Vždyť mě už znáte. Víte, jakou mám slabost pro řepu. Jsem si moc dobře vědoma, že ji protěžuji na úkor jiné zeleniny. Má prostě smolík, řepa je moje favoritka. A můžu za to? Jednoduše mi chutná. a víte, že pořád prosazuji naslouchat svému tělu. Takže mu poslušně naslouchám a cpu se řepou, ještě než ji nahradí jarní zelenina.
A tak měla tu čest pokřtít krásný nový talíř, jeden z mnoha úžasných narozeninových dárků. Je to krásné, když Vás blízci podporují v tom, co Vás baví a doma se Vám pak hromadí nové a nové nádoby, nové a nové utěrky, látky, prkna, příbory a spousta dalších pokladů. A Vy byste nejradši celé dny jen vařily a fotily tyto nádhery... Achjo, proč nemá den alespoň 40 hodin.
Fazolový salát s červenou řepou, grepem a pistáciovým máslem (2 porce)
Inspirace: http://www.thefirstmess.com
- 80 g g bílých fazolí v suchém stavu
- směs salátových listů
Řepa
- 1 střední červené řepy
- 1/2 grepu
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balzamika
- sůl, pepř
Pistáciové máslo
- 50 g nesolených pistácií
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
Fazole jsem si dala přes noc namočit. Následující den jsem slila vodu, napustila čerstvou a uvařila doměkka.
Mezitím jsem si omyla řepu, zbavila konců, oloupala, nakrájela na menší měsíčky, pokladla do zapékací nádoby vyložené pečícím papírem, pokapala olivovým olejem, balzamikem, šťávou z půl grepu a dochutila solí a pepřem. Řepu jsem dala péct do předehřáté trouby na 180 stupňů asi na 30 - 40 minut.
Na máslo jsem si rozmixovala pistácie s olivovým olejem a špetkou solí v co nejhladší krém.
Nakonec jsem rozložila omyté salátové listy na talíř, pokladla uvařenými fazolemi, upečenou řepou, měsíčky grepu, pokapala další grepovou šťávou, pitáciovým máslem a posypala zbytkem nakrájených pistácií.
Mňam, pistácie :) Řepu zase moc ráda nemám, ale vypadá to úžasně :) S grepem to musí být zajímavá kombinace :)
OdpovědětVymazatPictácové máslo? No tak to je super tip, který využiju jako dárek :))
OdpovědětVymazataw ♥ musím vyzkoušet :)
OdpovědětVymazatUdělala jsem si salátek k večeři + na zítra do krabičky a je úžasný..:) Mám teda salát bez pistáciového másla, to musím vyzkoušet někdy příště, ale i bez něj je super.. A takhle upečená řepa, s tím grepem, to je neuvěřitelná dobrota, myslím, že v budoucnu spáchám jen tu řepu a sním ji samotnou..:D
OdpovědětVymazatto jsi se ale ochudila o to nejlepší, pistáciové máslo mu dodává šmrnc, jinak je to celkem nuda....
VymazatMohla bych pistácie nahradit jinýma oříškama? Mandle, arašídy, lískové ořechy, dýňová, sezamová semínka mám, ale ty pistácie ne ... :(
OdpovědětVymazatNo ano, ale moc se mi k salátu jiné ořechy nehodí, třeba bude chutnat...
Vymazat