Knihovna: Rychlokurz vaření pro vegatariány

Uuuuf tak tohle bude pro mě asi nejtěžší recenze. Knížku jsem totiž vyhrála u Janči z Cucinare con amore. Chápejte, jak můžu být objektivní/třeba i kritická, když stojíte v podstatě cizímu člověku za to, aby Vám poslal kuchařku, tímto ještě jednou děkuji :-)




Nicméně proč Vám vůbec o všech mých vařících knížkách píši? Je to v naději, že bych Vám snad mohla usnadnit rozhodování, zda-li jít do koupi nebo to budou pro Vás vyhozené peníze a naopak ustoupit a poohlédnout se po jiném vhodném titulu nebo jiné super investici :-) Takže se pokusím zapomenout, že je to dar a snad upřímně zhodnotím knížku. I když teď jsem googlila a už knížku nemůžu najít v žádném eshopu :-(




Takže upřímně, na zadek jsem si z ní ani náhodou nesedla. Spíš by se dalo mluvit o velkém zklamání. Kuchařka mě jednoduše za srdce nechytla už při prvním prolistování. Hodně velký podíl na to má určitě design, moc dobře víte, jak si na něm potrpím. Nelíbí se mi. Ne a ne a ne. Myslím, že foodstyling je už dnes úplně někde jinde a na to, že vyšla v roce 2011 je to děs. Mám daleko starší a povedenější kuchařky. Ale je to jen můj názor, sto lidí, sto chutí, třeba někomu se zrovna může líbit. Poměrně kladně hodnotím velikost formátu, i když můj ideál je o krapet menší a co je super, jsou zaoblené rohy. Kolikrát jsem se pěkně řízla díky ostrým rohům. A pak taky to, že ať otevřete kuchařku na jakékoliv straně, nezavře se Vám, takže bodík za vazbu.




Musím uznat, že si na knížce autorka dala opravdu záležet. Kniha má celkem 160 stran, je rozdělena do 8 kapitol na: Saláty, Zeleninu a brambory, Těstoviny, Obilí, Luštěniny, Tofu a tempeh, Mléčné produkty a vejce, Ovoce. Tohle rozdělení se mi líbí, myslím, že se vzhledem k zaměření kuchařky parádně hodí. Každá kapitola začíná krátkým dvoustránkovým úvodním pojednáním o surovinách, následuje dvoustrana různých rychlých tipů, které si nevysloužily samostatnou stránku. Jde o různé dresinky, ochucené octy, oleje, zeleninové přílohy, jak zacházet s citrónovou trávou, zázvorem, jak pěstovat klíčky, vyloupat granátové jablko. S tím mimochodem nesouhlasím. Podle autorčina způsobu bych byla postříkaná od hlavy až k patě, vyzkoušeno. Takže žádný nožík a vylupovat, ale hezky s granátovým jablkem pod vodu, tam ať si stříká, jak chce, já jsem z obliga.




Recepty si mě na první prohlédnutí vůbec nezískaly. Nekecám, když řeknu, že jsem si nevybrala nic. Ale musí se nechat, že s každým dalším listováním je jich více a více, co by za hřích stály. Dnes ráno, když jsem s ní opět listovala, pročítala a připravovala recenzi, jsem si dokonce v duchu říkala, že vlastně není až tak marná, jak se mi původně jevila.  Pro mě bohužel obsahuje hodně receptů, které sice vypadají lákavě, ale vyžadují jahody, cukety, rajčata, chřest, ředkvičky, dýni. Pardon, ale teď je prostě kupovat nebudu a počkám si na sezónu. Takže to v nejbližší době vypadá jen na medovou čočku, bramborový krém s gremolatou, pohankové těstoviny se sezamovým špenátem, noky z tofu s kari omáčkou. Stejně tak za mě kuchařka obsahuje spoustu receptů, které bych jednoduše vynechala, třeba až moc musli, určitě by to šlo zajímavěji, například nějaké moučníky. I ty mohou být zdravé.




Myslím, že kuchařku ocení hlavně lidé, kteří z jakéhokoliv důvodu přestanou konzumovat maso a neorientují se v oblasti zdravého stravování, kolik máme druhů obilovin, sójových produktů, zeleniny, jak upravovat atd.  Zkrátka dostat se do "problematiky". Mě kuchařka do jisté míry inspirovala, ale osobně bych po ní v knihkupectví nesáhla.




10 komentářů:

  1. No nemohu neragovat že ?:) Knihu jsem koupila se záměrem dát ji do soutěže a říkala jsem si že je zdravější vaření v kurzu a zvlášť bez masa, takže se určitě bude někomu hodit. Sama se až tak ve zdravém experimentvání nevyznám, dyť víš jaké mám recepty :))) Myslím, že je na tebe fakt hoodně slabá, kuchařka je asi pro někoho kdo s tím začíná,rozhodlo holt losování, na mě tam kouká exotik až až :))))) Ty jsi holt zralá napsat svou kuchařku na podobné téma, tak doufám, že bude brzo, protože si jí určitě koupím , protože mít doma kvalitní zdravou kuchařku na doby kdy se přemluvím vařit hodně zdravě a přítele donutím to jíst musím být vybavená kvalitně :) Takže šup šup, chci ji k dalším vánocům

    OdpovědětVymazat
  2. Mně se zrovna kuchařka takhle na první pohled docela líbí, ale musím říct, že jsem ji teda nikde neviděla... Možná už je stažená z prodeje, což je škoda, protože bych do ní minimálně nakoukla :)
    .
    P.S. Neplánuješ vydat nějakou svou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, kdy se můžeme těšit na nějakou tvou knihu? :)

      Vymazat
    2. až najdu sponzory :-)

      Vymazat
  3. Zrovna ji mám doma půjčenou z knihovny. Čekala jsem, že bude lepší, ale není ani nejhorší. Pár užitečných informací tam je :) Každopádně bych si ji ale také v knihkupectví nekoupila. Jsem ráda, že existují knihovny :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tohle byla první kuchařka, kterou jsem si pořídila, když jsem přestala jíst maso a moc se mi líbila. Teď už ji teda moc nevyužívám, ale ty těstoviny se sezamovým špenátem jsou dobrá volba! Na noky z tofu bacha, ty mi vůbec nedržely a zůstalo jen u jednoho pokusu. A luštěninové polévky jsou fajn (třeba z červené čočky nebo z hrachu a pórku).

    OdpovědětVymazat
  5. Tuhle kuchařku jsem si koupila na veletrhu knih za 100vku - je fakt pro začátečníky ;-) a jak píše "Deník gurmánky" tak na noky fakt bacha, taky mi vůbec nedržely a v podstatě jsem je vylila z hrnce rovnou do dřezu... A granátový jablko loupat pod vodou to je přece škoda tý šťávy! Nejlepší je ho opravdu pořádně pomlátit ze všech stran, rozříznout a už se semínka sypou ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mám zkušenost, že při rozřezávání jsem se vždy postříkala, proto pod vodou. A díky za tip s noky, škrtám :-)

      Vymazat
  6. No, koukám, že kniha vypadá opravdu pěkně. :) Moc se mi líbí provedení. Určitě se po ní mrknu. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)