Konopné mléko

Mandlové, lískové, kešu, para, vlašské, pekanové, makadamiové, sezamové, ovesné, rýžové, špaldové, sójové, makové... těch je co a tím zdaleka nekončíme. Přijde mi, že zdravá strava je daleko pestřejší než... neříkejme nezdravá, ale třeba konvenční... A přitom panuje opačný předsudek, že zdravý znamená jen hrst listí, nějaké ty klíčky, občas luštěniny. Že jakmile se začneme stravovat jinak, už si nikdy nedáme kávu s mlékem natož nějakou tu sladkost k ní, utrpí náš společenský život a budeme trávit spousty času přípravou pokrmů. Ale kdo chce hledat složitosti, vždycky nějakou najde než radši hledat cestu, jak vše zmáknout. 




Někde jsem četla, že pokud bychom konzumovali výhradně konopná semínka, dodáme tělu všechny potřebné živiny a budeme zdraví jako nic. To zní fantasticky ne? Tak šup, doplnit zásoby neloupaného konopného semínka, které stojí pár korun, vyrobit mléko a použít třeba na klasické kakao :-)

V receptu uvádím 500 ml vody na 100 g semínek, ale nemusíte se přesně držet předpisu, záleží, jak chcete mléko husté a tomu upravit poměr semínek a vody :-) Některé zdroje používají i neloupaná semínka, ale to bohužel zatím nemám otestováno.


Konopné mléko



  • 100 g neloupaných konopných semínek
  • 0,5 l filtrované vody
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu









Konopná semínka jsem dala na několik hodin máčet, nejlépe minimálně přes noc. Následně jsem opatrně slila vodu, semínka propláchla a zalila flitrovanou vodou a důkladně rozmixovala. Vzniklé mléko jsem dvakrát přecedila přes jemný cedník, případně můžete použít plenu či plátýnko. Na závěr jsem dochutila javorovým sirupem a vanilkovým extraktem. Před konzumací je mléko potřeba promíchat. Skladujte jej v lednici maximálně 4 dny.





4 komentářů:

  1. Přiznám se, že tohle by mě tedy nenapadlo, díky za fajn inspiraci :)
    Ale to, že by nám stačilo jíst výhradně jen konopná semínka, je vážně hloupost :) Dost jsme teď probírali tuhle tématiku v biochemii a bez živočišných produktů naše strava nelze býti zcela vyvážená

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já taky spíš vsázím na pestrest než na jeden produkt, ale zaujal mě ten výrok :-) a k těm živočišným produktům a vyváženosti... no pořád myslím, že tuhle problematiku nikdy nerozseknem, že žádná "absolutní" pravda není...

      Vymazat
  2. A nebude z toho člověk trochu high? Pro mě zatím nejlepší je čerstvé selské mléko. A není s tím práce, protože ho zavezou až k domu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebude z toho člověk trochu high, semínko neobsahuje THC! Každý má jiné preference, pro mě kravské mléko rozhodně není to top, navíc nejsem líná si něco vyrobit.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)