Tohle je přesně ten typ jídla, které je čím uleželejší tím lepší. Blog, který mě inspiroval, nikdy nezklame, proto jsem byla lehce rozčarovaná, když jsem chilli včera obědvala, o tohle se teda se čtenáři nepodělím.... Bylo dobré, ale nic z čeho bych si sedla na zadek, na to jak jej všichni chválili. Dnes jsem si z něj na zadek sedla. Nechci vidět, co budu dělat, až se pustím do zbytku, co na mě ještě čeká, to asi sním i talíř.
Už máte dost luštěnin na blogu? Tak to Vás bohužel asi zklamu, pro mě jsou prostě luštěniny symbolem zimy. Kdy jindy můžou víc chutnat než právě teď, když venku vládnou mrazy, konečně. Pěkně sytý pokrm plný fazolí, kolik druhů doma najdete, tolik použijte, čím barevnější, tím samozřejmě lepší, já měla jen červené a bíle. Novinkou pro mě bylo použití kávy a vlašských ořechů. Vím, že se do čili přidává čokoláda, ale káva? Jasně proč ne, zkusit se má všechno... Originál recept navíc doporučuje místo balzamika červené víno, tak směle do něj... a nenechte se odradit dlouuuuhatánským seznamem surovin, je to rychlovka :-)
Fazolové čili s vlašskými ořechy a čokoládou (3 porce)
Inspirace: http://www.greenkitchenstories.com
- 200 g mix fazolí v sušeném stavu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička kmínu
- 1/2 lžičky chilli i více
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 červená paprika
- 1 bílá paprika
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 500 ml rajčatového pyré
- 1/2 hrnku vody
- hrst vlašských ořechů
- 10 - 20 g hořké čokolády
- 60 ml balzamikového octa
- kapka dobré kávy
- sůl, pepř
Fazole jsem si dala přes noc namočit. Následující den jsem si slila vodu, zalila čerstvou a dala vařit spolu s bylinkami. Mezitím jsem si orestovala cibuli na lžíci olivového oleje, na minutu jsem přidala česnek nakrájený na tenké plátky, koření a míchala asi jen minutu. Vsypala jsem nakrájené papriky, mrkev, petržel a nechala mírně změknout. Poté jsem přidala uvařené fazole, rajčatové pyré, vodu a nechala probublávat. Těsně před dokončením jsem přidala vlašské ořechy, čokoládu, ocet, kávu a dochutila solí, pepřem a ještě asi 5 minut prohřála.
Podávat můžete posypané čerstvým koriandrem, kdo nemá ráda může sáhnout po petrželce. Doplnit můžete i lžičkou jogurtu, limetkovou šťávou.
tak to vypadá luxusně ♥ to musím zkusit :)
OdpovědětVymazatwww.hejbnikostrou.blogspot.cz
To vypadá úžasně! Dneska jsem dělala čočkové ragú (upravené podle lednového Albert magazínu) a taky to bylo skvělé, takže myslím, že čili by si mě hned taky získalo! A navíc mám teď zásoby švýcarské čokolády ... :)
OdpovědětVymazattaky se na něj chystám... luštěniny jedou :-)
VymazatMňam! Nedávno jsem zkusila dát do chilli čokoládu poprvé a už nikdy ji nevynechám. Dostalo to úplně nový rozměr :-) A s kávou je všechno lepší, takže příště určitě zkusím tuhle verzi.
OdpovědětVymazatHodně odvážná kombinace, přesně pro mlj jazýček - pikantní, oříšky... tohle si někdy vyzkouším ;)
OdpovědětVymazatkdo se bojí, nesmí do lesa :-)
VymazatVypadá to moc hezky. A určitě v mrazech musí krásně prohřát! :))
OdpovědětVymazatLušteniny mám ráda odjakživa, takže bych jimi nepohrdla v jakémkoliv ročním období. :P
Vypadá to moc chutně. Fazole miluji, tak recept uršitě zkusím :)
OdpovědětVymazatTak tohle určitě uvařím :) Díky za recept. Jen jedna otázka k němu - píšeš, že jsi při vaření fazolí přidala bylinky - jaké bylinky máš na mysli? V receptu je nevidím :/ Předem se omlouvám, jestli jsem něco přehlédla ;)
OdpovědětVymazatTvá věrná čtenářka Eliška.
aha, přišlo mi, že to píšu pořád dokola, že už to všichni vědí, že vařím lištěniny s jakýmikoliv bylinkami pro lepší stravitelnost.
VymazatJá tušila, že bude chyba ve mně :D Aspoň vidím, že mám na tvém blogu stále co studovat :-)
Vymazatale kdepak, není třeba znát všechny moje články zpaměti :-)
VymazatSkvělý recept, ale musím také pochválit fotky...jsou čím dál lepší, jen tak dál ;)
OdpovědětVymazatmockrát děkuji, těší mě, že jsou vidět pokroky :-)
VymazatAhoj, recept mě velmi zaujal, protože miluji luštěniny. Dle tvých úvodních slov ale přemýšlím, zdali je podle tebe lepší toto uvařit třeba den předem a jíst tedy až den příští? :)
OdpovědětVymazatpořád říkám sto lidí, sto chutí... takže těžko říct. Zkus navařit víc a uvidíš, jestli bude chutnat přímo nebo až další dny...
Vymazatjá si strašně ráda dělám chilli con carne a tohle možnáá zkusím
OdpovědětVymazatMiluji chili con carne, takže bych byla hloupá, kdybych tohle nevyzkoušela :)
OdpovědětVymazatZní to moc dobře :-) Jenom nevím, jaké množství si mám představit pod "1 kostka" čokolády. Je to 100 g?
OdpovědětVymazatDěkuji Markéta
já žiju s tím, že pro celou čokoládu se používá spojení tabulka čokolády. kostka je jedna kostička, cca 10 g, může být i víc
Vymazat:) vypadá to luxusně! Luštěniny jsem si v poslední době také oblíbila a mé fazole se dokonce staly hitem celé rodiny. :) Kdybys přišla s nějakými originálními variacemi na červenou čočku, udělala bys mi radost ;)
OdpovědětVymazatna blogu najdeš nějaké recepty s červenou čočkou...
VymazatTenhle recept se stal mým evergreenem. A velmi chutná i partnerovi. Kdo nezkusí, prohloupí!
OdpovědětVymazat