Oběd do krabičky nemusí být přece jen nějaká směs kuskusu, bulguru, pohanky, jáhel, rýže, těstovin se zeleninou, masem, rybou, tofu a jiné tak oblíbené miš-maše. Skvěle přenosné a skladovatelné jsou i jarní závitky. Zaberou poměrně málo místa. Stačí je naskládat do vhodné krabičky, k tomu do menší a dobře těsnící omáčku. Pak už jen v práci rozbalit bufet a sklízet závistivé pohledy kolegů. Ne, nebuďme zlomyslní, radši zabalme nějaký ten závitek navíc a nabídněme je okolí... Třeba získáte dalšího příznivce zdravého stravování :-)
Navíc se mi líbí na závitcích, jak rychle jsou připraveny. Do dvaceti minut není co dělat. A o variabilitě není snad třeba mluvit. Prostě si tam zabalte, co je libo nebo co právě lednice nabídne, zelí, různé salátové listy, bylinky, klíčky, mrkev, avokádo, okurku, kedlubnu, ředkvičky, ředkev, tofu, krevety atd. atd.... Fantazií se meze nekladou. Pokud byste přece jen nevěděli jakou kombinaci zvolit nebo měli strach z vlastního experimentování, i když hlavní roli v případě závitků hraje stejně omáčka, zagooglete, receptů na závitky je nepočitatelně... a omáček také.
V tomto podání to nebyla moje oblíbená buráková, ale sladko-kyselá díky sušeným meruňkám, sójové omáčce a zázvoru. Meruňky dobře vybírejte. Zapomeňte na ty křiklavě oranžové, co běžně koupíte v supermarketu. Raději vhoďte do košíku jedny ošklivky ve zdravé výživě. Sice nejsou tak výstavní, ale nejsou sířené, to už je pádný argument, ne? :-)
Jarní závitky se sladko-kyselou omáčkou (2 porce)
Inspirace: http://sundaymorningbananapancakes.yummly.com
Omáčka
- 100 g sušených meruněk nesířených
- kousek čerstvého zázvoru
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžička medu
- 2 lžíce i více sójové omáčky shoyu
- 8 ks rýžového papíru
- 1 blok tofu natural/uzeného
- 1 mrkev
- 1/4 okurky
- 1/2 avokáda
- 80 g naklíčené ředkvičky
Na omáčku jsem si předem ve vodě namočila sušené meruňky, aby změkly a lépe se mixovaly. Vodu jsem slila, přidala ostrouhaný zázvor, ocet, med, sójovou omáčku a rozmixovala v hladkou omáčku, případně můžete zředit trochou vody.
Na závitky jsem si tofu, okurek a avokádo nakrájela na tenké plátky, mrkev jsem pomocí škrabky naškrabala na nudličky. Rýžový papír jsem si asi na minutu namočila ve vlažné vodě, až krásně změkl. Přenesla jsem jej na velký talíř a plnila veškerou zeleninou, tofu a klíčky. Náplň je lepší pokládat spíše na horní polovinu papíru. Poté jsem se pustila do balení. Horní okraj jsem přehnula přes náplň a pořádně zeleninu zmáčkla, aby byly závitky co nejpevnější,nerozpadaly se a dobře jedly. Poté jsem přehnula boční okraje a nakonec zamotala celý závitek. Závitky jsem podávala s připravenou omáčkou.
Jak víš, že jsem se na ně zrovna tento týden chystala? :)
OdpovědětVymazatTak teraz prípravu nechám radšej na zajtra... vyzerá to chutne :-)
OdpovědětVymazatkatharine-fashionisbeautiful
Vypadá to náramně! Ředkvičky nakličuješ sama?
OdpovědětVymazatVypadá to senzačně!
OdpovědětVymazatTakový oběd bych si nechala líbit. :P
Mňam, jednoduchý a přitom to musí být hrozně dobrý :) Hned bych si dala :)
OdpovědětVymazatskvělé, zrovna jsem recept na jarní závitky hledala! Díky
OdpovědětVymazatDominika
joo dík za recept na mou oblíbenou omáčku =)
OdpovědětVymazat