Mrkvovo-jablkové kuličky v citrónové polevě

Tyto božské kuličky by si zasloužily opravdu daleko větší pozornost, snad mi to prominou, ale honí se mi hlavou úplně jiné myšlenky než na tuto lahůdku. 

Víte, musím dumat nad celým smyslem blogování. Troufám si říct, že se už stalo plnohodnotným koníčkem vedle všech sportů, hudebních nástrojů, umění, sběratelství aj. Ale proč o tom mluvím, je to koníček, zábava, něco čím vyplňuji svůj volný čas, u čeho relaxuji, když zrovna nepracuji nebo nestuduji. Něco, co mě strašně těší, kouzlí úsměv na rtech, hřeje na srdci a na druhou stranu přináší i chmury, smutek, rozhořčení, jako dnes. Je mi smutno z některých lidí, kteří mají tendence zviditelňovat se prostřednictvím jiných, nadrzo si psát o umístění linku svého blogu bez ohledu, jestli jej čtu/nečtu. Kdyby se mi líbil, přece už tam dávno je ne?... Smyslem není přece mít co nejvíc čtenářů, pořádat pro mě odporné slovo "giveway" s podmínkou stát se pravidelným čtenářem, uměle si tak zvyšovat sledovanost a jiné velmi populární strategie. Jistě, čtenáři jsou tím hlavním motorem, který nás pisálky podporuje, těší milými komentáři. Mám radost z každého nového čtenáře, rostoucí popularity blogu, nepopírám, ale nepůjdu přece přes mrtvoly. Jsem naivní, ale jako v životě uznávám nějaké hodnoty, věřím, že to stejné, byť děsně prosté funguje i v blogovém světě. Takové to klišé "S poctivostí nejdál dojdeš", které ale v mých očích kliše není. Věřím, že když je obsah blogu kvalitní, hezky se na něj dívá, čtenáři si jej najdou sami a není potřeba se takhle snižovat. A radši než plýtvat energií tímto směrem, věnovala bych pozornost zvyšování kvality blogu, třeba po designové, obsahové stránce atd. 


Tak o co vlastně blogerům jde? Je to celé honba za čísly? Nemyslím, že je to s námi tak žalostné, jak mohlo po úvodním odstavci působit. Stejně jako v běžném životě jsme různí, tak i tady ve virtuálním světě... najdete spousta úžasných lidí, ale i méně... A já jsem šťastná, že těch úžasných "potkávám" stále více :-)

A dost negativismu, toho je všude plno. Snad Vás po tímto lehce smutném úvodu, muselo to ze mě, potěším kuličkami a nádherným talířem, kterým zase mě potěšila sestřička :-). Ano, další kuličky, já vím... kolikáté už? Radši už to nepočítám :-)



Mrkvovo-jablkové kuličky v citrónové polevě (15 ks)

Inspirace: http://urbanposer.blogspot.cz

Kuličky

  • 2 menší mrkve
  • 1 střední jablko
  • 3 lžičky oříškového másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 2 lžičky šťávy z mrkve a jablka
  • 1/2 hrnku sušeného kokosu
  • 50 g mletých mandlí
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička skořice

Poleva

  • 1/2 hrnku kokosového másla
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička javorového sirupu
  • 2 lžíce citrónové šťávy

Na jemném struhadle jsem si nastrouhala mrkev i jablko zbavené slupky a důkladně je vymačkala, aby se zbavily šťávy, tu ale hned nevypijte, budete ji potřebovat. Kdo má odšťavňovač použije prostě zbytky z odšťavňování :-) Následně jsem přidala máslo, vanilkový extrakt, citrónovou šťávu, šťávu z mrkve a jablka, kokos, mandle a koření. Všechny suroviny jsem jen krátce promixovala a pomocí rukou tvořila kuličky. Ty jsem umístila do nádoby vhodné do mrazáku a dala asi na hodinu mrazit. 

Mezitím jsem si ve vodní lázni rozehřála kokosové máslo s olejem. Poté jsem přidala extrakt, javorový sirup, citrónovou šťávu a v polevě máčela kuličky. Skladovala jsem je v lednici zhruba týden.




