Tušíte správně, připravuji recenzi na kuchařku Hanky Michopulu, Recepty z farmářského trhu a tak během týdne zkouším další a další recepty. Ani nespočítám, kolikrát jsem kuchařkou listovala, kolikrát z ní vařila a nikdy mě tyto brambory nezaujaly, prostě zapečené brambory, no a...
Ale když jsem listovala naposledy a v ledničce na mě čekala načatá ovesná smetana, která naléhavě volala po spotřebování, bylo jasné... budou "nudné" brambory.... A ono se ukázalo, že nudné brambory můžou být taková dobrota, že se budete za ušima oblizovat a lovit lžící v zapékací misce poté, co do Vás vjede plný talíř, ani nebudete vědět jak...
Smetanové brambory zapečené kořenovou zeleninou
H. Michopulu: Recepty z farmářského trhu
- 300 g
- 2 střední mrkve
- 1 petržel/pastinák
- 100 ml rostlinné smetany
- 100 ml rostlinného mléka
- 1 stroužek česneku
- 1 bobkový list
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
Brambory, mrkev a petržel jsem oloupala a nakrájela na co nejtenčí plátky. Zapékací nádobu jsem vymazala přepůleným stroužkem česneku a kapkou olivového oleje. Do kastrolu jsem nalila smetanu s mlékem, okořenila jsem solí, pepřem, muškátovým oříškem, bobkovým listem a přivedla k varu. Přidala jsem brambory se zeleninou a promíchala. Po 5 minutách jsem stáhla z plotny, přidala zbytek prolisovaného česneku a nalila do zapékací nádoby a dala péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na 40 minut.
mnam!
OdpovědětVymazatPozyvam na Nobilis Tilia Giveaway! Tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2014/01/novorocna-nobilis-tilia-giveaway.html
Zdá se mi, nebo poslední dobou dáváš více veganizovaných receptů? Nebo slespoň nahrazuješ kravské za rostlinné, což je dle mého naprosto super i jako změna chutí i pro tělo :) úžasné! :)
OdpovědětVymazatZapečené brambory já zbožňuji.
OdpovědětVymazatRecept se mi líbí už jen tím, že je veganský :))
Bude o víkendu.... :) Děkuju....
OdpovědětVymazatTak jsem je právě dopekla. Mám je na zítra do práce na oběd - teda pokud něco zbude, puberťáci se mi na to vrhli a málem mi nic nezůstalo! Zapéct jim brambory bez masa cíleně, budou chuntat, ale takhle jsou zvědaví a předsudky jdou stanou!!
OdpovědětVymazatrecept znám je to velká mnamka
OdpovědětVymazatTo je super :) Tuhle kuchařku mi donesl Ježíšek a jsem z ní nadšená. Zatím z ní tedy byl jen hruškový koláč, ale pořád si v ní listuju a strašně moc bych toho chtěla vyzkoušet (druhou kuchařkou od Ježíška jsou Poklady klasické evropské kuchyně, a vypadá to úplně stejně). Sezónní recepty jsou prostě úžasný :)
OdpovědětVymazatTento recept byl pro mě první v letošním roce v návaznosti na předsevzetí: zkoušet nové recepty! Je výborný, jednoduchý, rychlý...
OdpovědětVymazatBudou dnes a už se nemůžu dočkat! Kuchařku mám taky a tyto brambory mi nějak unikly! Díky za připomenutí!
OdpovědětVymazatTak jsem neodolala a dnes ozkoušela, je to naprosto vynikající :) Děkuji moc za inspiraci :)
OdpovědětVymazatNavarené a je to lahôdka !!! :)
OdpovědětVymazatDobrý den, šlo by použít jen 200 ml rostlinné smetany ? A jakému typu smetany dáváte přednost Vy ? Děkuji za odpověď.
OdpovědětVymazat