Řepový coleslaw s domácí tofunézou

Pracuji na rozhovoru pro jistý portál a jednou z mnoha otázek bylo, jaké jídlo bych mohla jíst pořád. Řeknu Vám, musela jsem se pořádně zamyslet. První, co mi problesklo hlavou... máslo, máslo, máslooo... ne, opravdu nemám na myslí tu bělavou voňavou kostku, ale úžasnou sklenici jakýchkoliv rozmixovaných oříšků či semínek, kterou podezřívám z návykových nežádoucích účinků. Pak si říkám, kroť se Lucie, stačí lžíce, dvě a funíš, nic tak co dál miluji, pečenou cizrnu, burákové máslo, rozmačkané avokádo, burákové máslo, mrkvový salát, burákové máslo aaaa.... červenou řepu, jak jsem mohla zapomenout, vždyť je to má nejvěrnější společnice během zimních měsíců. Když nevím co, zabalím ji do alobalu, šupnu k něčemu do trouby a večeře je na světě. 




Ale, aby nebyla nuda, brouzdám a hledám nové recepty, inspiraci, co ještě z ní vytvořit. No nebudu to protahovat, dnes to bude coleslaw. Pokud ho pojmete klasicky, nic dvakrát zdravého se nekoná, můžete se konejšit, že je tam zelenina a dělat, že ten kopec majonézy se jednoduše vsákl nebo můžete vytvořit rostlinnou variantu z hedvábného tofu. Tak co je lepší? :-)


Řepový coleslaw s domácí tofunézou

Inspirace: http://jessicacox.com.au

Salát
  • 1 střední červená řepa
  • 1/4 hlávky červeného zelí
  • 1 mrkev
  • sůl
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1/4 hrnku domácí tofunézy
  • 1 lžíce čerstvě strouhaného křenu

Tofunéza
  • 50 g silken tofu
  • pár kapek citrónové šťávy
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl, pepř


Nahrubo jsem si nastrouhala řepu, mrkev. Zelí jsem nakrájela na co nejtenčí proužky a přidala k ostatní zelenině, lehce osolila, pokapala jablečným octem. 

Na tofunézu jsem si tyčovým mixérem rozmixovala silken tofu s citrónovou šťávou, olivovým olejem, dijonskou hořčicí, solí a pepřem.

Pak už jsem jen salát doplnila tofunézou, křenem, promíchala a dala uležet do lednice, aby krásně zkřehl a chutě se propojily.




Z uvedeného množství jsem připravila velkou mísu, kterou vidíte na fotce. Jsou to zhruba tři větší porce, samozřejmě záleží, jak salát podáváte. Pokud půjde jen o doplněk k hlavnímu chodu, bude to zhruba 6 porcí. Tofunézu můžete samozřejmě využít do spousty dalších pokrmů, v podstatě všude, kde byste jinde sáhli po majonéze.



8 komentářů:

  1. hmmm vypadá to dobře, takže řepa se dá jíst i syrová?? vyzkouším, je to milý recept pro studentskou peněženku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jasně, co by ne. Uchovává si tak nejvíc prospěšných látek.

      Vymazat
  2. kde je možné zakoupit silken tofu (v praze)? díky za odpověď!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, já ho koupila v Rozmarýně na Andělu, měli tam velké 400g balení :)

      Vymazat
    2. Nejsem z Prahy, takže konkrétně neporadím, ale měli by ho mít v Sapě, různých asijských shopech a Tesco a Albert je také vedou.

      Vymazat
  3. Oříšková másla jsou slabostí všech, co okusili :D Já se můžu utlouct po vlašském...
    A když už jsme u másel, k tomuhle by se určitě hodila tahini zálivka ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Náhodou jsem na tenhle blog natrefila dneska ráno na fb v jedné skupince.......No já nevěřím vlastním očím :-), už 2h ,,listuju,, tímhle blogem a nevím který recept dřív vyzkouším, všechny jsou naprosto báječný, úžasný, skvělý a u toho ty krásné fotky - pokračuj prosím , už teď na víkend mám 6 tvých receptů čím překvapím rodinku ;-) nejlepší blog o zdravém jídle co jsem kdy viděla, super ♥ . Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je krásné takové nadšení :-) určitě se ozvi, co jsi vyzkoušela, jak se podařilo a hlavně, jestli chutnalo, budu se těšit :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)