Bulgur s červenou řepou a mátou

Nesnááááším loučení.... Tímto příspěvkem jsem se rozloučila s recepty pro Štamgast a Gurmán, které jsem psala zhruba rok. Ale nebojte, nesmutním. Ne že by mě spolupráce se Štamgastem nebavila, naopak. Beru to jako zkušenost k nezaplacení, díky které jsem zas vyzkoušela něco nového a za kterou jsem neskutečně vděčná. Okusila jsem, jaké to je psát články pro web. Nerada bych srovnávala, co je lepší či horší. Ale povím Vám něco, na blogu je nejúžasnější ten kontakt s Vámi. Vaše komentáře jsou pro nás, pisálky, strašně důležité a nemusí jít jen o chvalozpěvy, každý rozumný, třeba i kritický komentář má pro nás přidanou hodnotu a posouvá nás dál :-)  Ale i život jde dál, něco staré končí a třeba něco nové přichází, ale to si prozatím nechám pro sebe :-)




Asi by se slušelo rozloučení s větší grácií, ale okolnosti tomu chtěly, že si tuhle poctu vysloužila opět má milovaná řepa. Jak jsem v minulém příspěvku zmiňovala, poctivě se seznamuji s bulgurem. Tak tady je naše druhé rande :-)




Bulgur s červenou řepou a mátou (4 porce)

 
Omáčka

  • 500 g červené řepy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička dijónské hořčice
  • 1 lžíce jablečného octa
  • Sůl, pepř
  • Máta

  • 200 g bulguru v suchém stavu





Řepu jsem si omyla, zabalila do alobalu a dala péct do předehřáté trouby do změknutí. Doba závisí na velikosti řep, ale hodina by měla stačit. Poté jsem řepu oloupala, nakrájela na menší kousky a rozmixovala s olivovým oleje, hořčicí, octem, solí a pepřem.

Bulgur jsem vložila do menšího hrnce, zalila dvojnásobným množstvím vody a zhruba 15 minut vařila za občasného míchání na mírném ohni.


Omáčku můžete smíchat s bulgurem a posypat lístky máty. Já doporučuji podávat omáčku a bulgur zvlášť, aby si každý nabral dle preferencí. Navíc případné zbytky můžete použít na další pokrmy. Z bulguru můžete udělat například ke snídani kaši a řepová omáčka skvěle poslouží jako zálivka do salátu. Možností je samozřejmě daleko více J




7 komentářů:

  1. Luci, super recept. Ukládám a v neděli si uvařím :-) Miluju tyto dvě potraviny!! Love run eat repeat

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, není to k tématu článku, ale chtěla bych se zeptat, jestli máš nějakou zkušenost se sójovými boby? Objevila jsem je při nákupu v Tescu, tak mě zajímá, co by se z nich dalo uvařit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. znám, nepoužívám. Sója je obecně velmi kontroverzní surovina, proto to s ní nepřeháním a radši si ji občas dopřeji v podobě tofu, tempehu, sem tam sójového mléka...

      Vymazat
    2. Taky jsem si je tam koupila a nevím co s nimi :-)

      Vymazat
  3. Vypadá to moc dobře :) Červenou řepu mám moc ráda, přítel preventivně odchází z kuchyně, když ji vidí v lednici apolečně se mnou jak přemýším, na jaký způsob ji připravím :D

    Andrea

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Měla jsem doma uvařenou řepu, ale jen tak mi moc nechutná. Ale tohle je dokonalý recept. Bulgur jsem uvařila v zeleninovém vývaru, mátu jsme bohužel neměla, tak jsem přidala chilli. Ten řepový "krém" je krásně sladký, a protože jsem ho udělala hodně, tak jsem ho z mixéru vyjídala řapíkatým celerem :) děkuji za recept :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)