Mrkvové risotto s kozím sýrem

Doufám, že jste si patřičně užili sváteční snídaně v podobě vánočky či štoly namazané máslem, štědrovečerní večeře, trošky toho cukroví někdo možná i větší trošky... ale všeho s mírou, nemusíme se přejídat do Nového roku s vidinou lepších zítřků a předsevzetím, že od zítřka, od příštího týdne, od 1., od x-tého dne už jen "zdravě". A celé to obžerství doplňujete pohybem, což se nám bohužel zatím moc nedaří.




Protože jsem věděla, že nás čeká během svátků spousty masa, přišlo nám minulý týden vhod mrkvové risotto s kozím sýrem. Risotto jsem zatím vždy dělala jen s parmazánem, ale není to žádné pravidlo, které by nešlo porušit, naopak. Tentokrát hrál hlavní roli kozí sýr. Komu nevoní, nechutná, nenajde zalíbení ani v tomto risottu. Kozí sýr tu hraje prostě prim, ale báječně doplňuje upečenou, nasládlou mrkev, která je ovšem skvělá sama o sobě. A samozřejmě bez parmazánu či naší Gran Moravie by to nebylo risotto. 


Mrkvové risotto s kozím sýrem (cca 4 porce)

Mrkev
  • svazek mrkve
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
Risotto
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule
  • 100 ml bílého vína
  • 1 hrnek kulatozrnné rýže (např. arborio)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • petrželka
  • 100 g kozího sýra
  • cca 8 lžic parmazánu/Gran Moravie


Mrkev jsem si očistila, nakrájela na kousky velikosti sousta, pokapala olivovým olejem, osolila, opepřila a dala péct do předehřáté trouby do změknutí, v mém případě zhruba na hodinu.

Mezitím jsem si na olivovém oleji nechala zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Poté jsem přidala rýži a chvíli míchala, dokud se všechna zrnka rýže neobalila olejem s cibulkou. Pokud máte víno, zalijte a míchejte, dokud se neodpaří, ale lze i případně vynechat. Poté jsem začala přilévat horký vývar. Přilila jsem vždy asi dva šufánky a míchala, dokud se neodpařil a opakovala. zhruba v polovině procesu jsem přidala upečenou mrkev. Spotřebovala jsem asi litr vývaru. Dochutila jsem petrželkou a solí. Jakmile byla rýže al dente, odstavila jsem z plotny, přidala kozí sýr a parmazán. Přikryla pokličkou a počkala chvilku než se chutě propojí. Podávala jsem na nahřátém talíři posypané další petrželkou. Můžete doplnit hoblinkami parmazánu. 




9 komentářů:

  1. Mnamka :) super recept

    OdpovědětVymazat
  2. Výborný oběd, děkuji za recept! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle rizoto je bezkonkurenční! Rizoto je jedno z mých nejoblíbenějších jídel, připravuji si ho celkem často a vyzkoušela jsem různé kombinace surovin, ale tohle je top. Děkuji za skvělý recept :)

    OdpovědětVymazat
  4. Už mám takový zvyk, že když mi docházejí nápady na zpracování nějaké suroviny, mé první kroky vedou k tobě do seznamu receptů. Stejně tak to bylo teď s mrkví:) I bez vína a vývaru a s mrkví místo pečení jen osmahnutou to bylo bezkonkurenční risotto! Díky:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)