Celerovo-kaštanový krém s krutonky

Poslední recept pro Štamgast a gurmán byl v duchu polévek. Právě teď je oceníme nejvíc. Neznám nic jiného co by by nás dokázalo víc prohřát. Nebudu počítat svařáčky, punče a jiné dobroty, bez kterých by to v tomto období nešlo... :-) 




Možná trošku neobvyklá kombinace, ale proč ne? Myslím, že brokolicových, hráškových, žampiónových, dýňových, hráškových a jiných krémů už bylo všude plno. Vím, že spoustě lidem celer nejede, ale zkuste mu dát šanci, třeba Vám v kombinaci s kaštany zachutná.... 

Celerovo-kaštanový krém s krutonky (4 porce)

Inspirace: http://www.oggipanesalamedomani.it


  • 400 g jedlých kaštanů
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 800 g celeru ( 1 střední bulva)
  • Sůl, pepř
  • tymián, rozmarýn


  • + krutonky



Ze všeho nejdřív jsem si uvařila kaštany. Nařízla jsem je na ploché straně do křížku, vložila do hrnce, zalila vodou a dala vařit asi na 20 minut. Zbavila je vnější i vnitřní slupky ještě horké. Musíte postupovat rychle, jinak se studené špatně loupou. Můžete si pomoci malým nožíkem či malými nůžkami. 

Dále jsem si na lžíci olivového oleje orestovala cibuli nakrájenou na drobné kostičky. Na minutu jsem přidala česnek na tenké plátky. Přisypala celer, oloupaný a nakrájený na menší kousky. Zalila vodou, případně vývarem a nechala vařit 20 minut. Pak jsem doplnila kaštany, vařila dalších 10 minut. Dochutila jsem solí, pepřem, tymiánem, rozmarýnem a rozmixovala na krém. Podle potřeby dochuťte a podávejte s krutonky.

Já sáhla po domácím kváskovém chlebu, recept bude :-)





Recept najdete i zde. 


4 komentářů:

  1. To nie je fér takto ma predbehnúť! Gaštanovú polievku chcem zajtra variť aj ja, už mám i očistené gaštany v chladničke! Akurát som sa rozhodovala či ju pripraviť so zelerom alebo mrkvou.. Zase budem vypadať, ako kopírka :D

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to skvěle :) Miluju tvoje sezónní recepty :) Ne, miluju všechny tvoje recepty :D :))))))))

    OdpovědětVymazat
  3. Vyzerá to výborne, raz určite skúsim, len musím niekde kúpiť alebo nazbierať gaštany :D
    Pozývam ťa na svoj blog COLORFUL THOUGHTS :)

    OdpovědětVymazat
  4. Do takové kombinace bych asi opravdu nešla:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)