Sezamové mléko

Přijde mi to jako úplná věčnost, kdy jsem propadla kouzlu rostlinných mlék. Přesto si naprosto dokonale vybavuji moje okouzlení z prvního domácího mandlového mléka, ta chuť, kterou ještě umocňoval pocit, že do těla dostávám něco tak zdravého, a když jsem pak ještě ze zbytků udělala snídaňové cereálie a využila tak každičký zbyteček mandlí, no co Vám budu vykládat.... získaly si mě. Postupem času jsem zkoušela lískové, makové a ovesné, které se stalo asi mým nejvěrnějším, především díky dostupnosti vloček. Jsem strašný, ale fakt strašný milovník ořechů. Místo sladkostí k svátku, narozeninám, Mikuláši dostávám kvanta ořechů a moje oči se smějí :-) a rozhodovat se, jestli je sezobat jen tak nebo rozmixovat, co asi vyhraje?



Mají ovšem jedinou vadu, nešlehají! Teda aspoň mně ne. Ale je zvláštní, že když jsem párkrát zavítala do nejmenované, milované i nenáviděné kavárny a poručila si latté se sójovým mlékem, vždy mě uctili kávou, o jejíž kvalitě se nemíním handrkovat, o to tu dnes nejde... ale s úžasnou pěnou, mňam. Proto se tentokrát obracím já na Vás, kdo zná rostlinné mléko, ze kterého by šla udělat pěna do kávy, nechť mi to prosím sdělí do komentářů, budu mu neskonale vděčná. 




Sezamové mléko




  • 1 hrnek sezamových semínek
  • 2 hrnky filtrované vody
  • + med, javorový/agávový či jiný sirup
  • + skořice/muškátový oříšek/kardamom atd.
  • + vanilkový extrakt/lusk atd.






Semínka jsem si přes noc namočila ve vodě. Vodu jsem slila, propláchla je a zalila 2 hrnky filtrované vody a rozmixovala. Mléko jsem přecedila přes čistou plenu. Po této fázi můžete mléko libovolně dochutit, například medem, javorovým, agávovým či jiným sirupem, vanilkovým extraktem, kořením atd.  




Mléko jsem skladovala v lednici, maximálně 4 dny. Před konzumací je třeba mléko vždy protřepat. A samozřejmě zbytky z cezení nevyhazujeme, budou se hodit na nějaké další pečení :-)




Takto získáte další rostlinnou alternativu kravského mléka, kterou můžete využít v podstatě na cokoliv. Já jej například použila do smoothie. Jen jsem přidala banán, datle, strouhaný muškátový oříšek, skořici a kardamom. 


20 komentářů:

  1. Fígl je v tom, ze to mléko musíš slehat když je teple, takze na sporak a těsně pod bodem varu slehat, po chvili vypnout :) smělo by ti tak jít jakekoliv...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já nechci nějak chytračit, ale myslím, že by mělo být mléko naopak pořádně vychlazené. Přečetla jsem ted Knihu o kávě od Petry Veselé a uvádí též hodně vychlazené mléko.

      Vymazat
  2. Mandlove nejde šlehat ani teple, to same ryzove. Jedine ktere de slehat je sojove (kupuji Alpro, jiné značky nevím...). Také miluju cappucino s poradnou penou... Joooo a jak jsem vcera psala na FB, ze jsem pekla cuketovo-jablecno-mrkvovy dort, tak mel obrovsky uspech! Chutnal i antizdravym clenum rodiny a to je co rict!! Dokonce vsichni chteli recept :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, udělám nájezd na sójová a budu zkoušet. jinak jsem ráda, že chutná i odpůrcům :-) jen šiřte recepty dál.

