Veganský pastýřský koláč

Klasický britský recept, který řekněme si to upřímně, oku příliš nelahodí a možná ani jeho popis "směs  masa/zeleniny zapečená s bramborovou kaší", nezní dvakrát přitažlivě asi jako celá anglická kuchyně, bohužel. Nejsem žádný odborník na UK, jen žiji s tou, třeba mylnou, představou, že anglická jídla nic moc. Nevím, ale tenhle pokrm mi tu představu lehce rozboural. Byl jiný, úplně jiný než jsme zvyklí, ale dobrý.




Receptů na pastýřský koláč je mraky. Pravděpodobně co rodina, to vlastní originální recept, co koláč, to nová verze. Je to totiž pokrm jako stvořený pro zužitkování zbytků. Zbyla Vám bramborová kaše z předešlého dne? Bezva, máte základ pro pastýřský koláč. Nemusí jít o klasickou bramborovou kaši, můžete použít batáty, celer, mrkev, petržel a jinou kořenovou zeleninu. Já sáhla po bramborovo-petrželové. A směsi se taky různí. Některé recepty používají řapíkatý celer, některý navíc sušená rajčata, rajčatové pyré, některé fazole, jiné čočku, hnědou, zelenou, červenou... Tady vidíte, jak je to recept variabilní a opravdu jen záleží, co máte právě ve spíži, co potřebujete spotřebovat...



Veganský pastýřský koláč (3 porce)

Kaše
  • 5 - 6 menších brambor
  • 2 střední petržele
  • 1/2 hrnku rostlinného mléka
  • sůl
Směs
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 100 g žampionů
  • 3/4 hrnku hnědé čočky
  • 1 hrnek zeleninového vývaru/vody
  • 2 lžíce balsamica/červeného vína
  • sušený tymián, rozmarýn
  • sůl

Přes noc jsem si dala namočit čočku. Následující den jsem slila, zalila čistou vodou a uvařila. Dejte pozor, abyste čočku nerozvařili, bude se ještě péct. 

Na kaši jsem si oloupala brambory, petržel, nakrájela na menší kousky, aby byly rychleji uvařené, zalila vodou, osolila a uvařila doměkka. Pak jsem slila vodu, zalila mlékem osolila a vyšlehala na kaši. 

Na lžíci olivového oleje jsem restovala cibuli. Na minutu jsem přidala na tenké plátky nakrájený česnek, na malé kousky mrkev, petržel, celer a žampiony. Asi deset minut jsem restovala zeleninu. Přidala jsem uvařenou čočku, zalila vodou, kdo chce použije vývar, dochutila jsem tymiánem, rozmarýnem, solí a nechala probublávat. Směs jsem rozdělila do zapékacích misek, pokladla připravenou kaší a dala zapéct zhruba na 30 - 40 minut do předehřáté trouby na 180 stupňů.




14 komentářů:

  1. Tohle mi prosím nedělej... takhle pozdě večer už bych nic jíst neměla :/. ale vypadá to tak hezky, že snad půjdu ukrást něco do lednice! Mám z toho hlad. :D :) vypadá to celkem složitě, to mě však neodradí! Tohle musím někdy vyzkoušet. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. není to vůbec složité. Nejlepší je udělat, když zbude nějaká kaše, pak je to rychlovka raz dva, Za 20 minut se koláč peče.

      Vymazat
  2. přesně tak, taky jsem nevěděla, jestli zkusit sojové maso, nebo třeba tempeh abych napodobila tu strukturu, ale tohle vypadá opravdu dokonale. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pájs tady v anglii vidim všude a nikdy bych to asi nebyla schopná sníst, ale to tvoje vypadá krásně !!!! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Určitě vyzkouším po svém masovém koláči i tenhle :) Díky za inspiraci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já se zas někdy vrhnu na ten tvůj masový, pro muže :-)

      Vymazat
  5. tak tohle vypadá úžasně..přesně typ jídla na které mám poslední dobou čím dál větší chuť :)

    OdpovědětVymazat
  6. Kuchyně v Anglii dokáže být i skvělá:) je to od rodiny k rodině:) A nezapomeň na Jamieho Olivera!:)
    Pie vypadá skvěle,ale je to stejně zvláštní koncept, to máš pravdu:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jasný, sama věřím, že každý pokrm jde udělat chutně, jen nějaká dogmata jsou prostě silně zakořeněná, třeba právě o anglické kuchyni... Jamie je jednička :-)

      Vymazat
  7. Skvělá směs je s žampióny, rybou a fazolovými lusky. Na talíři to nevypadá lákavě, ale po prvním soustu je to člověku jedno :D

    OdpovědětVymazat
  8. Dneska jsem vyzkoušela a BOMBA! Koláč jsem si kultivovaně v misce rozdělila na dva díly, že si tu druhou polovinu nechám třeba na večeři (naivka) :D, když on byl tak dobrý, že i když jsem byla celkem plná, dozobala jsem i tu druhou půlku :-) O víkendu dělám zase, tentokrát ve větším množství i pro mamku! Děkuji za úúžasný recept! Palec nahoru :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to jsem ráda, že nejsem jediná, komu chutná čočka s kaší :-)

      Vymazat
  9. Už dlouho jsme se těšila na tento recept. Jen mi přítel namočil víc čočky než měl, tak jsem toho udělala víc a dala do zapékací mísy. Směs jsem doplnila o tofu natural, abych doplnila víc bílkovin do jídla a výsledek? GENIÁLNÍ!!! Přítel si velice a pošmáknul a říkal, že by to mohl v práci někdy uvařit (myslím, že by do jídelníčku měl napsat z jakého blogu to je, protože tenhle je pro mě nejvíce inspirující :-D a kdo jej ještě nezná, tak o moc přichází)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)