Banánový jogurt

V momentě, kdy se přestanete denně ládovat bílými jogurty a tvarohy, začnete řešit jednu delikátní záležitost. "Do čeho si sakryš nasypu granolu?" Nevím jak Vám, ale mně prostě s mlékem nechutná, přijde mi, že se hned rozblemcá a já radši nějaké to křupání. Takže ta nejjednodušší varianta v podobě rostlinného mléka odpadá, škoda. Tak fajn, co takhle sójový jogurt? No, upřímně mi za a) moc nechutnají, za b) musíte pořádně číst, protože spousta obsahuje nepěkné věci a za c) jsou drahé. Z toho plyne? Sójové jogurty za mě ne. Ne, nikdy ale můj denní chleba to rozhodně není a nebude. 




Naštěstí existuje spousta jiných variant a inspirativních blogů, které Vás ve štychu nenechají. Už nějaký pátek jedu na smoothie miskách. Ty si vyloženě říkají o nějaký ten posyp. Ale je to spíš jen tak, aby se oko nabažilo, prostě lžíce granoly nic víc. Za to takový banánový jogurt, ten zvládne jinou porcičku granoly, pěkně vydatnou před náročným dnem...




"Banánový jogurt"

(1 porce)

Inspirace: http://nutritionstripped.com/


  • 1 banán
  • 125 ml sójového mléka
  • 2 lžíce chia semínek
  • hrst kešu ořechů
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • pár kapek citrónové šťávy




Chia semínka jsem si zalila trochou mléka a nechala bobtnat, až vytvořily typickou gelovou konzistenci. Stačí zhruba 20 minut. Kešu ořechy jsem zalila vodou a nechala máčet asi zhruba stejnou dobu. Poté jsem už jen banán rozmixovala se zbytkem mléka, chia semínky, slitými ořechy, skořicí, extraktem a citrónovou šťávou. Kdo chce, může dosladit třeba javorovým sirupem, ale myslím, že to není nutné, banán je sladký dost. 

"Jogurt" konzumujte, jak jste zvyklí. Klidně jen tak nebo s ovocem, ořechy, semínky, granolou, vločkami atd. Jogurt si můžete připravit den případně dva předem a uchovat v lednici, ale déle bych jej už neskladovala.




24 komentářů:

  1. delam si podobny, ale pul napul z tvarohu a bileho jogurtu, banan rozmixuji a zamicham lnene seminko a posypu orechy :)

    OdpovědětVymazat
  2. No to se dnes ráda nechám inspirovat.
    Vlatně ne dnes. Ale stejně :3

    OdpovědětVymazat
  3. Mě štve jak jsou tyhle nahražky mleka drahé :(

    OdpovědětVymazat
  4. můžu se zeptat, jak dlouho nejíš mléčné výrobky a co všechno jsi vyřadila? jak se po tom cítíš? díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ne, že je nejím, jen jich jím podstatně méně. Dříve to byl aspoň kelímek jogurtu, sklenka acidka či tvaroh denně, teď si dám tak jednou za 14 dnů. Bohužel se mi zatím nepodařilo vyřadit mléko do kávy, rostlinná alternativa neumí udělat tak dokonalou pěnu, jinak používám všude jinde rostlinná mléka. Je mi tak lépe, cítím se lehčeji, přijde mi, že mléčné produkty tělo zbytečně zatěžují a spíš ubírají energii

      Vymazat
    2. já mléčné výrobky miluju, už dlouho ale uvažuju nad tím, že bych bych zkusila pečivo nebo mléčné výrobky alespoň částečně vyřadit (nejlépe obojí, ale ne najednou :) ) Problém je ale v tom, že už tak do sebe nedostanu tolik bílkovin, kolik bych měla. A rostlinná mléka apod. neobsahují tolik bílkovin, ne?

      Vymazat
    3. Fakt je, ze lidksy organismus velice spatne snasi predevsim kravske mleko, diky vysokemu % podilu laktozy. Ja jsem vysadila hlavne to kravske a nahradila ho kozim, ovcim a rostlinnymi vyrobky a vubec nestradam a celkove se citim lip.
      Moniko, jestli mas pocit ze ti chybi bilkoviny- kup si protein (jo, ten pro sportovce) a primichavej- do smotthie, daji se z nej delat palacinky, livance, do rostlinnych vyrobku, do jogurtu.

      Vymazat
    4. Moniko, ale bílkoviny nejsou přece jen v mase a mléčných produktech. Škoda, že je tahle mylná představa tak silně zakořeněná, že bez dávky jogurtu, flákoty nepokryjeme potřebný podíl bílkovin.

