Bramborový kváskový chléb

V lednici se na mě kvásek mračil a nenápadně mě upozorňoval, že by si dal teda nějakou tu akci líbit nebo hrozí jeho emigrace do věčných lovišť. Po jedné smutné události, kdy jsem jeho předchůdce musela pochovat, si dávám pěknýho majzla a snažím se péct alespoň jednou za dva týdny, když se poštěstí, i když nějaké zdroje uvádí, že vydrží v lednici i déle, ale znáte to.... Proto mi v hlavě svítil vykřičník, že o víkendu se bude kváskovat. 



Tentokrát jsem ke spolupráci přizvala brambory. Bramborové pečivo jsem jako dítě měla ráda, tak co se nepustit do domácího. Buď to vyjde nebo ne, nic horšího se stát nemůže. A světe div se, nějakým zázrakem to vyšlo. Chléb je takový mazlavější. Jednak díky žitné mouce, ale taky díky bramborám. Nechutná jako to kupované, ale to neznamená, že nechutná. Chutná a jak. Kdo jednou přičichl k domácímu kváskovému, věřím, že už nebude chtít jiné. Ta vůně je prostě úplně o něčem jiném. Občas mě mrzí, že Vám recept můžu zprostředkovat jen formou fotografií a nenechám Vás nasát tu božskou vůni. Nezbude než vyzkoušet...



Bramborový kváskový chléb

Inspirace: http://kitchenette.cz

Kvásek

  • 1 lžíce kvásku
  • 110 g celozrnné žitné mouky
  • 110 g filtrované vody
Chléb
  • 1 lžíce melasy
  • 250 g filtrované vody
  • 200 g pečených brambor
  • 180 g celozrnné žitné mouky
  • 70 g celozrnné pšeničné mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kmínu

V misce jsem rozmíchala lžíci kvásku spolu s vodou, přisypala mouku a důkladně promíchala v hustou hmotu a nechala přes noc pracovat (cca 12 hodin). 

Následující den jsem lžíci kvásku přendala do malé skleničky a uložila do lednice na další pečení. Zbytek kvásku jsem rozmíchala s vodou a melasou. Pak už jsem přidala mouku, najemno nastrouhané, upečené a oloupané brambory, sůl, kmín a promíchala. Upozorňuji, že hmota je poměrně lepivá, ale to je holt úděl žitné mouky. Těsto jsem nechala v míse, kterou jsem přikryla čistou utěrkou a dala kynout na 1 hodinu na teplé místo. Po hodině jsem těsto prohnětla, a přendala do ošatky vyložené utěrkou vysypanou moukou a dala kynout na další 4 hodiny. Troubu jsem si roztopila na maximum. Dolů jsem vložila plech, do kterého jsem vlila zhruba sklenici vody. Na další plech jsem překlopila chléb z ošatky, rychle zavřela troubu a pekla. Po 10 minutách jsem snížila teplotu na 230 stupňů a dopekla chléb asi dalších 35 minut. Po vytažení z trouby jsem jej nechala vychladnout na mřížce. Chléb raději krájejte až po několika hodinách.


10 komentářů:

  1. Jedině dobře, že to nemůžu cítit, jinak bych tady na tvém blogu trávila celé dny a jen očuchávala všechny recepty :D

    OdpovědětVymazat
  2. Jedním slovem nádhera :) Hned bych si krajíc dala!

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá nádherně, jako z pekárny :) Měla bych se už taky hecnout a zkusit si ten chleba upéct, zatím jsem na to neměla dostatek odvahy :D

    OdpovědětVymazat
  4. Takový krásný rustikální chléb, úplně vidím piknik na louce u rybníka někde na vesničce :))

    OdpovědětVymazat
  5. Mila Lucie, Vy me snad donutite konecne si udelat ten kouzelny kvasek doma ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá suprově :) hned bych se do něj zakousla

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá božsky:) Kdysi nám známá přivezla na ochutnání podobný-také bramborový a byla to delikatesa :)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak to je ale neuvěřitelně lepivé těsto :-D výsledek ale stojí za to! Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je, ony to dělají všechny žitné chleby, bohužel :-(

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)