25 komentářů:

  1. vypadají opravdu moc jedle :o) jako všechny tvoje recepty :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ty vypadají senzačně.
    Tleskám. :))

    OdpovědětVymazat
  3. Luci, mluvíš mi z duše! Kolik už jsem obdržela připomínek typu, jestli si nechci zvednout sledovanost. Ale jen JÁ vidím opravdovou návštěvnost blogu a ta se neskrývá v počtu pravidelných čtenářů. Nejsem si vědoma, že bych kdy někde cpala link na svůj blog a dosud ani nepořádala jakoukoli giveaway. Dokonce ani na instagramu ho nemám zmíněný a 90% mých známých ani netuší, že bloguji. Jak říkáš, blog si své čtenáře najde sám a já tímto akorát v průběhu zjišťuji, jak kvalitní a čtivý je.
    Promiň za tento sloh, ale opravdu jsi mi dnes promluvila z duše. Tvůj blog je co se týče receptů TOP a je neuvěřitelné, jak se každým dnem/receptem zlepšuješ jak ve fotkách, tak v obsahu. Jen tak dál! Dokud budu vařit a péct, budu tvým denodenním čtenářem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec se neomlouvej za slohy, já je ráda. Taky jsem se nechala trochu strhnout a krapet to přepískla na mé poměry. Taky o blogu nemluvím a většina lidí kolem mě ani netuší, že píšu, možná by se i divilo. Ale nemám potřebu se někomu cpát, jak píšeš...

      Vymazat
  4. Tento článek mě vážně donutil zamyslet se nad tím, kam můj blog směřuje. Dřív jsem měla 4 pravidelné čtenáře a vůbec mi to nevadilo. Teď mně ale fakt, že můj blog čte víc lidí prostě těší, protože vím, že si nepíšu jen sama pro sebe. Ale rozhodně ne za každou cenu, to je pravda.
    A mimochodem, kuličky rozhodně zkusím, vím, že se nemají ingredience nahrazovat, ale mám dojem že když přidám místo mandlí vlašáky, bude to trochu jako mrkvový koláč, mňamm

    OdpovědětVymazat
  5. Naprosto s tebou souhlasím, tyhle blogy mě taky rozčilujou. Na všechny tyhle odkazy v komentáři ani neklikám, nikde bych takhle nehlasovala. Je mi to odporný. Moje sledovanost je děsná, ale blog mě stejně baví - uvědomila jsem si už před docela dlouhou dobou, že ho sice píšu pro druhé, ale spíš mnohem víc pro sebe. Není to reklama, ale můj osobní deník, prostor, který vypadá a je napsaný přesně tak, jak se líbí mně. Giveway vymyslel sám ďábel. A trapný je, že dřív jsem to fakt dělala (sdílela toho a toho, komentovala tady a tady,... :D).
    Ty kuličky jsou úžasný :) Mňam, proč jsou tyhle tvoje dobroty vždycky tak neodolatelně úžasný? :D :D :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. každý blog nemusí být tisíce čtenářů a návštěv, aby měl své kouzlo, nejdůležitější je, aby tě bavil a dělala jsi to srdcem :-) Líbí se mi tvůj přístup, cítím to stejně, takový únik z reality, deníček...

      Vymazat
  6. Ja z pohledu neblogerky muim rict, ze jako obycejny uzivatel webu stejne neresim odkazy jinam a zameruju se na stranky, ktery me zaujmou nahodne nebo je navstevuju pravidelne..tot jen moje vsuvka..jinak z tveho blogu varim uz nejaky cas a jsem z nej proste unesena!! Zrovna vcera jsem se zase pustila do quiche a nezbyl ani kousicek :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je už věc druhá... spíše mě mrzí, jak někdo k blogování přistupuje...

