Perníčky

U nás, asi jako u spousty z Vás, vždy začíná pečící sezóna perníčky... a protože se mají tradice dodržovat, i letošní vánoční pečení tady na blogu zahájí perníčky, i když.... nejsou perníčky jako perníčky. 




V žádném případě to nejsou klasické perníčky, na jaké jsme zvyklí. Ani nemohou být. Jakmile použijete mleté ořechy, semínka nebo různé celozrnné mouky, vždy bude konzistence a chuť cukroví trošku jiná. Proto pokud máte rádi klasiku, považujete "zdravější varianty cukroví" za jakousi náhražku, držte se původních receptů. Pokud jste fandové zdravějších surovin a jste nakloněni novým chutím, směle do nich...





Perníčky

Inspirace: http://www.texanerin.com


  • 200 g mletých mandlí 
  • 20 g strouhaného kokosu
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 80 g medu
  • 2 lžíce melasy
  • 40 g kokosového oleje/másla

V jedné míse jsem smíchala mandle s kokosem, solí, jedlou sodou, skořicí, zázvorem, hřebíčkem a muškátovým oříškem. V jiné míse jsem důkladně promíchala med s melasou a kokosovým olejem. Přisypala jsem sypkou směs a zpracovala v lepivější těsto. Je potřeba jej pořádně zpracovat pomocí rukou, proto se toho nebojte a pohrajte si s těstem, chvíli trvá, než získáte celistvou hmotu. Poté jsem těsto zabalila do potravinové fólie a dala odpočívat do lednice asi na hodinu. Těsto jsem rozválela, vykrajovala požadované tvary, přendala na plech a pekla v předehřáté troubě na 170 stupňů 10 minut. 




36 komentářů:

  1. Jee tak už mám vybraný další druh cukroví, který budu péct :) Určitě budou vynikající, děkuji za inspiraci! :)

    OdpovědětVymazat
  2. tak už vím, co musím zítra koupit - kokosový olej...nebo myslíte, že by šel něčím nahradit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. možná by šlo klasické máslo, ale nezkoušela jsem...

      Vymazat
  3. Wow, tak ty vypadají skvěle :)) Zkusím je na 120% :))

    OdpovědětVymazat
  4. Luci ty vypadají úžasně, seš šikula :)
    Ale já zůstanu u klasiky :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jasný, nikomu je nenutím, taky je nepovažuji za ty pravé perníčky, i když je nejím

      Vymazat
  5. co lze použít místo melasy? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. med, ale už to nebude ta správná chuť

      Vymazat
  6. Vypadají skvělě ! :) jenom mám dotaz - ten olej jsi použila tekutý nebo tuhý?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tekutý, aby těsto dobře drželo :-)

      Vymazat
  7. Odpovědi
    1. Já jsem teď dopekla, sice jsem první plech totálně spálila:-( tak jsem trošku smutná, ten druhý se mi povedl a chutnala jsem, jsou super. Takový netradiční typ perníčků :-) každopádně jsem díky tomu získala inspiraci k nějakým celozrným sušenkám (strašně mi to chuťově připomíná), tak možná časem něco vymyslím. Každopádně díky za recept :-)

      Vymazat
  8. Mám svůj recept na klasiku od kamaráda, takže zkoušet asi nebudu.... ale... odkud máš toho perníkového panáčka? :) Toho malinkého sháním dlouho...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to už bohužel nevím, asi klasika na trzích...

      Vymazat
    2. Děkuju :) - já ho nakonec sehnala.... ve Vídni... celou sadu :)

      Vymazat
  9. a jak to vypada po upeceni? :D

    OdpovědětVymazat
  10. Opravdu moc výborné!:) moc děkuju za recept!

    OdpovědětVymazat
  11. a co pouzit misto kokosovyho masla burakovy? to asi neni tolik tekuty, co?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. proč chce každý všechno nahrazovat? tak si najděte recept, na který máte suroviny...

      Vymazat
    2. Přimlouvám se za vynechání burákového másla... zkoušela jsem ho jednou jako náhradu a výsledek nevalný.... Na pečení se mi zkrátka nelíbí...

      Vymazat
    3. burákové máslo je na pečení skvělé, ne ale jako substitut jiného tuku...

      Vymazat
  12. po 10 minutách byly moje už připečené, osvědčilo se tak 7. vyndavala jsem je ještě vláčně, venku z trouby v pohodě zpevní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to si musí každý vychytat sám, proto nerada píšu dobu pečení, i když se mě na to neustále čtenáří vyptávají.. ta naše je extrémně nevýkonná, takže chápu, že 10 může být příliš :-)

      Vymazat
    2. Je mi to jasné :) Já jsem zase líná hlídat, tak jenom varuju případné další testovače receptu, že se to může nevyplatit :D

      Vymazat
  13. Právě jsem je dodelala :) sice se mi tvary trochu rozjely během pečení, ale ta vůně je úžasná a už se těším, až je ochutnám :) děkuji za recept

    OdpovědětVymazat
  14. Recept som zatial neskusala, ale mam dotaz. Nedavno som robila trochu podobne pernicky, s pouzitim kokosoveho oleja. nechala som cesto v chladnicke odpocinut, ale ten olej stuhol (co som aj predpokladala) a cesto bolo na kamen ze som ho musela v rukach roztapat a mackat asi polhodinu :D vam sa to nestalo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. s těstem se pracovalo hezky. Myslím, že pokud je olej v těstě dobře zapracovaný, rovnoměrně rozložený, nebude problém.

      Vymazat
  15. Jsou naprosto úžasný! Díky za recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. super, jsem ráda, že se vydařily :-)

      Vymazat
  16. Dobrý den, Lucko, mám na Vás dotaz - fantazie v kuchyni Vám jistě nechybí. Nemám problém upéct perníčky bez cukru, ale letos moje holky chtějí ty perníčky nečím zdobit. Bylo by dosti kontraproduktivní, kdyby se zdobily cukrovou polevou :-) Chci se proto zeptat, jestli nemáte nějaký nápad, jak na to? Možná něco s bílou čokoládou nebo ořechové máslo s něčím, aby to drželo tvar... Předem děkuji za Vaši radu! Kristína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, zkusila bych použít kakaové máslo

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)