Snídaně je grunt, tečka. Nebudeme o tom debatovat. Nebudeme se vymlouvat, že to někomu po ránu nejde, že má stažený žaludek, nemá na nic chuť, natož mluvit o hladu. Všechno jde, je to jen o zvyku. Samozřejmě se nenacpu večer k prasknutí, že sotva dofuním do postele. O kvalitě spánku nemluvím... To je snad každému jasný, že se ráno žádné zázraky konat nemohou. Proto platí klasika, ráno doplnit pořádnou dávku živin a pak už lehčeji a lehčeji, prostě lidově řečeno "snídej jako král,..."
A co že to snídávám já? To určitě vědí ti, co mě šmírují na Insta. Výčet by vydal na pěkně dlouhý článek, který by mohl být slušným uspávadlem v tak pokročilou hodinu. Takže ve zkratce, každý den je to něco jiného a čím víc, tím líp, čím různorodější, tím lepší. Nenávidím nudu, navíc jsem si zvykla na obrovskou pestrost. Asi by mě neuspokojila ovesná kaše a nic, vyloženě si s tím hraji a občas mi to přijde jako nějaká koláž. Takže to je třeba plátek kváskového chleba s avokádem, k tomu nějaká zelenina, ovoce, někdy smoothie, kousek něčeho sladkého, granola, kaše, hrst ořechů, zelený čaj. Nedávno to byla třeba tato mandlovo-jablečná kaše a milion věcí k tomu, ozdobená mandlemi, včelím pylem, jablkem, k tomu kiwi, mrkev, plátek kváskového chleba s máslem, okurkou, mungo klíčky.
Včelí pyl je bezva, zábavná surovina. Zatím jsem s ním nijak neexperimentovala v kuchyni, jednoduše jej sypu na rozkrojený banán, politý kokosovým olejem, máslem a na smoothie misku. Ale v hlavě mi běží jeden sladký recept, tak se těšte a Vy utíkejte pro pyl :-) a ne jen protože hezky vypadá. Má úžasné vlastnosti. Posiluje naši imunitu, léčí anémii, což vítám, zpomaluje stárnutí, to vítám ještě víc :-D, zmírňuje alergické reakce, snižuje krevní tlak, má údajně i zrychlovat spalování... prostě samá pozitiva, nebudu Vás zahlcovat a poučovat. Kdo touží po vědění, google rád poslouží...
Mandlovo-jablečná kaše
- 1/4 hrnku mandlí či jiných ořechů
- 1 jablko
- pár kapek citrónové šťávy
- + skořice, hřebíček, kardamom, perníkové koření aj. koření
- + sušené rozinky, brusinky, švestky aj.
- + oříšky, kokos, včelí pyl aj.
Mandle jsem si přes noc namočila. Ráno jsem slila vodu, přilila čerstvou, filtrovanou vodu, množství závisí, jak chcete hustou kaši, přidala nastrouhané jablko, citrónovou šťávu a tyčovým mixérem rozmixovala v hladkou kaši. Pak už jen naservírovala do misky, posypala mandlemi, včelím pylem a pokladla jablkem a pustila se do snídaně :-)
S tím snídáním s tebou souhlasím - ale co, kdo se vymlouvá škodí sám sobě a připravuje se o ty největší dobroty:)
OdpovědětVymazatJinak jsem si všimla, že toho v poslední době píšeš k receptům víc, takové povídání okolo, a to se mi líbí:)
Krásná snídaně :) O víkendu, proč ne. Ale nevím, v kolik bych musela vstávat, abych něco takového stihla v týdnu... Chjo. Ve všední dny tak leda ještě skoro poslepu namazaný chleba s něčím :( A to mám tak ráda pestré snídaně!
OdpovědětVymazatJá si snídaně chystám večer a druhý den jen vytáhnu z ledničky a dlabu. :-) Neříkám, že to jde u všeho, ale u tohoto receptu bez problému. :-) Šárka
Vymazattaky občas aplikuji, klidně i smoothie, záleží, jak pospíchám ráno :-)
VymazatSnídaně je základ, ano! Mám to úplně stejně :-)
OdpovědětVymazatA líbí se mi tvé pestré snídaně :)
Snídaně musí být, při chladnějším počasí mám nejradši ty teplé, hlavně kašičkové. Ta tvoje vypadá báječně. Na ten pyl se teda musím podívat, to jsem ještě neslyšela
OdpovědětVymazatBez snídaně nevyjdu z domu a fakt nechápu, jak někdo může nesnídat. Moje nejoblíbenější jsou kaše, ale teplé :) Tato studená vypadá skvěle, ovšem zvyk je zvyk a po ránu musím mít něco teplého :D I když si někdy dám pečivo třeba s nějakou pomazánkou, šunkou apod., musím si ho ještě rozpéct, aby bylo teplé :D
OdpovědětVymazatto vypadá super!!! :) hned pozítří vyzkoušim... :)
OdpovědětVymazatZa kolik kupuješ ten pyl? Děkuji
OdpovědětVymazatnekupuji, přinesl mi jej Mikuláš...
Vymazata jakou má včelí pyl chuť, jako med?
OdpovědětVymazatta chuť je velmi specifická, takže těžko ji k něčemu přirovnávat, ale určitě nechutná jako med. Jsou to takové granulky, které se rozpouští na jazyku a uvolňují nasládlou chuť.
VymazatJe vynikající, děkuji za inspiraci!
OdpovědětVymazat