Batátové gnocchi s rukolovým pestem

Psal se pátek. V lednici si hověl obrovský batát. Nebyl to žádný střízlík, dobré kilo mu v obchodě navážili. Byl to pěkný frajer, jako stvořený pro gnocchi a moc dobře to o sobě věděl. V jiné části lednice smutně koukala rukola. Proč byla smutná? Měla už nejlepší léta za sebou a tuze se bála, nechtěla skončit v odpadcích. Znala totiž spoustu strašidelných historek, které kolovaly mezi místními, jak lidé nakládají s potravinami, jak si jich neváží, neumí hospodařit... Co když i ji stihne stejný osud jako ty nešťastníky? Měla ale štěstí, dostala se totiž k Lucii. Lucii, která se snaží všechny suroviny maximálně využít, byť nejsou v nejlepší kondici. A tak se nakonec šťastná rukola stala hvězdou v podobě rukolového pesta. A chcete říct drb ze zákulisí? Rukola to dala dohromady s batátem, protože k sobě náramně sedly, jako bílá s černou do sebe zapadl sladký brambor se štiplavou rukolou... a žili spolu, dokud je domácí nesnědli :-)




Tak jsem se vykreslila jako nějaká super hrdinka, ale zpět do reality. Jen jsem tím zaobaleně chtěla říct, jak může i zdánlivě nevábná zelenina vykonat skvělou službu. Prostě ten recept zkuste, nebudete litovat...

Ještě chci na závěr poděkovat mé milé výtvarnici, která mi pomohla s kresbou příborů. Protože věřte, že mou harpunou a klacíkem, které jsem nakreslila na první pokus, byste jíst nechtěli.



Batátové gnocchi s rukolovým pestem

(4 - 6 porcí)

Inspirace: A. Riggová, Den bez masa

Gnocchi

  • 630 g batátů
  • cca 300 g celozrnné špaldové mouky
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř
Pesto

  • 50 g rukoly
  • 3 lžíce mletých ořechů
  • 75 ml olivového oleje
  • 35 g Gran Moravie
  • sůl, pepř

Batáty jsem si oloupala, nakrájela na menší kousky, vložila do hrnce, zalila vodou, lehce osolila a vařila do změknutí.

Zatímco se mi vařily brambory, jsem si rozmixovala omytou a osušenou rukolu s ořechy, solí, pepřem, olivovým olejem a sýrem na pesto.

Poté jsem slila vodu, rozšťouchala brambory, zasypala moukou, dochutila muškátovým oříškem, solí, pepřem a zpracovala v těsto. Možná budete muset přidat trochu mouky přidat, záleží na konzistenci těsta. Na pomoučeném vále jsem těsto rozdělila na 4 díly a vyválela v tenké válečky, které jsem rozdělila na malé kousky velikosti gnocchů. Ty jsem poté dotvarovala v malé oválky pomocí pomoučených rukou, které jsem na závěr rozmáčkla vidličkou. Vařila jsem v osolené vodě, až gnocchi vyplavaly na povrch. Opatrně jsem je vylovila, nechala okapat. Rozdělila jsem na talíře, doplnila pár lístky rukoly, porcí pesta a podávala.




13 komentářů:

  1. Tak to si dnes udělám :) V menší variantě, mám jeden batát a pesto podle tebe v lednici :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ty s tými receptmi vždy tak potešíš :) Vyzerajú úžasne! Ja sa už dlho chystám robiť gnocchi, len ešte som nenašla recept, ktorý by mi vyhovoval ale tento tvoj je super :) A recept na pesto určite vyskušam!!! To vyzerá neuveritelne! So všetkými prísadami, ktoré zbožňujem :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nastal čas vyzkoušet batáty.... :)
    .
    Když tak koukám na inspiraci - můžeme se těšit na recenzi na Den bez masa? :)

    OdpovědětVymazat
  4. panejo! :) Další krásně nafocený a určitě chutný recept je tu... ukládám do složky "na vyzkoušení" ! :) Corculum♥

    OdpovědětVymazat
  5. Luxusní příběh! Nepřestaneš mě překvapovat :-D Já si snad ty batáty jednou koupím :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je určitě pořiď, ale pozor je to podobná láska jako s burákovým máslem :-)

      Vymazat
  6. tak to je nádhera a je bezva, že se opravdu snažíš vše využít až doposledka (a ještě k tomu to vypadá tak lahodně!)
    musím to zkusit, ale počkám si až na nějaké batátové slevy..ale vážně vážně vážně se teď zalizuju :D ♥

    OdpovědětVymazat
  7. Hrozně mě Tvé recepty baví!:¨)

    OdpovědětVymazat
  8. Mňam, mňam, mňam, vypadá to úžasně :)

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to je dokonalost! Kam ty na to chodíš :-))

    OdpovědětVymazat
  10. Úžasný recept! :-) Mohla bych jen poprosit o radu, zda by šla mouka nahradit něčím jiným (kokosovou, mandlovou, kaštanovou, tapiokovou), mám strach, aby se mi nerozpustily ve vodě při vaření? :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)