Fazolové čili s vlašskými ořechy a čokoládou

Tohle je přesně ten typ jídla, které je čím uleželejší tím lepší. Blog, který mě inspiroval, nikdy nezklame, proto jsem byla lehce rozčarovaná, když jsem chilli včera obědvala, o tohle se teda se čtenáři nepodělím.... Bylo dobré, ale nic z čeho bych si sedla na zadek, na to jak jej všichni chválili. Dnes jsem si z něj na zadek sedla. Nechci vidět, co budu dělat, až se pustím do zbytku, co na mě ještě čeká, to asi sním i talíř. 




Už máte dost luštěnin na blogu? Tak to Vás bohužel asi zklamu, pro mě jsou prostě luštěniny symbolem zimy. Kdy jindy můžou víc chutnat než právě teď, když venku vládnou mrazy, konečně. Pěkně sytý pokrm plný fazolí, kolik druhů doma najdete, tolik použijte, čím barevnější, tím samozřejmě lepší, já měla jen červené a bíle. Novinkou pro mě bylo použití kávy a vlašských ořechů. Vím, že se do čili přidává čokoláda, ale káva? Jasně proč ne, zkusit se má všechno... Originál recept navíc doporučuje místo balzamika červené víno, tak směle do něj... a nenechte se odradit dlouuuuhatánským seznamem surovin, je to rychlovka :-)


Fazolové čili s vlašskými ořechy a čokoládou (3 porce)

Inspirace: http://www.greenkitchenstories.com

  • 200 g mix fazolí v sušeném stavu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička kmínu
  • 1/2 lžičky chilli i více
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 červená paprika
  • 1 bílá paprika
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 500 ml rajčatového pyré
  • 1/2 hrnku vody
  • hrst vlašských ořechů
  • 10 - 20 g hořké čokolády
  • 60 ml balzamikového octa
  • kapka dobré kávy
  • sůl, pepř

Fazole jsem si dala přes noc namočit. Následující den jsem si slila vodu, zalila čerstvou a dala vařit spolu s bylinkami. Mezitím jsem si orestovala cibuli na lžíci olivového oleje, na minutu jsem přidala česnek nakrájený na tenké plátky, koření a míchala asi jen minutu. Vsypala jsem nakrájené papriky, mrkev, petržel a nechala mírně změknout. Poté jsem přidala uvařené fazole, rajčatové pyré, vodu a nechala probublávat. Těsně před dokončením jsem přidala vlašské ořechy, čokoládu, ocet, kávu a dochutila solí, pepřem a ještě asi 5 minut prohřála. 

Podávat můžete posypané čerstvým koriandrem, kdo nemá ráda může sáhnout po petrželce. Doplnit můžete i lžičkou jogurtu, limetkovou šťávou.




23 komentářů:

  1. tak to vypadá luxusně ♥ to musím zkusit :)
    www.hejbnikostrou.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá úžasně! Dneska jsem dělala čočkové ragú (upravené podle lednového Albert magazínu) a taky to bylo skvělé, takže myslím, že čili by si mě hned taky získalo! A navíc mám teď zásoby švýcarské čokolády ... :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mňam! Nedávno jsem zkusila dát do chilli čokoládu poprvé a už nikdy ji nevynechám. Dostalo to úplně nový rozměr :-) A s kávou je všechno lepší, takže příště určitě zkusím tuhle verzi.

    OdpovědětVymazat
  4. Hodně odvážná kombinace, přesně pro mlj jazýček - pikantní, oříšky... tohle si někdy vyzkouším ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to moc hezky. A určitě v mrazech musí krásně prohřát! :))
    Lušteniny mám ráda odjakživa, takže bych jimi nepohrdla v jakémkoliv ročním období. :P

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá to moc chutně. Fazole miluji, tak recept uršitě zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak tohle určitě uvařím :) Díky za recept. Jen jedna otázka k němu - píšeš, že jsi při vaření fazolí přidala bylinky - jaké bylinky máš na mysli? V receptu je nevidím :/ Předem se omlouvám, jestli jsem něco přehlédla ;)
    Tvá věrná čtenářka Eliška.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. aha, přišlo mi, že to píšu pořád dokola, že už to všichni vědí, že vařím lištěniny s jakýmikoliv bylinkami pro lepší stravitelnost.

      Vymazat
    2. Já tušila, že bude chyba ve mně :D Aspoň vidím, že mám na tvém blogu stále co studovat :-)

      Vymazat
    3. ale kdepak, není třeba znát všechny moje články zpaměti :-)

      Vymazat
  8. Skvělý recept, ale musím také pochválit fotky...jsou čím dál lepší, jen tak dál ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mockrát děkuji, těší mě, že jsou vidět pokroky :-)

      Vymazat
  9. Ahoj, recept mě velmi zaujal, protože miluji luštěniny. Dle tvých úvodních slov ale přemýšlím, zdali je podle tebe lepší toto uvařit třeba den předem a jíst tedy až den příští? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pořád říkám sto lidí, sto chutí... takže těžko říct. Zkus navařit víc a uvidíš, jestli bude chutnat přímo nebo až další dny...

      Vymazat
  10. já si strašně ráda dělám chilli con carne a tohle možnáá zkusím

    OdpovědětVymazat
  11. Miluji chili con carne, takže bych byla hloupá, kdybych tohle nevyzkoušela :)

    OdpovědětVymazat
  12. Zní to moc dobře :-) Jenom nevím, jaké množství si mám představit pod "1 kostka" čokolády. Je to 100 g?
    Děkuji Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já žiju s tím, že pro celou čokoládu se používá spojení tabulka čokolády. kostka je jedna kostička, cca 10 g, může být i víc

      Vymazat
  13. :) vypadá to luxusně! Luštěniny jsem si v poslední době také oblíbila a mé fazole se dokonce staly hitem celé rodiny. :) Kdybys přišla s nějakými originálními variacemi na červenou čočku, udělala bys mi radost ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na blogu najdeš nějaké recepty s červenou čočkou...

      Vymazat
  14. Tenhle recept se stal mým evergreenem. A velmi chutná i partnerovi. Kdo nezkusí, prohloupí!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)