a zdravíčko do nového roku:)Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji za přání i tobě opožděně šťastný nový rok :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)