Upřímně, moje srdce by zaplesalo nad tímto dárkem. Proto pokud máte v okolí stejného milovníka máslíček, věnujte mi alespoň jeden exemplář, bude Vám neskutečně vděčný.. však uvidíte jeho zamilovaný pohled, ty rozzářený oči až rozbalí dárek. Nemusí jít jen o burákové máslo, zkoušejte jakékoliv ořechy, které máte k dispozici, lískové, mandle, pekanové, vlašské, para, klidně i semínka, dýňová, slunečnicová.... všechno jde rozmixovat. Já se tentokrát pustila do klasického burákového másla oživeného spoustou koření. Ti lenošnější použijí už namíchané perníkové koření.
Když si trošku vyhrajete s prezentací, místo klasické zavařovačky koupíte nějakou slušivou dózu, ovážete mašlí, přidáte dřevěnou ozdobu, máte luxusní dárek na světě...
Perníkové burákové máslo (1 sklenička)
- 500 g neloupaných arašídů
- špetka soli
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky zázvoru
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- špetka muškátového oříšku
- + med, agágový sirup atd.
Arašídy jsem si vyloupala, namlela na mlýnku na moučku, abych nezničila mixér, ale pokud máte nějaký výkonnější, není zapotřebí. Pak jsem už jen mixovala, teda tentokrát sestra. Dochutila špetkou soli, skořicí, zázvorem, hřebíčkem, muškátovým oříškem a promíchala.
Moje srdce by teda tiež plesalo radosťou až až, keby ma čakalo pod stromčekom :)
OdpovědětVymazatkrásné, ale já to prostě na máslo nerozmixuji ani kdybych se zbláznila, prostě to nejde. nevím proč. pořád je to jako mouka.. sypké. nespojí se to dohromady
OdpovědětVymazatmusí to jít, stačí se obrnit trpělivostí :-)
Vymazatkrásný! fakt! ale nikoho to nenapadne, aby mi daroval takovou dobrotu :( škoda :D musím vyrobit sama no :))
OdpovědětVymazattakovej dárek by se mi tuze líbil! :)
OdpovědětVymazatPro tohle máslo bych zabíjela! :)) :D Krásný :))
OdpovědětVymazatI moje srdce by zaplesalo radostí :-)
OdpovědětVymazatTaky je to jedno z másel co se chystám vyzkoušet :)
OdpovědětVymazatJá bych za takový dárek byla teda fakt ráda:)
OdpovědětVymazatwow!palce nahoru to je prima nápad s tim kořením...oujéé o tento dárek bych se jen těžko dělila:-) můžu se prosím zeptat čím mixujete ty ořechy??? vám na to poslouží (a přežije!) tyčový mixér??? nebo máte náký luxus buxus tyčák pro který je to legranda, kdežto pro můj otázka života a smrti???děkuju moc za rady...dlouho mi to vrtá hlavou jak to všichni dáváte:-)
OdpovědětVymazatmáme doma takovýho starýho žebráka, takže věřím, že to musí jít s úplně každým, když to zvládne ten náš. Pomáhá namlít na moučku a až poté mixovat s pauzami. Tentokrát ale mixovala sestra novým tyčákem, to bylo raz dva :-)
VymazatPernikove koreni cpu uplne vsude ale dat do maslicka me nikdy nenapadlo <3 vrazedna kombinace <3 :-D
OdpovědětVymazatČím dál lepší fotky :)
OdpovědětVymazatděkuji, moc potěšilo :-)
VymazatZajímavá kombinace, takové vánoční. :) vypadá to dobře.
OdpovědětVymazatsuper nápad, za takovej dárek bych se nikdy nezlobila:D
OdpovědětVymazatahoj, jak dlouho ti vydrží v lednici domácí ořechová másla? mám problém, že se už asi po pěti dnech začnou kazit, nevím kde dělám chybu :( díky
OdpovědětVymazata jen tak mimochodem tvůj blog je nejúžasnější z nejúžasnějších :D :D
tak to je víc než podezřelé. mně vydrží i týden bez lednice, v lednici snad celou věčnost, ale dřív jsou snězeny :-) nevím, jediné co mě napadá jsou žluklé ořechy...
Vymazatještě mě napadlo : namáčíš nebo pražíš ořechy před mletím? v sobotu jsem zkoušela kokosové máslo a už je zase kyselé :( :( :( díky
Vymazatořechy dám do trouby výjimečně, spíš když si chci vyhrát, aby mělo máslo ještě lepší chuť. není podmínkou pražit. Máčet ořechy na máslo jsem teda ještě neviděla, to snad ani nejde, ořechy máčím na veganské krémy. S tím kyselým máslem mi to přijde až jako blbost, aby se tak rychle zkazilo, není to jen pocit?
VymazatAhoj, chtěla jsem se jen zeptat, ten zázvor tam přidáváš sušený a nebo strouhaný? Děkuju :)
OdpovědětVymazatsušený
VymazatSenzační nápad..:) Problém u mě nastal ovšem taktéž u mixování..:D Náš mixér to vůbec nezvládal, nakonec se jakž takž povedlo, ale musela jsem přidat olivový olej..:( A i přesto je máslo sice hladké, ale hrozně hutné, drží spíš pohromadě jako hrouda, než že by bylo trochu tekutější..:D Nicméně chuťově moc dobré..:)
OdpovědětVymazattak to jsi bohužel málo mixovala, chce to čas a trpělivost. Z arašídů se mají po čase uvolnit tuky, které právě zajistí tu krémovitost, na kterou jsi zvyklá u kupovaných másel
VymazatTak jsem se vrhla na pokus číslo dvě.. Půjčila jsem si mamky mixér a šlo to jedna báseň..:) Máslo bylo po chvíli samo o sobě úplně hlaďoučké a konzistenčně perfektní.. O chuti nemluvě, ta je prostě úžasná.. Příště se chystám potrápit lískové oříšky s kakaem..:D
Vymazathaluluja, vidíš že to jde :-) já to říkám pořád, když mi chodí dotazy, že je máslo hrudkové atd. prostě to chce čas nebo dobrý stroj :-) jj taková domácí nutella je taky dobrá, i nugeta, ta je na blogu
VymazatDobrý den Lucie, dočetla jsem se, že je lepší nejprve buráky opražit, jaký je Váš názor ? Děkuji.
OdpovědětVymazatchuťově mi nepřijde máslo nějak lepší, takže za mě nepražit.
VymazatDobrý den,
OdpovědětVymazatnarazila jsem na váš blog a je úžasný, zatím jsem nic nezkoušela, ale s nadcházejícími svátky určitě něco vyzkouším :) na konci receptu máte napsáno med, javorový sirup...
Kolik by mělo být medu na tuto dobrotu dle receptu? Měl by se dát rozpuštěný nebo tuhý?
Děkuji moc.
Dobrý den, děkuji moc za zprávu :-) jsem ráda, že se blog líbí a snad se budete ráda vracet. K Vaší otázce, na to Vám bohužel nedokážu přesně odpovědět, všechno je to o chuti, někdo radši máslo sladké, někdo nepotřebuje doslazovat vůbec, takže doporučuji ochutnávat, aby Vám chutnalo. Ale med bych určitě rozpustila, aby se lépe zapracoval
VymazatDekuji Luci za odpověď :) lze arasidy nahradit mandlemi? Bude to dobré? :)
OdpovědětVymazaturčitě, v podstatě můžete použít jakékoliv ořechy, máslo bude vždy výborné :-) samozřejmě každému chutná jedno více, jiné méně... Mandlové je takové jemné.
Vymazat