      Vymazat
  7. Luci souhlasím. Taky to nemám zapotřebí. V aktuálních shlédnutích vidím, že ten článek rozklikne mnohonásobně více lidí, než, počet, které mám jako pravidelné čtenáře. Samozřejmě mě to těší, že se třeba čísla postupně zvedají, ale uměle to podporovat...asi už bych z toho pak neměla takovou radost jako do teď. Tvůj blog mám moc ráda a určitě to nemáš zapotřebí. Kuličky vypadají skvostně, ostatně jako všechny. Krásný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jestli jsi mě špatně nepochopila, občas se chce někdo zviditelnit prostřednictvím Delicious blogu, přijdu si jako reklamní plocha...

      Vymazat
  8. Chcem sa opýtať. V recepte na kokosové maslo je kokos čerstvý alebo strúhaný ktorý sa bežne predáva v obchode? Mimichodom Váš blog navštevujem pravidelne. Vynikajúce recepty.

    OdpovědětVymazat
  9. Díky za recept a zamyšlení. Konečně si nepřipadám divná, že žádnou giveaway nedělám.
    Chystám se brzy něco z tvého blogu upéct, protože můj manžel se pustil do zdravějšího stravování a já ho v tom chci podpořit.
    Jinak jsem si dnes koupila kuchařku Spolu u stolu na tvoje doporučení a je opravdu super. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně naopak přijdou divný všechny tyhle soutěže, takže... :-) Jsem ráda, že jsem mohla inspirovat a pomoct Albertu zbavit se přebytečných kuchařek :-) přijde mi lepší jak kdejaká xkrát dražší kuchařka.

      Vymazat
  10. Ahoj Luci, Tvůj blog je můj denní rituál, dalo by se to tak nazvat! :) ..opravdu se ráda kochám tvýma receptama a z b) s Tebou ohledně blogování souhlasím...jsem sice "blogař" amatér,ale dělám to s chutí a radostí a není za tím,to slůvko MUSÍM...jen tak dál !!!! :)) a kuličky vypadaji skvěle,mam je v seznamu na pořadníku:))..Krásný den:)

    OdpovědětVymazat
  11. Lucie, ráda to tu čtu a to nejen z důvodu inspirace, ale hlavně: líbí se mi Tvůj přístup k žití obecně. Jak jen to správně napsat...prostě v dnešní době jsou dva (ok, nebo více...) typy "healthy" blogerek - jedny (a těch je, mám pocit, drtivá většina) - které se starají samozřejmě o zdravou stravu a pak především o svou postavu (což se zdravým stravováním samozřejmě úzce souvisí). Vypisují své "workouty", přesné dny kdy cvičit kterou část těla, kolik gramů té které suroviny si dát na svačinu/oběd/večeři, aby dostály přesných poměrů S,B,T...prostě až urputně kontrolují každý svůj pohyb a přijatou kalorii, místo toho aby se řídily hlavou a trochu citem pro věc. Takže v honbě za bílkovinami, "vitamíny" a nízkokalorickou stravou si pak klidně kupují kila zmraženého antibiotiky napíchaného kuřecího, své ovesné kaše si zdobí v únoru jahodami z Billy apod.
    Samozřejmě je důležité, aby v jídle byly všechny potřebné vitamíny a minerály, stejně jako výživová hodnota jídla byla správná. Ale o jídle by se mělo uvažovat i jinak. Prostě zda tohle zvíře žilo jako živý tvor, než nám skončilo na talíři, jestli tyhle jahody mohou být opravdu jahodami, když nám na talíř přistály uprostřed zimy, jestli třeba svým jednáním neškodíme planetě ještě víc, než kdybychom zvolili úplně jiné, byť mnohem méně sofistikované jídlo.
    Kdesi jsem zde už psala, že nejsem žádný šílený greenpeacák a dokonce ani vegetarián. Jím maso asi i o dost častěji, než Ty, ale stále mi leží na srdci třeba to, jak to zvířátko žilo a jestli se mělo dobře před tím, než kvůli mně umřelo a v neposlední řadě také, jestli zemřelo humánní cestou. To jsou věci stejně důležité (nebo vlastně i důležitější), než jen zaslepeně sledovat a počítat to, kolik S/B/T moje jídlo má, aby mi narostly největší pekáče buchet a shodila jsem nejvíc faldů.
    Starám se o to, abych přírodě neškodila a pomáhala ji aspoň tak, jak je v mých silách. Tedy třeba nakupovala na farmářských trzích, brala kvalitní maso z farem, kupovala "aspoň" dvojky vajíčka apod. Sportuji prostě pro radost ze života a rozhodně neřeším, že dnes je "leg day". Nebudu pořádat "hon" na fandy, když mi nějaká firma nabídne spolupráci, abych se zviditelnila.
    Je mi těchhle slečen líto i proto, že světem kalorií a "fitness cvičení" prostě žijí každou vteřinu v životě, váží si vločky do kaší a počítají ořechy na ní. Místo toho, aby si prostě z radosti a lásky k sobě i okolí uvařili zdravé jídlo a chvíli řešily i něco jiného, než jen svou postavu apod. Protože jsou miliony věcí, na které stojí za to soustředit svou energii, než jen jídlo, kalorie a fitness. Přijde mi, že jim utíká hrozně moc věcí, byť by to bylo "blbé" odpoledne s rodinou nad fotkami, výlet na bleší trh, odpoledne na babiččině zahradě nebo petangue v parku s kamarády.
    Ty jsi jiná. Nechci si tady hrát na patetickou a sladce Ti lichotit. Ale tak to prostě je. Připadáš mi mnohem vyspělejší, než mnohé z těch slečen, byť jsi ve stejném věku (mimochodem jsi i ve stejném věku jako já, ne, není mi 60+ :) A proto mě to tady baví a pokud se to nevydá jejich směrem (o čemž více než pochybuji :), asi mě to tu ani nikdy bavit nepřestane. Máš prostě nadhled. Díky bohu
    A omlouvám se za román. Ale už to ve mě klokotá dlouho a tenhle článek mi jen potvrdil, co jsem se o Tobě domnívala :) Tak ať Tě zdravý nadhled a umírněný postoj k celé věci neopouští