      Vymazat
  3. Dobrý den, může se prosím zeptat, Vy jste z Brna? Pokud ano, prozradíte mi, ve které kavárně mají v nabídce kávu se sojovým mlékem? Nějakou najít je docela problém, i když pár výjimek existuje :) Děkuji! Jinak souhlasím s komentářem výše, našlehat jde 100% sojové mléko od Alpro - natural i to přislazené bez příchuti, a měla by jít snad i ta ostatní sojová, ale to nemám vyzkoušené.
    A ještě jedna otázka - zvládne tohle mléko foodprocesor, nebo je zapotřebí ten "koktejlový", vysoký mixer? Přece jen jsou sezamová semínka dost malá...Děkuji :) Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, kávu se sójovým mlékem mají v nové kavárně Placz u nádraží v Letmu, ale je to spíš takové kafe s sebou. Také by měla být v Rebiu, Maloca café na Štefánikově a Anděl café za Zelňákem. Já jsem mléko dělala s tyčovým mixérem, výkonný se i se sezamovými semínky popasuje.

      Vymazat
    2. Díky za tip, tam musím zajít. Občas mám chuť na kávu do kelímku, když jsem ve městě, ale kravské mléko mi nedělá moc dobře. Jinak já mám zkušenost jen s napěňováním sójového mléka pomocí takového toho napěňovače z ikey asi za 59 korun. Brzo se chystám vyzkoušet domácí mandlové mléko podle tvého receptu tak mi drž palce!

      Vymazat
    3. já mám šlehací konvičku a ta dělá supr pěnu.

      Vymazat
    4. Tady máte seznam kaváren, kde mají rostlinná mléka.
      http://veganskakava.cz/

      Vymazat
  4. Lucko, napěnit by mělo jít mléko z kešu:
    http://cookeatpaleo.com/dairy-free-soy-free-cappuccino/
    Osobně jsem to nezkoušela.
    Nikola

    OdpovědětVymazat
  5. Já pěnu nepotřebuju, napadá mě jen ta klasika - zkusit našlehat ztuhlou část kokosového mléka... Co se týče rostlinných mlék, do kafe nejlepší je lískooříškové a kešu mi vyloženě nechutnalo... jinak koukala jsem na složení toho Alpra a je tam stabilizátor guma gellan, což si myslím, že bude klíč k tomu, aby to bylo hustší a šlo vyšlehat... prostě nějaké zahušťovadlo, ztužovač... zkusila bych jít do komba agar-kukuřičný škrob. Agar a škrob bych nechala v troše vody povařit a dát ztuhnout. Tuto ztuhlou kostku pak rozmixovat do již vyrobeného mléka (které bych udělala z menšího množství vody). Možná to někdy taky prubnu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alpro nekupuji a kupovat nebudu. Je předražené, navíc s hrozným složením... Ani se mi nechce moc chodit do různých zahušťovadel, asi se dám cestou pokus omyl...

      Vymazat
  6. Já si dělám doma pěnu pomocí páry a není problém, ať mám sojové, ovesné nebo mandlové mléko! Vždycky se udělá krásná pěna:-)

    OdpovědětVymazat
  7. holky našlehala jsem se už několik desítek litrů mléka a jinde než na profi kávovaru jsem ji tak dobře nešlehla... princip je v tom, že profi tryska mléko zároveň i zahřívá a šlehá, což dovede pěnu k dokonalosti... základem je co nejstudenější mléko a šlehat se správným grifem ;) jinak se sojového mléka jde našlehat skoro stejně luxusní pěnu jako z normálního mléka ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky za příspěvek :-) bohužel profi kávovar zatím nemám, ale snad brzy...

      Vymazat
  8. Sojové mléko mi chutná hlavně našlehané jinak moc ne, a sezamové určitě zkusím, miluji sezam! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Jéééj, skvelý článoček, super receptík! Hneď vyskúšam. Práve som vo fáze zavádzania princípov makrobiotiky do stravy a takéto rastlinné mliečka budú skvelým doplnkom :) Dakujem.

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, máš moc hezký blog! Mrkni i ke mě můžeme se navzájem odebírat :) Dej vedět do komentů.

    Můj blog zde http://lucieglam.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)