Musli bulky

Nenávidím musli... nee, že by mi nechutnalo, nenávidím to slovo, nikdy pořádně nevím, jak se píše a nazvat je "granola bulkami" mi přišlo ještě hloupější než musli bulky, ale to asi není podstatné... Podstatné je, že zbožňuji tyto bulky, i když jsem tentokrát nechala kvásek odpočívat v lednici. 




A víte, kdy je nejlepší se do bulek pustit? Když se Vám nějaký ten pátek doma převaluje granola, musli, prostě směs vloček, sušeného ovoce, oříšků, která Vám nejede, zapomněli jste na ni a je Vám líto jídlo vyhazovat. A snad by to tak i mělo být, neříkám jíst staré jídlo, ale uvažovat a jednat tak, abych pokud možno vše spotřebovala. Strašně se mi líbí, když lidé umí nakládat šetrně s jídlem. Využít i zbytky jídla a "renovovat" je do nového a i přesto dobrého pokrmu. 

Ps: Abych vše uvedla na správnou míru, já měla doma jen tuhle luxusní vanilkovou granolu a chuť na bulky byla silnější... 



Musli bulky (7 ks)

Inspirace: http://www.weekendbakery.com

  • 200 ml teplé vody
  • 1/2 balíčku sušeného droždí
  • 1 lžička medu
  • špetka soli
  • 250 g celozrnné pšeničné/špaldové mouky
  • 100 g pohankové mouky 
  • 50 g mletých lískových ořechů 
  • 100 granoly/musli
  • 100 g bílého jogurtu
  • 1 mrkev
  • 1 banán


Ve velké míse, ve které bude kynout těsto, jsem smíchala celozrnnou pšeničnou mouku, pohankovou mouku, droždí, špetku soli, mleté ořechy, granolu, skořici. Přidala jsem nastrouhanou mrkev, rozmačkaný banán, jogurt, med a vodu. Vše jsem důkladně zpracovala v tuhé těsto, lehce posypala moukou, přikryla čistou utěrkou a dala kynout na teplé místo minimálně na hodinu, aby těsto zdvojnásobilo objem. Poté jsem rozdělila zhruba na sedm dílků, záleží, jak chcete velké bulky a vytvarovala v malé bochánky a přendala na plech. Posypala jsem trochou granoly, a dala kynout na dalších 20 minut. Rozehřála jsem si troubu zhruba na 200 stupňů a dala péct asi na 10 minut, opatrně, granola se snadno připálí, snížila jsem teplotu na 170 stupňů a pekla dalších 20 až 30 minut, záleží na výkonnosti trouby. Nechala jsem vychladnout na mřížce a skladovala v čisté utěrce.




5 komentářů:

  1. Krásné a určitě je vyzkouším co nejdříve!! :))

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadají krásně,dalo by se to asi udělat i jen z ovesných vloček,co myslíte?A bez banány by šly na slano.No ty prostě musím vyzkoušet ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nemyslím si, to pak budou ovesné sušenky, navíc si nejsem jistá, jestli by vůbec držely pohromadě. jedině použít ovesnou mouku nebo rozmixovat vločky a nahradit..

      Vymazat
  3. Vážně super recept, určitě vyzkouším:) Jsi moc šikovná Lucko:) můžu se zeptat kolik ti je? :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tento recept přišel jako na zavolanou. Zrovna sjem si říkala, že bych si měla udělat nějaké domácí pečivo a teď mám inspiraci. Takže mnohokrát děkuju :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)