Palačinkový dort

Konečně slastný pátek a před námi chvíle volna, to že mě se tato libůstka netýká opomeneme. A nadcházející víkend, si vyloženě říká o něco sladkého. Něco, čím si zpříjemníme ranní pozdní snídani. Mě, jako ranní ptáče, taky nechává chladnou, ale nevadí :-) Něco, co doplní odpolední kávu či čaj. Navíc meteorologové neslibují žádné zázraky... To taky nahrává nějaké sladkosti. A třeba né až tak obyčejné, i když vlastně strašně triviální.




Tenhle fešácký dort si vysloužil něco jako nutellovou pomazánku. Samozřejmě jsem ho nemohla urazit klasickou kupovanou nutellou, to bych si k němu nedovolila. Cením si ho mnohem víc. Proto sem mu věnovala trochu toho času a umixovala si vlastní rádoby nutellu. A co jako takovou korunku krásy? Šlehačka je fajn, ale co teprve kokosová šlehačka a třešnička na dortu v podobě kokosových plátků a kakaových bobů...? Bude to pěkný víkend...




Palačinkový dort

Palačinky (7 ks)
  • 150 g pohankové mouky
  • špetka soli
  • 1 menší domácí vejce
  • 400 ml sójového mléka 
  • 1 lžička olivového oleje
Krém
  • 100 g mletých lískových oříšků
  • 100 ml sójového mléka
  • 25 ml vanilkového olivového oleje
  • 3 lžičky kakaového prášku
  • 1 lžíce javorového sirupu
Na doplnění
  • + kokosový krém
  • + plátky kokosu
  • + kakaové boby

Na palačinky jsem si nasypala do velké mísy pohankovou mouku se špetkou solí a pomalu přilévala mléko s rozkvedlaným vejcem, olejem a šlehala v tekutější těsto. Nechala jsem v lednici odležet a smažila na trošce olivového oleje, dobrá pánev zvládne i jen tak nasucho.

Na krém jsem si rozmixovala mleté ořechy s mlékem, olejem, kakaovým práškem a javorovým sirupem.

Na šlehačku jsem jednoduše vyšlehala kokosový krém dotuha a dala odležet prozatím do lednice. Kdo chce, dosladí, ale není to nutné. 


Pak už jen palačinky promazávala krémem do spotřebování. Povrch jsem pokladla kokosovou šlehačkou a posypala kokosovými plátky a kakaovými boby. Nejlepší je konzumovat ještě tentýž den, pak už mají palačinky tendenci tvrdnout.







20 komentářů:

  1. Vypadá to božsky :) skvělý recept, určitě přes víkend vyzkoušim

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Luci, myslíš, že by šel olivový olej do krému nahradit kokosovým olejem? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. myslím, že ano. Ale olej musí být rozpuštěný, aby byl dot tekutý

      Vymazat
  3. nádhera:) pohankovou mouku miluju :)

    OdpovědětVymazat
  4. to je neskutočná nádhera!!! Ja som robila raz palacinkovú tortu a nevedeli sme si ju vynachváliť :) Takže vobec nepochybujem o tom, že aj táto tvoja je úžasná :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá moc hezky. :)) Třeba k snídani jak dělaný. :P

    OdpovědětVymazat
  6. Jednoduché a přesto dokonalé :) Asi se nechám inspirovat a večer spáchám :)

    OdpovědětVymazat
  7. ja to uplne vidim s malinovym rozvarem nekde v lete po grilovacce :) @S.

    OdpovědětVymazat
  8. Hezký nápad i recept. Muselo to chutnat božsky. Kokos miluju ve všech jeho podobách, takže recept musím vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat
  9. Vypadá krásně, určitě byl i stejně dobrý! :)

    OdpovědětVymazat
  10. omnmomnom... doma si na něm všichni pochutnávají víc, než po nějakým přeslazeným s máslovým krémem. Vážně supr! děkuju

    OdpovědětVymazat
  11. vypadá to nádherně, nenapadlo by mě to takhle vrstvit :)

    OdpovědětVymazat
  12. Vyzerá to super!:)
    http://foodmakesushigh.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  13. Vypadá luxusně, udělám ho rodině o víkendu. Můžu se zeptat, nemám zkušenosti s kokosovým olejem, jaký používáte? Děkuju Jarka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. oprava, kokosovým krémem

      Vymazat
    2. Nevím, jestli se Vám podaří sehnat právě kokosový krém, ale mléko už mají skoro všude. můžete použít tu smetanovou vrstvu, která se usadí na povrchu kokosového mléka. Jen je třeba jej dát do lednice na pár hodin. pak bych doporučila asi ze dvou plechovek

      Vymazat
    3. děkuju moc za odpověď ;)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)