      Vymazat
    5. Protein mám, ale nejím ho každý den. Vím, že bílkoviny nejsou jen v těchto potravinách...neustále ale zápasím s časem...každý den ve škole, psaní bakalářky do noci...to pak člověk zvolí tu nejjednodušší alternativu jako třeba právě jogurt, tvaroh nebo cottage a má vystaráno. Je to právě zápas mezi tím, že člověk by chtěl, ale prostě ten čas...:( :)

      Vymazat
    6. Ano, čas nerozmnožíme a den neprodloužíme. Ale je to o prioritách. Já si vařím obdobně zdravě jako zde na blogu, tj. vlastní snídaně (většinou obilná kaše s něčím), oběd (obilnina, luštěnina, hodně zeleniny - vše v různých obdobách od kaší přes karbanátky, nákypy, směsi atd. atd., nesnáším stereotyp), svačina (nějaký dezert - pečený či nepečený, příp. ořechy, ovoce, smoothie apod.) a vlastní večeře (zpravidla saláty, zeleninové směsi, husté polévky apod. dle chuti). Vše se snažím kupovat čerstvé a nepředpřipravené - tj. mléko si dělám vlastní, nekupuji sojové smetany (dělám si doma ořechové, rýžové), vlastní amasaké, klíčky, tofu mám jen jako rezervu (volím celé luštěniny), kaše si dělám z celých obilnin, nekupuji extrudáty, hotové paštiky a obdobné věci. Mléčné výrobky taky zřídka. Maso a vejce nejím vůbec (max. na návštěvě :-) ). V práci trávím průměrně 10 hodin denně, občas ještě brigádničím. Starám se o svou vlastní domácnost (nákupy, úklid), pejska a do toho mám hodně aktivit jako sport, turistiku,... Většinou chodím domů kolem 20-22h večer. Dříve jsem měla partnera a společnou domácnost. A vařila jsem i jemu - od buchty na snídani, přes teplý oběd (žádná meníčka v hospodě) po nějakou třeba polévku nebo pomazánku nebo omeletu na večeři. Dělala jsem mu i domácí pečivo, domácí paštiku. Stravoval se konvenčně, takže jsem vařila pro každého něco jiného. Ale jde to zvládnout v pohodě. Stačí si říct, co vlastně chci. A pak tomu ostatní věci přizpůsobit. Samozřejmě nebudu ve 23h chystat menu na 5 hodin, ale ono se i rychle dá připravit chutné a zdravé jídlo. A to pětihodinové menu nechat na víkend ;-). Důležitá je taky koordinace a příprava - člověk se naučí časem, že když něco peče, tak přihodí řepu nebo lilek nebo dýni v alobalu. A druhý den můžu upéct dýňovou buchtu, připravit lilkovou pomazánku, řepný salát, dýňovou polévku, karbanátky nebo cokoli jiného. Obdobně luštěniny, ořechy, obilniny - namočím dopředu a pak dám po příchodu domů vařit. U toho stát nemusím, zatím se mohu osprchovat, vyvenčit hafana, přečíct maily. Uhňácat třeba karbanátky z fazolí a mrkve se slunečnicovými semínky dlouho nezabere, pečou se opět bez mého přispění. Jáhly s celerem se taky uvaří samy. Potom stačí rozšťouchat a dochutit (cca 5 min.) a je příloha hotova. Přidám trošku kysaného zelí nebo čerstvé zeleniny a jídlo je hotovo. Ze začátku je obtížné vše sladit, takže je lepší začít po malých krocích. Ale hlavně začít (pokud tedy člověk chce) :-). Držím pěsti.

      Vymazat
    7. Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody :-)

      Vymazat
  5. Děkuji!! Přesně to jsem potřebovala, včera jsem přemýšlela s čím si granolu dát, že budu muset zapátrat na netu a najít něco za jogurt a Vy jste to udělala za mne. Děkuji :o) Hned dnes jdu koupit banány...

    OdpovědětVymazat
  6. Opravdu dobrý nápad, vypadá to skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  7. Za mě granola + jablečné pyré. Yum!

    OdpovědětVymazat
  8. To je výborný nápad :-) Určitě vyzkouším. Na tvém blogu vždycky najdu něco, co by mě v životě nenapadlo, díky!

    OdpovědětVymazat
  9. Já jsem zase moc líná udělat si doma granolu, tak naštěstí tento problém padá. Já si dám klasické smoothie, jen ho zahustím psylliem nebo nějakým ořechovým máslem a pak ho jím lžičkou.

    OdpovědětVymazat
  10. tenhle recepty je pro mě, jako vegana, úplně jako dělaný! já si sice granolu s rostlinným mlékem někdy dávám, ale máš pravdu, že to není ono... sojové jogurty mi také moc nechutnají a když už chutnají, obsahují spoustu věcí, které tam nemají co dělat :/

    OdpovědětVymazat
  11. Tak to je skvělé! Přesně tento problém totiž řeším posledních pár měsíců a hlavně teď v posledních dnech, kdy je chuť na müsli. Už jsem ho sypala i k jáhlové kaši :D Ale tohle vypadá zajímavěji :)

    OdpovědětVymazat
  12. Páni, to je báječný nápad :) i když mléčné výrobky miluji a nedělají mi absolutně zajímavý problém, nemění to nic na faktu, že tohle vypadá zajímavě, takže určitě vyzkouším, ať mám nějakou změnu :)

    OdpovědětVymazat
  13. dělala jsem po několikáté! mňam! :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)