Tip na dárek: Sváteční vanilková granola

Když jsem byla malá holčička, přišlo mi to čekání na Štědrý den nekonečné. S přibývajícími roky bych čas nejradši zastavila. Je to strašný, když si představím, že přesně za týden touto dobou budeme spokojeně sedět u Pelíšků, všude okolo plno papírů, dárků, cukroví... ale dost sentimentu...pro ty, co pořád ještě netuší, čím udělat radost, mám další typ na dárek, třeba pro sestru, maminku, kamarádku... nebo kohokoliv, kdo rád snídá vločky...



Jen těžko si dokážu představit vánočnější vůni, než se linula z trouby, když jsem pekla tuhle granolu. K Vánocům jednoduše neodmyslitelně patří fíky, datle, vanilka, kokos... A to vše ukrývá právě moje sváteční granola.




Je prostě něco speciálního, žádná obyčejná granola, kterou budu každý den celoročně snídat. Tahle je vánoční. Proto jsem zaměnila mé obligátní spojovadlo v podobě banánu či jablečného pyré za vanilkový olivový olej (můžete koupit zde). Asi jej běžně ve spíži neukrýváte, tak zkuste třeba nahradit vanilkovým extraktem, samozřejmě nejlépe domácím, a klasickým olivovým olejem. 



Sváteční vanilková granola


  • 250 g ovesných vloček
  • 100 g sušených fíků
  • 50 g sušených datlí
  • 50 g kokosových plátků
  • 50 g mandlí
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžíce vanilkového olivového oleje 
  • 1 lžíce medu




V míse jsem si promíchala vločky s nakrájenými fíky, datlemi, kokosovými plátky, mandlemi. Vanilkový lusk jsem podélně rozřízla, vyškrábala semínka a přidala ke směsi. V druhé míse jsem prošlehala vanilkový olivový olej s medem a přilila k sypké směsi. Vše jsem promíchala, rozprostřela na pečícím papírem vyloženém plechu a dala péct do předehřáté trouby asi na 30 minut na 180 stupňů. Občas sem prohrábla a zkontrolovala, jestli nejsou oříšky spálené. Granolu jsem nechala po upečení vychladnout a poté přesypala do skleněné nádoby a ozdobila.  





9 komentářů:

  1. Tak to vypadá naprosto nádherně!! :) Takový vánoční dárek by mne moc potěšil :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vždycky ráda pročítám tvoje nápady na vánoční dárky :) Jeden z nich (vánoční svařákové koření) jsme s mámou nedávno stvořili pro její kolegyňky z práce a pro mou učitelku na klavír, moc děkuji za nápad! :) Rozhodně se hodil.

    OdpovědětVymazat
  3. domácí granolu mám moc ráda a tahle vypadá parádně. Určitě brzy vyzkouším :)
    ten vanilkový olivový olej je pro mě novinka:)

    OdpovědětVymazat
  4. nádhera:) asi dneska budu experimentovat o:)

    OdpovědětVymazat
  5. miluju domácí granolu a tahle vypadá úžasně!

    OdpovědětVymazat
  6. Luxusniiiiii, vcera jsem delala a ta vuuune po celem dome. Fakt extra zalezitost! Pristi rok davam po stromecek. Uzasny , chutny, vonavy napad. Granola je fakt mooooc dobra

    OdpovědětVymazat
  7. tak tahle vanilková vypadá skvěle:) už asi půl roku si pořád dokola dělám s čokoládovou příchutí a snídám ji každý den, tak bych mohla udělat změnu:D

    OdpovědětVymazat
  8. Mohu se zeptat, kde lze zakoupit vanilkový olivový olej? Dívala jsem se na Heuréku, ale nic mi nenašla. Nebo si vyrábíš vlastní vanilkový olivový olej?
    Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. kupovala jsem jej už dávno na nějakém eshopu, ale dá se snadno vyrobit i doma. Stačí vložit do malé lahvičky naříznutý vanilkový lusk, zalít jej olejem a nechat pár týdnů louhovat, aby se hezky ovoněl :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)