Pečená mrkvová kaše

Občas se ke mně donese, že vařím/peču z nedostupných surovin... Nebudu se o tom přít... radši Vám nabídnu recept, který si může upéct snad každý. Nenamítejte, jestli jsem se nezbláznila, kde byste jako vzali chia semínka, nahraďte je drcenými lněnými, plní stejnou službu. Veganské recepty jimi nahrazují vejce. A kdo není zásoben ani lněnými, vezme jednoduše vejce, pokud mu z nějakého důvodu nevadí. Tak vejce by bylo vyřešeno, co dál.... mléko, píšu rostlinné, ale samozřejmě to není nutností. Stejně dobře v receptu zafunguje i kravské. Co by mohlo být další zádrhel, vanilkový extrakt. Prosím, vyhoďte všechny ty kupované vanilkové, vanilínové cukry, čestnou výjimku uděluji domácím a snad ve zdravých výživách jsem viděla dobré vanilkové cukry, vanilková aromata, vždyť je to samá umělotina. Radši se koukněte po okolí po levných vanilkových luscích a vyrobte si extrakt sami. Používám jej fakt při každém pečení a tu vůni prostě nic nenahradí. Kokosový olej lze vynechat, ale moc hezky voní, takže... A pak už to jsou běžné suroviny, které má každý doma, vločky, mrkev, nějaká semínka, ořechy, koření... 




Kaše by měla tak trochu připomínat carrot cake. Jasně, že to není on, ale při troše fantazie... je to jednoduše zapečená ovesná kaše. A kdo rád hezky šťavnatou, přidá pěknou dávku rozinek, které neodmyslitelně k mrkvovému koláči patří.



Pečená mrkvová kaše


  • 2 hrnky ovesných vloček
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1/2 hrnku vlašských ořechů
  • 1/2 hrnku dýňových semínek
  • 1 lžička skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 3-4 střední mrkve
  • 2 hrnky rostlinného mléka
  • 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce melasy (či další lžíce medu)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • + rozinky/jiné sušené ovoce

Ze všeho nejdřív jsem zalila chia semínka vodou a odložila bokem, aby nabobtnaly. Ve velké míse jsem si smíchala ovesné vločky s práškem do pečiva, ořechy, semínky, skořicí, muškátovým oříškem, kardamomem a zázvorem. Přistrouhala jsem mrkev. V jiné míse jsem promíchala tekuté ingredience - mléko s nabobtnanými chia semínky, rozpuštěným kokosovým olejem, medem, melasou a vanilkovým extraktem. Tekutou směs jsem vlila k sypké a zapracovala. Kaši jsem přendala do zapékací nádoby a dala péct do předehřáté trouby na 180 stupňů zhruba na 40 minut. 

Podávat můžete ještě teplé, případně si kaši přihřát. Výborná je ale i studená. 




8 komentářů:

  1. To musím vyzkoušet! :)
    A musím souhlasit. Investice do vanilkového extraktu se opravdu vyplatí. V M&S jsem ho teď dokonce viděla v akci za 119,-.
    Stačí kapka a krásné to provoní celý pokrm. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ten extrakt jsem měla, ještě v době kdy takto stával běžně. Dnes mi to přijde drahé, když si spočítám na kolik mě vyjde doma vyrobený a domácí je prostě domácí :-)

      Vymazat
  2. Myslím, že nepečeš z nijak nedostupných surovin. Každý/á kuchař/ka má svůj rukopis - oblíbené suroviny. Už tě nějaký pátek sleduju a myslím, že když si někdo pořídí jinou mouku než bílou, pár druhů semínek a ořechů, kokosový olej a rozličné luštěniny, nebude mít u 90% případů problém s nesehnáním v nejbližším supermarketu. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavý recept! Jinak souhlasím s komentáři nade mnou-kdo chce, suroviny si pořídí a není to vůbec těžké je sehnat:) Jsou to maličkosti, ale v celku to dodá par jídlu a vaření úplně jiný rozměr.

    OdpovědětVymazat
  4. To vypadá nádherně! Určitě zkusím a jako příloha k salátu se mi to jeví jako ideální řešení :)
    Lidi, co chtějí zkusit zdravější recepty by měli počítat s tím, že i suroviny budou trošku jiné. A když nechtějí používat tyto suroviny, transformovat opačně ze zdravé do obyč varianty je přeci tak snadné...

    OdpovědětVymazat
  5. Jdu si ji upéct, ať mám ráno dobrůtku...s trochou bílého jogurtu a kávičku k tomu. No už se nemůžu dočkat, děkuji za tip!

    OdpovědětVymazat
  6. Jejda to vypadá nádherně!! Hned po zkoušce se pustím do pečení!! Krásné fotky :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Mňam! Pečené ovesné kaše mám moc ráda. Je to skvělá obměna mých snídaní! A pečená mrkvová kaše... to musí být božské!!!!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)