Psal se pátek. V lednici si hověl obrovský batát. Nebyl to žádný střízlík, dobré kilo mu v obchodě navážili. Byl to pěkný frajer, jako stvořený pro gnocchi a moc dobře to o sobě věděl. V jiné části lednice smutně koukala rukola. Proč byla smutná? Měla už nejlepší léta za sebou a tuze se bála, nechtěla skončit v odpadcích. Znala totiž spoustu strašidelných historek, které kolovaly mezi místními, jak lidé nakládají s potravinami, jak si jich neváží, neumí hospodařit... Co když i ji stihne stejný osud jako ty nešťastníky? Měla ale štěstí, dostala se totiž k Lucii. Lucii, která se snaží všechny suroviny maximálně využít, byť nejsou v nejlepší kondici. A tak se nakonec šťastná rukola stala hvězdou v podobě rukolového pesta. A chcete říct drb ze zákulisí? Rukola to dala dohromady s batátem, protože k sobě náramně sedly, jako bílá s černou do sebe zapadl sladký brambor se štiplavou rukolou... a žili spolu, dokud je domácí nesnědli :-)
Tak jsem se vykreslila jako nějaká super hrdinka, ale zpět do reality. Jen jsem tím zaobaleně chtěla říct, jak může i zdánlivě nevábná zelenina vykonat skvělou službu. Prostě ten recept zkuste, nebudete litovat...
Ještě chci na závěr poděkovat mé milé výtvarnici, která mi pomohla s kresbou příborů. Protože věřte, že mou harpunou a klacíkem, které jsem nakreslila na první pokus, byste jíst nechtěli.
Batátové gnocchi s rukolovým pestem
(4 - 6 porcí)
Inspirace: A. Riggová, Den bez masa
Gnocchi
- 630 g batátů
- cca 300 g celozrnné špaldové mouky
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
- 50 g rukoly
- 3 lžíce mletých ořechů
- 75 ml olivového oleje
- 35 g Gran Moravie
- sůl, pepř
Batáty jsem si oloupala, nakrájela na menší kousky, vložila do hrnce, zalila vodou, lehce osolila a vařila do změknutí.
Zatímco se mi vařily brambory, jsem si rozmixovala omytou a osušenou rukolu s ořechy, solí, pepřem, olivovým olejem a sýrem na pesto.
Poté jsem slila vodu, rozšťouchala brambory, zasypala moukou, dochutila muškátovým oříškem, solí, pepřem a zpracovala v těsto. Možná budete muset přidat trochu mouky přidat, záleží na konzistenci těsta. Na pomoučeném vále jsem těsto rozdělila na 4 díly a vyválela v tenké válečky, které jsem rozdělila na malé kousky velikosti gnocchů. Ty jsem poté dotvarovala v malé oválky pomocí pomoučených rukou, které jsem na závěr rozmáčkla vidličkou. Vařila jsem v osolené vodě, až gnocchi vyplavaly na povrch. Opatrně jsem je vylovila, nechala okapat. Rozdělila jsem na talíře, doplnila pár lístky rukoly, porcí pesta a podávala.
Zatímco se mi vařily brambory, jsem si rozmixovala omytou a osušenou rukolu s ořechy, solí, pepřem, olivovým olejem a sýrem na pesto.
Poté jsem slila vodu, rozšťouchala brambory, zasypala moukou, dochutila muškátovým oříškem, solí, pepřem a zpracovala v těsto. Možná budete muset přidat trochu mouky přidat, záleží na konzistenci těsta. Na pomoučeném vále jsem těsto rozdělila na 4 díly a vyválela v tenké válečky, které jsem rozdělila na malé kousky velikosti gnocchů. Ty jsem poté dotvarovala v malé oválky pomocí pomoučených rukou, které jsem na závěr rozmáčkla vidličkou. Vařila jsem v osolené vodě, až gnocchi vyplavaly na povrch. Opatrně jsem je vylovila, nechala okapat. Rozdělila jsem na talíře, doplnila pár lístky rukoly, porcí pesta a podávala.
Tak to si dnes udělám :) V menší variantě, mám jeden batát a pesto podle tebe v lednici :)
OdpovědětVymazatTy s tými receptmi vždy tak potešíš :) Vyzerajú úžasne! Ja sa už dlho chystám robiť gnocchi, len ešte som nenašla recept, ktorý by mi vyhovoval ale tento tvoj je super :) A recept na pesto určite vyskušam!!! To vyzerá neuveritelne! So všetkými prísadami, ktoré zbožňujem :)
OdpovědětVymazatNastal čas vyzkoušet batáty.... :)
OdpovědětVymazat.
Když tak koukám na inspiraci - můžeme se těšit na recenzi na Den bez masa? :)
výhledově určitě ano :-)
Vymazatpanejo! :) Další krásně nafocený a určitě chutný recept je tu... ukládám do složky "na vyzkoušení" ! :) Corculum♥
OdpovědětVymazatLuxusní příběh! Nepřestaneš mě překvapovat :-D Já si snad ty batáty jednou koupím :-D
OdpovědětVymazatto je určitě pořiď, ale pozor je to podobná láska jako s burákovým máslem :-)
Vymazattak to je nádhera a je bezva, že se opravdu snažíš vše využít až doposledka (a ještě k tomu to vypadá tak lahodně!)
OdpovědětVymazatmusím to zkusit, ale počkám si až na nějaké batátové slevy..ale vážně vážně vážně se teď zalizuju :D ♥
Hrozně mě Tvé recepty baví!:¨)
OdpovědětVymazatděkuji, to jsem ráda :-)
VymazatMňam, mňam, mňam, vypadá to úžasně :)
OdpovědětVymazatTak to je dokonalost! Kam ty na to chodíš :-))
OdpovědětVymazatÚžasný recept! :-) Mohla bych jen poprosit o radu, zda by šla mouka nahradit něčím jiným (kokosovou, mandlovou, kaštanovou, tapiokovou), mám strach, aby se mi nerozpustily ve vodě při vaření? :-)
OdpovědětVymazat