Letošní Vánoce jsem si ryby opravdu užila. Na Štědrý den míváme tradičně k obědu rybí polévku, k večeři kapra. Na Štěpána byl losos, který se pak dojídal následující den. Nemluvě o sushi párty díky Ježíškovi, který mi nadělil sadu, abych nebyla odkázaná na kupované a radši se zabavila doma. A nakonec to nebyla ani taková fuška, jak na první pohled vypadalo, i když k dokonalosti měly moje rolky sakra daleko. No nic, učený z nebe nespadl...
A ještě před Vánocemi jsem si pochutnala na této dobrotě podle Jamieho. Jak určitě víte, jeho recepty jsou sázka na jistotu, takže jsem ani nezapochybovala, že by se recept nevyvedl. Zatoužila jsem po něčem trošku zajímavějším a to bezesporu tento Asijsky laděný losos splňoval. Koření 5 vůní pořídíte ve specializovaných prodejnách s kořením, na trzích nebo si samozřejmě můžete namíchat své vlastní z fenyklu, anýzu, skořice, hřebíčku a pepře. Ostatní suroviny jsou už běžně k dostání...
Losos na asijský způsob (2 porce)
Inspirace: J. Oliver, 30 minut v kuchyni
- 1 cm čerstvého zázvoru
- 1 stroužek česneku
- 1 malá cibule
- 1/2 čerstvé červené chilli papričky
- 1 lžička sójové omáčky
- 1 limetka
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 filety lososa
- koření 5 vůní
- sůl, pepř
Zázvor, česnek a cibuli jsem si oloupala, nakrájela na menší kousky a rozmixovala. Přidala jsem papričku, sójovou omáčku, šťávu z jedné limetky, olivový olej a společně dál mixovala v kašičku. Vzniklou směs jsem přelila do menší zapékací misky a pokladla ji omytými plátky lososa, dochucenými solí, pepřem a kořením 5 vůní. Dala jsem péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na 20 minut.
Jako přílohu jsem zvolila marinované nudle z mrkve a bílé ředkve. Mrkev a ředkev jsem si omyla, odkrojila konce a škrabkou na brambory tvořila tenké plátky, které jsem poté nožem krájela na co nejtenčí nudličky. Zalila jsem je směsí medu, citrónové šťávy, olivového oleje, dochutila solí, pepřem, důkladně promíchala a nechala odležet, aby zelenina zkřehla.
Pak už jsem jen naservírovala na talíře a pokladla upečeným lososem.
Lososa mám ráda ve všech podobách (ale úplně nejradši uzeného, toho bych nejradši jedla od rána do večera!), takže tohle by mi určitě moc chutnalo:)
OdpovědětVymazatmy měli zásnubní lososové menu z uzenýho lososa a musím ti doporučit toto http://www.toprecepty.cz/recept/11096-husta-lososova-polevka/ nemá chybu !!! Jinak uzenýho lososa bych taky jedla celý den .. na silvesra mi z toho bylo špatně protože jsme ho rozmixovali a patlali na jednohubky =D
VymazatHmm losos na asijský způsob je výborná věc :) Líbí se mi tvoje příloha , vypadá to zajímavě
OdpovědětVymazatLosos leží v kuchyni, koření na polici, tak nebrání vůbec nic :)
OdpovědětVymazatDěkuju.
(Můžu jenom otázku - ty máš Jamieho kuchařku? Já na ní slyšela spíš špatné komentáře - nedostupné suroviny a tak.)
Mám 30 i 15 minut v kuchyni a ta 30 minut je super, nepřijde mi nějak surovinově nedostupná a vyzkoušených mám už spoustu recept, prostě taková více lidová, oproti 15 minut, ta mě upřímně hodně zklamala, opravdu je surovinově neostupná a celkově mě recepty zvlášť neoslovily.
VymazatMám poukázku na knížky, tak tu 30 minutovou prolistuju :)
Vymazatteď si na něm pochutnávám! mmmm....takhle jsem si už dlouho nelabužničila :-))) děkuji za recept! :-)
OdpovědětVymazattak to jsem jen ráda, že sklidil recept takový úspěch :-)
Vymazat