Krémové míchané tofu

Co neodmyslitelně patří k víkendové snídani? Pro někoho to budou lívance, palačinky, ovesná kaše a naopak pro ty, co tolik nevyhledávají něco sladkého, určitě míchaná vajíčka. Možná to bude znít krapet divně, ale ona ta vajíčka jdou udělat i bez vajíček. Asi mi nebudete věřit a spíš si zaťukáte na čelo, co to je zase za náhražku.... Celé mé studium mě doprovází tvrzení, že právě vejce jsou statek, který nachází jen stěží substitut, proto je poptávka po něm neelastická, ať je cena vysoká, nízká, lidé je budou vždy kupovat... No, ano, budou, ale asi Vás překvapí, že tofu jde upravit tak, že vajíčka opravdu hodně připomíná. To mám otestováno už dříve. Ségra, aniž by tuto informaci věděla, přiběhla s převratným zjištěním, že dělala podle blogu jáhelno-bramborové plněné knedlíky a ta náplň voní a chutná jako vajíčka! Wau...




Receptů na "tofu scramble" najdete na Netu mraky. Někdo používá klasickou cibuli, někdo jarní, někdo přidává různé druhy zeleniny, rajčata, papriky, cuketu, brokolici, žampiony, hrášek, avokádo špenát, sušená rajčata, bylinky, koření. Konzumuje je jen tak k pečivu jako klasická vajíčka nebo balí do tortilly, salátových listů, mezi pečivo, plní jím rajčata, dýně, lasagne atd. Stačí hledat :-) 

Proto až dostanete chuť na vajíčka, zkuste tuto variantu, třeba budete mile překvapení a já Vám přeji hezké nedělní ráno :-)


Krémové míchané tofu

(2 porce)



  • 2 lžičky olivového oleje
  • jarní cibulka
  • 1 bloček tofu natural (200 g)
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička lahůdkového droždí
  • sůl
  • 1 lžíce sójové smetany
  • svazek pažitky


Na lžíci olivového oleje jsem si velmi krátce orestovala jarní cibulku. Mezitím jsem si pomocí rukou rozdrobila tofu, smíchala s uzenou paprikou, kurkumou, lahůdkovým droždím, solí a 1 lžičkou olivového oleje a přidala k cibulce a opékala zhruba 10 minut, až tofu změklo. Nakonec jsem přimíchala smetanu, nakrájenou pažitku a odstavila z plotny. Přendala jsem na talíře, doplnila další pažitkou, plátkem domácího kváskového chleba a podávala.





4 komentářů:

  1. á, taky ekonomka? :D
    Jinak zkus si koupit černou sůl (kala namak). To jsou pak vejce hadr ;)

    OdpovědětVymazat
  2. mňam, tofu som si v poslednom čase veľmi oblúbila :)

    OdpovědětVymazat
  3. Výborné, přidala jsem na malé kostičky nakrájenou zelenou papriku.:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)