Vánoční čas není jen cukroví, kapr, salát, rybí polévka, kuba.... Nevím jak Vy, ale já je třeba mám spojené i s exotickým ovocem. Už když jsme byly malé, naplnila se obrovská mísa ananasem, hroznovým vínem, pomeranči, mandarinkami. Já vím, dnes je to standard, ale za mých mladých let...
Dnes jsou ty možnosti úplně někde jinde. Toho ovoce, co se k nám dováží... A myslím, když už chceme zkoušet něco z dovozu, teď v zimě je ten pravý čas. Přijde mi hloupé kupovat v září pomeranče, když je ještě všude plno domácích jablek, hrušek, švestek.... ale zásoby se krátí, a tak se teď dostane i na něco trošku exotičtějšího, třeba kaki.
Kromě srandovního názvu si mě získalo svou chutí. Známe se asi dva roky a řeknu Vám, byla to láska na první ochutnání. Vlastě jsem s ním zatím nijak v kuchyni nepracovala. Přišlo mi líto z něj péct atd. a že receptů, které vypadaly víc než lákavě, nebylo málo. Možná proto, že jej nemám každý den jako jablko. Každopádně udělat z kaki carpaccio a doplnit jej kaštanovým máslem mě přesvědčilo...
Dnes jsou ty možnosti úplně někde jinde. Toho ovoce, co se k nám dováží... A myslím, když už chceme zkoušet něco z dovozu, teď v zimě je ten pravý čas. Přijde mi hloupé kupovat v září pomeranče, když je ještě všude plno domácích jablek, hrušek, švestek.... ale zásoby se krátí, a tak se teď dostane i na něco trošku exotičtějšího, třeba kaki.
Kromě srandovního názvu si mě získalo svou chutí. Známe se asi dva roky a řeknu Vám, byla to láska na první ochutnání. Vlastě jsem s ním zatím nijak v kuchyni nepracovala. Přišlo mi líto z něj péct atd. a že receptů, které vypadaly víc než lákavě, nebylo málo. Možná proto, že jej nemám každý den jako jablko. Každopádně udělat z kaki carpaccio a doplnit jej kaštanovým máslem mě přesvědčilo...
Kaki carpaccio s kaštanovým máslem (2 porce)
Inspirace: http://www.earthsprout.com
Carpaccio
- 2 kaki
- šťáva a kůra z půl bio citrónu
- skořice
Kaštanové máslo
- 400 g jedlých kaštanů
- 1/2 hrnku filtrované vody
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce medu
Kaki jsem si omyla a nakrájela na tenké plátky. Pokapala jsem je citrónovou šťávou a nechala odpočívat.
Mezitím jsem si uvařila kaštany. Nařízla jsem je na ploché straně do křížku, vložila do hrnce, zalila vodou a dala vařit asi na 20 minut. Zbavila je vnější i vnitřní slupky ještě horké. Musíte postupovat rychle, jinak se studené špatně loupou. Můžete si pomoci malým nožíkem či malými nůžkami. Pak už jsem je jen rozmixovala s vodou, vanilkovým extraktem a medem.
Kaki jsem rozdělila na talíře, posypala jemně skořicí, citrónovou kůrou a ozdobila nočky kaštanového másla, které jsem vytvořila pomocí dvou čajových lžiček.
Kaki miluju a kaštanový máslo se právě dostalo na můj "musíš udělat o Vánocích" seznam, bezva! .)
OdpovědětVymazatJak dlouho tak vydrží to kaštanové máslo? Nebo je to určené k rychlé spotřebě tak den dva? :)
OdpovědětVymazattýden vydrží :-)
VymazatMňam, to kaštanové máslo musí být vynikající! :)
OdpovědětVymazat:) Kaki mi jednou přinesla kamarádka. Od té doby na něj v supermarketu stále koukám... souhlasím, že je dobré i jen tak :)
OdpovědětVymazattak kaki jsem ještě neměla, musím ho zkusit!! ale mandarinky jím o Vánocích na kila :D
OdpovědětVymazatChtěl jsem se zeptat na kolik porcí to je tento recept?
OdpovědětVymazatzhruba 2, ale záleží, jestli půjde o dezert, snídani, svačinu....
Vymazat