Řepové kuličky

Holt buchty to teď mají u mě marný. Naopak pro různé nepečené kuličky, tyčinky joo pro ty mám slabost. Jen těžko se jim odolává. I když na první pohled nemusí působit jako královny večírku, stačí se zakousnout a mají Vás chycený. A upřímně, nebráním se jim, ráda podlehnu jejich kouzlu, vždyť jsou plné dobrých věcí. Šťavnaté díky sušenému ovoci, voňavé po oříšcích, kokosu, ani ne příliš sladké, za předpokladu, že to s datlemi či jiným hodně sladkým sušeným ovocem nepřeženete, bez špetky mouky, cukru, pokud pečlivě volíte sušené ovoce, výživné, a když navíc přidáte nějakou superpotravinu jako chia, konopná semínka, včelí pyl, kakaové boby, konopný protein... tělo se jen zaraduje. Navíc jsou snadno přenositelné a zas to tu vypadá jak reklama na teleshopping. Pro mě jsou to prostě aktuální jedničky a tečka nebudu to dál rozmazávat. 




Recept je bleskovka, asi jako každé nepečené sladkosti. Nejvíce času Vám zabere pečení či vaření řepy, ale já to praktikuji tak, že jakmile se rozžhaví trouba, nelením, pořádám rychlou akci alá "balení řepy do alobalu" a šup už se mi kráska peče. Jo, jo spořivá hospodyňka :-) Neříkám, že to nejde ještě líp, ale snažím se hospodařit šetrně, přemýšlet, co mám v daný den nebo i následující v plánu a tomu uzpůsobit činnosti. Nebudu zapínat troubu třikrát denně. Stejně tak mi přijde strašně neefektivní péct různé koláčky pro jednoho, proto jim zatím odolávám, i když lákavých receptů mám mraky. A mikrovlnka? Já Vám nevím, netvrdím, že je to zlo všech zel, které nesmí přes práh, ale pokud mám možnost volby mezi troubou a mikrovlnkou, je to jasné...




Řepové kuličky

Inspirace: http://veggiedesserts.co.uk


  • 70 g ovesných vloček
  • 125 g burákového másla
  • 1 lžíce sirupu/medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce kakaového prášku
  • 75 g uvařené/upečené červené řepy
  • 1 lžička konopného proteinu




Ve vysoké nádobě jsem rozmixovala nejprve vločky na prášek. Následně jsem přidala máslo, med, extrakt, kakaový prášek, na malé kousky nakrájenou/nastrouhanou řepu a protein. Vše jsem rozmixovala v hladkou hmotu. Kdyby byla až příliš tuhá, můžete přidat trochu vody, ale opravdu jen trochu. Pak už jsem jen pomocí rukou tvarovala kuličky a obalovala některé v kokosu, jiné v kakaovém prášku. Obalovat můžete také třeba v drcených lněných semínkách, vločkách, kakaových bobech, možností je spousta atd.




9 komentářů:

  1. ani mě poslední dobou moc pečení neba, ale raw bars nebo kuličkek se můžu ujíst :D :)

    OdpovědětVymazat
  2. s tou reklamou na teleshopping si pobavila :D každopádně se nedivím, že je vychvaluješ až do nebes, jestli chutnají aspoň z poloviny tak dobře, jako vypadají:)

    OdpovědětVymazat
  3. Luci a ten protein tam musi byt nebo by to slo i bez nej? dekuji za odpoved

    OdpovědětVymazat
  4. Zkusím to, určitě :) Ten protein tam být nemusí...? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nemusí :-) to já jen, že ho teď mám, tak ho cpu všude...

      Vymazat
  5. Vypadá to bezvadně ;)

    OdpovědětVymazat
  6. oou, já to teď málem snědla všechno ještě před procesem válení do kuliček! mňam!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)