Smetanové brambory zapečené s kořenovou zeleninou

Tušíte správně, připravuji recenzi na kuchařku Hanky Michopulu, Recepty z farmářského trhu a tak během týdne zkouším další a další recepty. Ani nespočítám, kolikrát jsem kuchařkou listovala, kolikrát z ní vařila a nikdy mě tyto brambory nezaujaly, prostě zapečené brambory, no a...





Ale když jsem listovala naposledy a v ledničce na mě čekala načatá ovesná smetana, která naléhavě volala po spotřebování, bylo jasné... budou "nudné" brambory.... A ono se ukázalo, že nudné brambory můžou být taková dobrota, že se budete za ušima oblizovat a lovit lžící v zapékací misce poté, co do Vás vjede plný talíř, ani nebudete vědět jak...


Smetanové brambory zapečené  kořenovou zeleninou

H. Michopulu: Recepty z farmářského trhu

  • 300 g 
  • 2 střední mrkve
  • 1 petržel/pastinák
  • 100 ml rostlinné smetany
  • 100 ml rostlinného mléka

  • 1 stroužek česneku
  • 1 bobkový list
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř


Brambory, mrkev a petržel jsem oloupala a nakrájela na co nejtenčí plátky. Zapékací nádobu jsem vymazala přepůleným stroužkem česneku a kapkou olivového oleje. Do kastrolu jsem nalila smetanu s mlékem, okořenila jsem solí, pepřem, muškátovým oříškem, bobkovým listem a přivedla k varu. Přidala jsem brambory se zeleninou a promíchala. Po 5 minutách jsem stáhla z plotny, přidala zbytek prolisovaného česneku a nalila do zapékací nádoby a dala péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na 40 minut.




12 komentářů:

  1. mnam!

    Pozyvam na Nobilis Tilia Giveaway! Tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2014/01/novorocna-nobilis-tilia-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  2. Zdá se mi, nebo poslední dobou dáváš více veganizovaných receptů? Nebo slespoň nahrazuješ kravské za rostlinné, což je dle mého naprosto super i jako změna chutí i pro tělo :) úžasné! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zapečené brambory já zbožňuji.
    Recept se mi líbí už jen tím, že je veganský :))

    OdpovědětVymazat
  4. Bude o víkendu.... :) Děkuju....

    OdpovědětVymazat
  5. Tak jsem je právě dopekla. Mám je na zítra do práce na oběd - teda pokud něco zbude, puberťáci se mi na to vrhli a málem mi nic nezůstalo! Zapéct jim brambory bez masa cíleně, budou chuntat, ale takhle jsou zvědaví a předsudky jdou stanou!!

    OdpovědětVymazat
  6. recept znám je to velká mnamka

    OdpovědětVymazat
  7. To je super :) Tuhle kuchařku mi donesl Ježíšek a jsem z ní nadšená. Zatím z ní tedy byl jen hruškový koláč, ale pořád si v ní listuju a strašně moc bych toho chtěla vyzkoušet (druhou kuchařkou od Ježíška jsou Poklady klasické evropské kuchyně, a vypadá to úplně stejně). Sezónní recepty jsou prostě úžasný :)

    OdpovědětVymazat
  8. Tento recept byl pro mě první v letošním roce v návaznosti na předsevzetí: zkoušet nové recepty! Je výborný, jednoduchý, rychlý...

    OdpovědětVymazat
  9. Budou dnes a už se nemůžu dočkat! Kuchařku mám taky a tyto brambory mi nějak unikly! Díky za připomenutí!

    OdpovědětVymazat
  10. Tak jsem neodolala a dnes ozkoušela, je to naprosto vynikající :) Děkuji moc za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den, šlo by použít jen 200 ml rostlinné smetany ? A jakému typu smetany dáváte přednost Vy ? Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)