Vsadím boty, že skoro všichni zanedbáváme luštěniny, i já si sypu popel na hlavu. I když musím se pochválit, od Nového roku jsem napočítala 4 jídla z luštěnin, polévku s červenou čočkou, hnědou čočkou, tyto kuličky a ještě jeden recept s cizrnou, který se na Vás chystá v pátek. Ale zpět k žalostné konzumaci luštěnin.... je to sakra škoda. Pokusím se Vás přesvědčit, a třeba i sebe. Asi to nejdůležitější.... jsou strašně zdravé, úžasný rostlinný zdroj bílkovin, obzvlášť pro vegany. Ty jsou navíc pro nás lépe stravitelnější než živočišné, neťukejte si na čelo při představě, co s Vámi dělají luštěniny, to mají na svědomí jiné látky, puriny.
Dále je to jejich cena, jsou velmi levné. Zapomeňte na plechovky. Jasně je to jednodušší, ale namočit na noc luštěniny a ráno uvařit nedá tolik práce. Jen nebýt holt líný, rozpočet Vám za to poděkuje. Vezměte si, kolik pokrmů uděláte z půl kila sáčku luštěnin...
Co je ale velmi důležité, jak je správně uvařit. Asi nejlepší je, zalít luštěniny večer vodou, aspoň mně se to osvědčilo. Následující den je třeba slít vodu a vařit je v nové. Proti nadýmání se přidávají bylinky, například majoránka, bazalka, tymián, libeček atd. Někdo přidává i mořské řasy. Pozor na specifickou vůni, někomu fakt nevoní. Kdo má joo problémy, může luštěniny přivést k varu, slít vodu, zalít novou a pokračovat. Případně dolívat novou vodu, tak to dělávám já, protože obvykle dám málo vody. Pokud ani tohle nezabere, zaměřte se na druh luštěnin. Ne všechny jsou stejně nadýmavé, závisí to na množství purinů. Takže začněte adzuki fazolkami, loupanou červenou čočkou, hrachem. Obecně, co je loupané, způsobuje ehm... menší potíže, protože ve slupce nejvíce těch potvůrek, purinů. I cizrna patří k těm lépe stravitelnějším.
Nudle s čočkovými kuličkami a mungo klíčky (2 porce)
- 1/2 hrnku hnědé/zelené čočky
- 2 lžíce mletých ořechů
- 1 lžíce drcených lněných semínek
- hrst mungo klíčků
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 stroužek česneku
- sůl
Čočku jsem si večer namočila. Ráno jsem slila vodu, zalila čerstvou vodou a uvařila doměkka. Čočku jsem přecedila, přidala mleté ořechy, lněná semínka, mungo klíčky. Dochutila bazalkou, česnekem, solí a rozmixovala v hladkou hmotu. Ochutnala jsem a případně dochutila. Pomocí rukou jsem tvarovala menší kuličky, které jsem smažila na kapce olivového oleje, můžete dát i péct.
Podávala jsem je s mými milovanými mrkvovými nudlemi, cuketa přijde až v sezóně :-), bazalkovou omáčkou a posypané dalšími mungo klíčky. Skvělé budou určitě i se špagetovou dýní, klasickými těstovinami, do zeleninových salátů, mezi pečivo, k bramborové kaši, různým zeleninovým pyré....
Tak to já jím naopak luštěnin až moc, kolik cizrny za týden sním by se ani spočítat nedalo :D
OdpovědětVymazatAle kupuji tu v plechovce, hlavně kvůli lenosti samozřejmě, ale taky proto, že na koleji máme dva sporáky na celé patro, a nechci to tam zabrat na celou hodinu.
Ale nějaké....nadýmací potíže (:D) opravdu nemám.
