Tip na dárek: Vanilkový extrakt

Vaším častým dotazem je, kde pořídit vanilkový extrakt. Obvykle Vás odkazuji na Marks and Spencer. Chápu, že každý nemá za domem tento obchod, a když už patří mezi ty šťastnější, většinou nedisponuje oddělením s potravinami. Pak je další možností vyrobit si extrakt doma. Na to obvykle následuje otázka, jak, jaký je můj osvědčený recept... Konečně je tedy tu, i když není ničím výjimečný. Může to být ovšem výjimečný dárek. Věřím, že udělá radost každé mamince, babičce, kamarádce která se otáčí v kuchyni. 




I když je louhování vanilky časově náročné, nic nebrání tomu, abyste jej ještě nyní vyrobili. Stačí jen opatřit štítkem s informací, kdy bude k použití a obdarovaná bude jen nedočkavě čekat :-)

Vanilkové lusky bych nepořizovala běžně v supermarketu, tam jsou pořádně předražené a kvalita bude asi taky diskutabilní. Stačí trochu prohledat e-shopy na Internetu, kamenné prodejny a zjistíte, že můžete pořídit lusky doslova za pár kaček. Takže vyhoďte vanilínové cukry, vanilkové esence a už žádné výmluvy, že jde o luxusní, drahou záležitost... Navíc není to věc, která Vám bude ležet ladem, není pomalu sladký recept, kam bych extrakt nezakomponovala...


Vanilkový extrakt

(100 ml tekutiny)


  • 100 ml vodky
  • 2 vanilkové lusky
  • + skleněná lahvička









Vanilkové lusky jsem podélně nařízla, vložila do skleněné láhve a zalila vodkou. Měly by být celé ponořené. Proto je případně přepulte či zatlačte na dno. Láhev jsem zazátkovala a uložila na chladné, tmavé místo na 6 až 8 týdnů. V průběhu jsem pravidelně protřepávala.




12 komentářů:

  1. to už nestihinu :( bohužel vodku doma nenajdu ani kdybych se sebevíc snažila a kupovat celou lahev na jednu malou lahvičku mi příjde zbytečné, tak zatím přežívám bez extraktu a taky to jde! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc dobrý nápad. :-) Můžu se zeptat, odkud máš tu lahvičku? Nikde nemůžu sehnat žádnou vhodnou :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mají je teď v Kiku, i ve větší variantě...

      Vymazat
    2. Taky v Nanu-Nana je určitě mají :)

      Vymazat
  3. Dobrý nápad!:) Díky , zrovna dnes jsme koupila lahvičku

    OdpovědětVymazat
  4. Velice děkuji, že jsi sem vážně ten recept dala :). Nyní už to nemá smysl, ale po Silvestru se nějaká ta vodka najde a tak si udělám aspoň jednu lahvičku :).
    Poslední dobou to výdám všude v receptech. Ještě jednou díky!

    OdpovědětVymazat
  5. Jeden už se mi louhuje v kuchyni :-) Zbyla mi vodka od karamelovo-kávového likéru, co jsem páchala pro babičku k Vánocům.

    OdpovědětVymazat
  6. dá se vodka nahradit bílým rumem?
    díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. setkala jsem se jen s recepty, které používají vodku. Nenahrazovala bych, vodka je chuťově neutrální a nepotlačí výraznou chuť a vůni vanilkového lusku

      Vymazat
  7. Můžu se zeptat, kde vanilkové lusky kupuješ Ty? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. třeba tady http://www.vanilkove-lusky.cz/, http://www.pravavanilka.cz/, nebo jsem měla Rapunzel

      Vymazat
  8. Extrakt vyrábím pouze z bílého rumu, vodka je příliš ostrá. Řeči typu, že nebudu kupovat půl litru alkoholu kvůli malé lahvičky extraktu jsou mimo. Extrakt dělám ve velkém, kupuji sedmičku bílého rumu na kterou dám minimálně 12 lusků madagascarské vanilky, rum dělím do dvou lahviček o obsahu 350ml, do každého dám 6 lusků, které podélně rozříznu, zašroubuji a půl roku na něj nešáhnu. Spotřebu mám velkou. Stejně to je cukrem, ten zadělávám rovnou ze dvou kil krupicového cukru 12 lusků vanilky. Je to sice větší investice za vanilku hned najednou, ale k ničemu jinému bych se nevrátila a zásoba mi vydrží minimálně rok, takže se to oplatí. Vanilka ze supermarketu je nekvalitní vysušená tyčka, jednou jsem na zkoušku koupila a již nikdy více. Objednávám z eshopu a rovnou balení 30lusků, kdy mě pak v přepočtu lusk vynilky vyjde na nějakých 30Kč, což je super cena za kvalitu s porovnáním kvality lusku z marketu za 50Kč i více. Vyzkoušejte z bílého rumu extrakt, uvidíte, že je to fakt lepší.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)