Egyptská čočková polévka podle Kitchenette

Stará lidová tradice praví, abychom na Nový rok připravili nějaký pokrm z čočky. Měla by nám přinést bohatství a blahobyt v následujícím roce. Já si na Štědrý den vytáhla z hrníčku kůrku chleba, takže to na žádné velké peníze nevypadá, ale i tak se zítra doma určitě něco čočkového objeví, protože na tradice celkem dáme. Už dnes jsme trénovaly s touto čočkovou polévkou.




Byla to taková rychlovka, neplánovaná. Tak se stalo, že díky špatné komunikaci jsme ráno zjistily, že nevíme, co vlastně budeme vařit, mamka spoléhala na mě, já na mamku... Žádný problém, inspirace je všude plno... Mrkla jsem ke Kitchenette a bylo...




Polévka je hustá a sytá tak, že dokáže plně nahradit hlavní chod. Navíc je z dostupných surovin, které většina domácností má již běžně ve spíži. Proto, jestli stále nevíte, v jaké podobě zítra naservírujete čočku, tohle může být jedna z možností, a parádních...


Egyptská čočková polévka (5-6 porcí)

Inspirace: http://www.kitchenette.cz

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 střední mrkve
  • 1 střední brambora
  • 1 rajče
  • 2 hrnky červené čočky
  • 1,5 l vody
  • sůl, pepř
  • petrželka
  • citrón

Cibuli jsem si nakrájela na kostičky a restovala na lžíci olivového a kokosového oleje. Přidala jsem na minutu na plátky nakrájený česnek, aby se rozvoněl a hned jsem posypala kmínem a kurkumou. Párkrát jsem promíchala a nasypala jsem na malé kousky nakrájenou mrkev, bramboru, rajče a červenou čočku. Zalila jsem vodou, osolila opepřila, přivedla k varu a poté stáhla plamen na minimum, přikryla pokličkou a nechala probublávat asi 15 minut. Odstavila jsem z plotny, rozmixovala tyčovým mixérem a případně dochutila. Rozdělila jsem do misek, pokapala citrónovou šťávou a posypala petrželkou, případně můžete koriandrem. 




11 komentářů:

  1. :) když uberu kokosový olej, nic nebrání tomu, abych konečně provětrala červenou čočku, která už moc dlouho lenoší ve spíži. Děkuju.
    P.S. Máš prima mamku, že jí i takováhle jídla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Moji rodiče jsou taktéž neoblomní a vaří a sní pouze zajeté recepty...

      Vymazat
  2. Mňam! Vypadá úžasně a i když jsme dnes měli klasickou čočku na kyselo (byla vynikající...) tak tuto polévku budu muset brzo vyzkoušet. Jen se bojím, že jí budu jíst sama...

    OdpovědětVymazat
  3. Jů, dnes už jí nestíhám, ale brzy ji uvařím:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsi ji zkoušela? Já ji plánuji za chvíli :)

      Vymazat
  4. Tak ta je tedy výborná! Dnes jsem uvařila k večeři. A po rozmixování jsem ještě přidala uvařenou quinou a paráda. Moc děkuji za tip! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Můžu se zeptat kdy se přidává rajče? Možná jenom pro oči nevidím, ale v postupu jsem ho nenašla... dík :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. omlouvám se, opravdu se mi někde v receptu vytratilo, už jsem chybku opravila :-)

      Vymazat
  6. Výýýborná, díky za inspiraci, mňam mňam. Přidala jsem ještě malinko zázvoru a pochutnali si všichni :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)