Červenou čočku mám moc ráda, a mungo klíčky jsem jedla jako malá pořád, budu si je muset zase někdy připomenout:)
:-D s takovou spotřebou ani mít nemůžeš, je to o zvyku :-) Klíčky zamlada? To jste byli pokrokoví, k nám se nedostaly :-D
VymazatOpět díky za parádní a přitom uplně easy peasy recept. Tak to má být. Těším se, až je vyzkouším... :-)
OdpovědětVymazatsvatá pravda! já jsem taky děsně líná a pak se cpu sójou a to taky není dvakrát dobré..ale ty kuličky vypadají tak senzačně, že si je vážně ale vážně udělám (na mou duši)!
OdpovědětVymazatjo a jinak podle mě je to o zvyku, někoho nadýmají hrušky, někoho hrozny a někoho třeba i ta sója, ale když si tělo zvykne, tak je to bez nějakých velkých problémů (ale to je čistě moje teorie :))
na sóju pozor, nemá se to s ní přehánět. Jak píšeš, je to zvyk, ale to doma nevysvětlím. Je jasný, když si dám jednou za měsíc čočku, tak bude haló...
VymazatTaky si říkám, že bych měla jíst víc luštěnin. Recept mě super, ale ještě víc mě zaujaly ty mrkvové nudle - příprava bude asi stejná jako u těch cuketových, že? Mrkev je taková moje zimní zelenina. Už nevím, co jiného jíst. Na různé saláty a tak chuť vůbec nemám. :))
OdpovědětVymazatano, stejná. prostě "naškrábu" nudle a na kapce oleje orestuji, někdy dělám raw verzi, jen je dám marinovat, aby zkřehly. Taky jím teď mrkev ve velkém. Přijde mi největší blbost kupovat teď cukety kdo ví odkud dovezené, navíc za nechutný peníze.
Vymazatúžasný recept...to se mi moc líbí. budus e snažit vyzkoušet :)
OdpovědětVymazatObdivuji tě za připravování stále tak krásných a zdravých pokrmů, já přes všední dny vůbec nic nestíhám a obědvám jen to, co je za 5 minut hotové :D
OdpovědětVymazatLuštěniny máme doma moc rádi, ale také na ně zapomínáme, takže se asi inspiruji tvými nápady a uvařím podle tebe něco o víkendu :)
PS: hrozně se mi líbí, jak poslední dobou do článků píšeš i nějaká moudra a svůj názor :)
na střední bych taky nestíhala :-) počkej na vysoké, to je úplně jiný režim... a jsem ráda, že se ti líbí moje psaní, měla jsem strach, že je to nuda, že to vlastně nikoho nebude zajímat...
VymazatTy těstoviny vypadají uplně jak strojově vyrobené, precizní :) Jsou to raw nebo jsou nějak uvařené? Děkuji
OdpovědětVymazatděkuji, stačí kvalitní škrabka a jde to jako po másle. Tyhle jsou krátce orestované, ale dělávám i jen raw, marinované, stačí kouknout do receptů...
VymazatHmm, píšu si, vypadá to sakra dobře :) Mimochodem, přistihla jsem se, že si odsud ukládám skoro každý recept ;)
OdpovědětVymazatJá tedy luštěniny jím tak dvakrát týdně, protože je mám moc ráda a daří se mi si díky nim uhlídat bílkoviny bez přemíry sóji. I když takové uzené tofu nebo tempeh...
jé to mě těší, že se recepty tak líbí :-) super, že jíš tolik luštěnin, já na ně občas zapomínám, ale lepším se... uzené tofu je lahůdka, přiznám se, že tempeh jsem měla snad jednou, ale je v mém "nákupním seznamu", recept už na něj je, jen se dokopat ke koupi :-)
VymazatChtěla jsem se Tě zeptat.... myslíš ,že by vadilo kdybych to zkusila s černou čočkou ?? :-)
OdpovědětVymazaturčitě nevadilo, jen ji dobře uvař, aby se snadno mixovala
VymazatDěkuji moc :-)
Vymazat