Knihovna: Albert v kuchyni od jara do zimy

Bylo to velké rozhodování... Psát vůbec o kuchařce, kterou stejně nemáte možnost koupit v knihkupectví? Bude to mít pro čtenáře nějaký význam? Pravděpodobně ne do takové míry jako ostatní kuchařky, ale věřím, že na různých webech typu aukro, různě po známých, rodině byste na ni mohli narazit. Otázka, jestli za to stojí... Nebo to jednoduše berte jako nahlédnutí do mé knihovny :-) Tak pojďme na to.


Porod byl vůbec kuchařku sehnat. Když loni vypukla jedna z mnoha dalších akcí marketů, kdy za nákupy sbíráte samolepky a ty pak vyměníte za kuchařku, zajásala jsem, i když mě obvykle všechny tyto akce nechávají chladnou, jak jde o kuchařku... jala jsem se poctivě sbírat. Nakonec se nám s pomocí všech známých i neznámých podařilo samolepky nasbírat, já šťastná jsem si šla pro kuchařku a zrada, nebyla. Myslela jsem, že se skácím, schválně jsme chodily nakupovat do Alberta, schválně jsem všechny otravovala a teď tohle... Po lítání z jednoho marketu do druhého, tahání informací z prodavaček, kdy teda přijde další várka, jsem ji konečně držela v ruce, uf. 


A že bylo na co koukat... Kuchařka přesně odpovídá současným trendům... jednoduchost, přirozenost, žádné kýče, nic na Vás nekřičí, prostě pastva pro oči, výborná práce. Jen snad dvě výhrady k provedení...

- Možná bych změnila velikost knihy. Je opravdu hodně velká a v kuchyni to může být občas nepraktické. 

- A pak ještě rozmístění fotografií. Já jsem možná v tomhle staromódní, ale mám ráda napsaný recept a u něj fotografii, ne fotografii na celou stranu a pak někde dál hledat, jak vlastně ten krásně vypadající pokrm připravit. Ale uznávám, že to jsou opravdu jen pidi detaily, které mi celkový dojem z knihy nijak nepokřiví.




Jinak má kuchařka vše, co mi chybělo u Hanky Michopulu... precizní obsah, v úvodu podle ročního období, na konci pak rejstřík tématický, abecední a surovinový. Navíc na konci naleznete základní informace o vínech... jak je párovat k jídlu, skladování, teploty podávání atd. Takové hlouposti, ale budí úplně jiný dojem než, když kniha končí receptem jako Recepty z farmářského trhu. Nezavírá se, takže s ní můžu bez problémů vařit. Má šikovnou záložku pomocí níž knihu otevřu přesně tam, kde chci. U každého receptu je uveden počet porcí i doba přípravy, navíc je opravdu každý recept opatřen fotografií, takže super. 



Teď vůbec k samotnému obsahu, o který jde nejvíc... Kuchařka je pojata tak, aby oslovila co nejširší skupinu. Nejsou to žádné velké experimenty, najdete tam spoustu české klasiky od velikonoční nádivky, rozhudy, přes mazanec, beránka, věnečky, rajskou, řízky, knedlíky, až ke škubánkům, roštěnkám, svatomartinské huse nebo třeba moravskému vrabci. Dobře známé recepty jsou ale protkány i zahraniční kuchyní, v podobě rybího nákypu, panna cotty, cheesecaku, carrot caku, tzatziků, řeckého salátu atd. V kuchařce si prostě každý najde něco. Z výčtu je Vám jasné, že spoustu receptu pro mě není, ale to neznamená, že se mi kuchařka nelíbí a nic jsem si tam nenašla. Máme už vyzkoušených spoustu receptů, třeba špenátovo-tvarohové knedlíčky s rajčatovou salsou, špenátovou roládu, těstoviny s lososem, lososa na salátu z brambor a ředkviček, kuřecí karí, pečenou zeleninu. Dokonce pár receptů u nás zdomácnělo tak, že se pravidelně objevují na stole k nedělnímu obědu, kdy vaří mamka. Třeba taková králičí stehna s hořčičnou omáčkou jsou bezkonkurenční, nové brambory z plechu, pečený hermelín. Možná mě trošku mrzí, že kuchařka neobsahuje více bezmasých pokrmů, "zdravějšího pečení", jiná než bílá mouka jako by neexistovala... Ale jak jsem psala, vzhledem k zaměření to chápu, nejsem jednoduše cílová skupina. A teď jsem si ještě vzpomněla na jeden velký mínus, kuchařka obsahuje spoustu receptů ze starších vydání magazínu Albert, škoda. Většinu magazínů mám doma, pokud nebyli důchodci rychlejší. Tento nedostatek mi ale vynahradila jejich nová kuchařka, ale to až příště...



Takže shrnuto, podtrženo, pokud jedete v takovém tom "mainstreamu", nevadí Vám smažené, klasické dezerty a toužíte po něčem trošku novějším na talíři, určitě se Vám kuchařka bude líbit, pokud ji tedy seženete. Já osobně, kdybych si ji měla koupit, asi bych do ní nešla. Těch receptů, co bych uvařila, je opravdu málo a prostě by se mi investice do ní nevyplatila, ale takhle za samolepky, jsem ráda, že je doma. 





11 komentářů:

  1. já tu kuchařku mám.. :) Ale já jsem si ji prostě za ty 300,- koupila.. V Albertu jsem prostě tolik nenakupovala, abych nasbírala nálepky a utratila bych víc jen za nálepky.. :)

    Kuchařka je skvělá, mám moc ráda ten jejich magazín a jsem ráda, že jsem si kuchařku koupila :)

    A.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky mám :) A jsem moc spokojená, je dobrou inspirací a ty fotky jsou náádherné :) Obsahově se mi také líbí. Je mnohem lepší než druhý díl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vidíš Jani, a mně právě přijde mnohem zajímavější ten druhý díl. sto lidí, sto chutí :-)

      Vymazat
  3. Mám obě alberťácké a ta druhá je lepší, i když tuhle mám taky ráda :) je to taková klasika, pro rodinu se hodí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně tak, i mně se líbí víc druhý díl :-)

      Vymazat
  4. Vypadá moc krásně, přesně takový styl kuchařek se mi líbí :) No a magazín Albert mám taky moc ráda, ale často na něj nemám štěstí a neseženu ho..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Časopis se dá prohlídnout nebo stáhnout v pdf formátu na webu supermarketu Albert ;-).

      Vymazat
    2. ale není to už ono, i tak koukáme do počítače až moc :-)

      Vymazat
  5. :) Sleduju Ma Jolie Cuisine, takže si to vynahrazuji alespoň takto :) Chtěla jsem kuchařku sehnat, ale už není. O to víc mě potěšilo, že jsem "vyhrála" druhý díl - Spolu u stolu.
    Jak říkáš, je to pěkně zpracovaný mainstream.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. blog jsem vůbec neznala, ale je to drsný... a mně je trapný, když přidám více receptů z jedné kuchařky...

      Vymazat
  6. vypadá hezky, ale pozdě bycha honit, že :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)