Jáhelné šulánky s mákem

Nemůžu říct, že bych byla vyloženě sladkomil, burákové máslo se tam nepočítá, ne?, ale po sto letech jsem dostala chuť právě na sladký oběd. V ten moment se mi v hlavě rozsvítila kontrolka, která mi jasně říkala, udělej ty Hančiny šulánky, na které se chystáš sto let, už je neodkládej. No vnitřní hlas se má poslouchat, proto jsem nelenila a jáhly už se vařily, kukuřičná mouka sypala...




Co mě na receptu nadchlo bylo těsto. Většinou s různými knedlíky, gnocchi se celkem trápím, je to prostě patlačka, i když výsledek super. Tentokrát to byla hračka, ani špetka mouky nebylo třeba přisypat, prostě jak bylo psáno, tak bylo těsto perfektní a šulánky ušoulány během pár minut, jasná jednička. Vaření bylo taky v pohodě i závěrečné pražení. Chuťově ale byly krapet tužší než jsme zvyklí na klasické bramborové, to by mohlo někomu kazit chuť, třeba mojí mamce, ale mně osobně chutnaly. Ale říkám, nečekejte tu tradiční chuť, ta se opravdu nekoná. 

Šulánky jsem podávala s mákem, javorovým sirupem, kokosovým olejem a domácí jahodovou dření, mamka si je dala s tvarohem a cukrem. A příště budou slané, s pestem, sušenými rajčaty a třeba špenátem :-)



Jáhelné šulánky s mákem (4 porce)

Inspirace: H. Zemanová, BioKuchařka Hanky Zemanové



  • 150 g jáhel v suchém stavu
  • špetka soli
  • 150 g kukuřičné mouky
  • 5 lžic kukuřičného škrobu

  • kokosový olej
  • mletý mák
  • javorový sirup



Jáhly jsem si důkladně propláchla a dala vařit v poměru 1 díl jáhel na 2 díly vody se špetkou soli. Kdo by se bál hořkosti, může je spařit, ale u čerstvých jáhel to opravdu není nutné. Jáhly jsem vařila zhruba 15 minut, stáhla plamen a nechala ještě 5 minut dojít pod pokličkou. Uvařené jáhly jsem nechala chvíli vychladnout a rozmixovala na hladkou kaši. Tento krok můžete vynechat, ale já chtěla šulánky co nejjemnější :-) Jáhlovou kaši jsem zasypala moukou škrobem a zapracovala. Pomocí rukou jsem tvarovala menší válečky, které jsem krájela na požadovanou velikost a uvařila ve vroucí vodě se špetkou soli. Jakmile vyplavaly, vyndala jsem je z vody. Na lžičce kokosového oleje jsem šulánky ještě krátce opražila, zasypala mákem, pokapala javorovým sirupem a podávala. 



22 komentářů:

  1. Jojo, taky jsem na ně u Hanky Zemanové koukala a musím je tedy brzy vyzkoušet. U nás budou asi také na slano s medvědím česnekem :-) Tý jo, úplně jsem na ně dostal achuť!

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadají dobře, jáhly mám moc ráda, takže ráda vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  3. "Šulánky?" Už jen kvůli tomu roztomilému názvu je musím někdy vyzkoušet... :))) vypadají krásně! :) Myslíš, že se dá kukuřičná mouka nahradit i jinou? :)

    OdpovědětVymazat
  4. Wuaaaa! Tak za tento recept moc a moc dekuji!!!! šulánky s makem miluju! a jáhle ještě víc! a toto přesně bodlo :) si moc šikovná ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Nedávno si v mojí kuchyni našla místo jáhlová kaše a nadchla mě, takže šulánky si připíšu na must try seznam, díky za tip :-). A ta modrobílá kombinace je krásná.

    OdpovědětVymazat
  6. Tenhle recept vařím podle Hančiny kuchařky už několik let, protože já i děti ho milujeme! Takže neváhejte a vařte. Je to lahoda! A tady ty dokonalé fotečky - úžasné lákadlo! J.

    OdpovědětVymazat
  7. Lituji, že jsem tento blog neobjevila dříve. Šulánky naprosto úžasné ! Porvé se po nich jen zaprášilo a tak jsem na druhý den musela dělat znovu-dvojitou dávku ! Bylo na výběr se zelím nebo s mákem-musela jsem si dát oboje, protože jsem se nemohla rozhodnout s čím jsou lepší.
    A kakaové máslo ze slunečnicových semínek-to snad budu muset dělat z trojité dávky !!

    OdpovědětVymazat
  8. Skláňam sa nad foto prevedením, je to krásne na oko, už len vyskúšať. Keďže sa od istého času stránime používaniu pšenice, tak jáhly/pšeno majú u nás zelenú.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji moc, strašně mě potěší pochvala fotek, když jsem jen amatér :-)

      Vymazat
  9. Vypadá to skvěle! Zrovna přemýšlím, co za zdravou, jednoduchou přílohu k zelí a toto je ideální možnost :)
    Mám dotaz, zda by šla kukuřičná mouka vyměnit za instantní polentu a kukuřičný škrob za bramborový? Děkuji :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, na škrobu nezáleží, s polentou bych byla opatrnější, je o něco hrubší

      Vymazat
  10. Rozmixovala jsi to i s tou vodou nebo jen uvařené jáhly? :)

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, vyskusane, zjedene, mnam :-) Dala som polovicu muky a polovicu skrobu a boli mäkke, jemne.

    OdpovědětVymazat
  12. Děkuji ti moc za tenhle úžasný recept. Uvařila jsem je pro moji mladší sestřičku, kterou jsem hlídala a nenechala ani drobeček, takže prošli nejtěžší zkouškou !! Nejsou k rozeznání od těch obyčejných a cukr v máku nahradit sirupem, je skvělý nápad. Omastila jsem je pistáciovým olejem a ještě teď si mlaskám :)

    OdpovědětVymazat
  13. Zdravím :) moc děkuji za skvělý recept na šulánky, nenapadá tě však ještě nějaký tip jak zaměnit kukuřičnou mouku? (kromě instantní polenty, jak zmínila slečna výše) Převážně proto, že bych se ráda vyvarovala jednoduchým škrobům v kukuřici, sice jednou za čas to člověku neublíží, to samozřejmě ne, ale přesto bych se ráda kukuřici vyhýbala, co jen to jde. Moc děkuji za případný nápad :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, s jinou moukou jsem nezkoušela, takže bohužel neporadím nebo spíš nechci radit, co nemám sama ozkoušené, co kdyby se vám nepovedly :-) ale kdybyste experimentovala, určitě se ozvěte.

      Vymazat
  14. Fakt dobrota.
    Sice se mi nejdřív nezdálo, že z toho bude někdy těsto, trocha horké vody to ale napravila. Škrob jsem nahradila tolik zdravou tapiocovou moukou.
    Díky
    Bláža

    OdpovědětVymazat
  15. Dělala jsem si je do školy, ale použila jsem celozrnou mouku co jsem měla doma a byly opravdu dobre

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj Lucie,

    Veľmi sa ti podarili fotky, sú krásne.

    Tomáš

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)