Je to trošku nuda, ale holt radši teď o víkendu upeču nějaké kváskové pečivo než něco sladkého pro mlsný jazýček. Pominu-li, že mě neuvěřitelně fascinuje kvásek... pečivo je tak variabilní. Ráno se rozhodnu, jestli mám chuť na sladké nebo se moje chuťové buňky usmyslely a daly by si něco slaného. V prvním případě sahám aktuálně po kokosovém másle a sypu včelím pylem a kakaovými boby, snažím se jíst každý den, abych vyhodnotila, jestli na mě nějak působí, tak uvidíme.... Když mě popadnou slané chutě, sahám po avokádu, pestu, hummusu občas dojde i na klasické máslo.
Poslední týdny se nesly v duchu chleba, tak aby to nebylo "na jedno brdo", zkusila jsem poprvé i něco jiného z kvásku.... houstičky podle starého čísla Apetitu, které jste už určitě postřehli nebo y, nevím, jestli mě sledují i kluci :-), na Instagramu. Nechci, aby tu na blogu něco smrdělo, ale strašně se povedly, fakt. Jestli byly chleby dobré, tak housky jsou bez debat lepší. Nejchutnější jsou první tři dny, pak už jsem je rozpékala, ale i tak jsem "pomyslně" mlaskala, rozpečené to můžu.
Špaldové kváskové housky (8 ks)
Inspirace: Apetit 09/2012
Kvásek
- 1 lžíce kvásku
- 120 g celozrnné žitné mouky
- 220 ml filtrované vody
Housky
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 2 lžíce celozrnné žitné mouky
- 2 lžičky soli
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce olivového oleje
- 220 ml filtrované vody
Nejprve jsem si omladila kvásek. Kvásek jsem si vytáhla z lednice a nechala ho dojít na pokojovou teplotu. Lžíci kvásku jsem promíchala s vodou a moukou. Nechala jsem kynout 16 hodin na teplém místě. Lžíci kvásku jsem si odložila na příští pečivo. Já vždycky založím kvásek na večer a následující ráno zadělávám těsto.
Poté jsem smíchala mouky s vodou, olejem, přidala jsem kvásek a hnětla, přidala jsem sůl, kmín a opět hnětla, dokud jsem nevypracovala pevné těsto. Upozorňuji, že těsto bude pěkně lepit, proto řádně podsypávejte moukou. vložila jsem jej do mísy, poprášila další moukou, přikryla utěrkou a dala kynout na teplé místo. Zhruba za hodinu jsem opět prohnětla a dala kynout na další hodinu. Po hodině jsem opět prohnětla. Těsto jsem rozdělila na 8 dílů a upletla pletýnky. Rozložila jsem je na pečícím papírem vyložený plech, přikryla čistou utěrkou a dala kynout na další hodinu. Troubu jsem rozpálila na 250 stupňů. Dolů jsem vložila plech, do kterého jsem vlila zhruba 100 ml vody. Housky jsem potřela vodou, můžete i vejcem, mlékem a posypala hrubozrnnou solí a vložila do trouby. Po 10 minutách jsem snížila teplotu na 220 stupňů a dopekla asi dalších 20 minut. Nechala vychladnout.
Vypadají exkluzivně! ♥ Jen se zakousnout... :))
OdpovědětVymazatDělala jsem ty samé také z Apetitu. Byly bezkonkurenční! :)
OdpovědětVymazatNádherný! Já už mam kváskovací období za sebou, dříve jsem pekla pečivo každý týden ... Pak přišel účet za elektřinu :D
OdpovědětVymazatnestraš mě, s takovou skončím na raw :-D
VymazatOpravdu krásné houstičky, takové kdyby prodávali u nás v pekárně, to by byla paráda :)
OdpovědětVymazatPresne som robila tieto z Apetitu, sú skvelé naozaj a Tebe sa náramne podarili.
OdpovědětVymazatZatím jsem z kvásku zkoušela jen chleba, ale jak tak koukám na ty housky, hmmm :) Vím co budu o víkendu péct..
OdpovědětVymazatTak tohle určitě vyzkouším, vypadají náramně! :)
OdpovědětVymazatTy vypadají skvěle! Hned bych si dala a rozhodně nemohu souhlasit s tebou, že by kváskové pečivo byla nuda :))
OdpovědětVymazatuf, tak to jsem ráda, že Vás ještě moje kváskování nenudí :-) ale slibuji, že brzy bude i něco sladkého
VymazatUložila jsem si je do TO DO složky s recepty. Vypadají fakt dobře!
OdpovědětVymazatChci se jen zeptat, když si dělám kvásek čerstvý, kolik ho mám asi dát? 350 g jako u žitného chleba? Děkuju za odpověď :)
OdpovědětVymazatTaky by mě zajímalo. Děkuji
VymazatUž se dělají v troubě, tak jsem zvědavá :-)))))))))
OdpovědětVymazatTak houstičky dopadly na jedničkou. Jsou vynikající. Určo jsem je nedělala naposledy a moc děkuji za inspiraci.
OdpovědětVymazatJana
měla jsem je malinko placatější, ale chuťově výborné! určitě zopakuji!
OdpovědětVymazat