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Arion, nejdřív mi dovol poděkovat za úžasný a dlouhý komentář, opravdu si ho vážím :-) Ale nejde o délku, ten obsah... mluvíš mi z duše, ještě jsem "nepotkala" s nikým, kdo by byl naladěn tak silně na stejnou vlnu, až mě mrzí, že se neznáme osobně :-) Mně to přijde strašně prosté, stačí trocha selského rozumu, který kolem sebe tak postrádám, fitness blogerky si zdobí kašičky jahodami, borůvkami, kupovaným mraženým ovocem a věrné čtenářky nad nimi slintají a po vzoru je následují. Ono to sice oku lahodí, ale? Nebudu to dál rozpitvávat, ve tvých slovech je vše :-)

      Vymazat
  12. ahoj, prave jsem dodelala kulicky, ale poleva se mi vubec nepovedla. maslo s olejem jsem rozehrala, ale jakmile jsem pridala ostatni, vse straslive zhoustlo! a nedalo se s tim nic delat, mozna to zpusobil ten citron..? tak jsem hmotu na kulicky napatlala a soupla do lednice...nevis, v cem by mohla byt chyba? diky za info, monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se těžko takhle odhaduje, příčin může být spousta...

      Vymazat
  13. Můžu se zeptat, kde mohu sehnat oříškové máslo? Nebo jestli by šlo nějak nahradit? :) recept mě moc zaujal :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nešlo by nahradit. Arašídové máslo už mají skoro v každém marketu, každé zdravé výživě nebo lze umixovat vlastní, nějaké recepty jsou i na blogu...

      Vymazat
  14. Lucinko (snad nevadí to oslovení, prostě jsi taková milá krásná osoba), děkuji moc, odstavnují denně a máme svá jablíčka i mrkev, tudíž se mi nechce vyhazovat drť na kompost a už dochází nápady, kam s ní.
    K úvodu: blog nemám, s velkou rodinou, domem, zahrádkou nemám čas ani pravidelně sledovat mé oblíbené, hlavně inspirace na vaření a tvoření.
    Krásné podzimní dny a zůstaň svá.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer Bohunko, děkuji moc za krásný komentář, oslovení vůbec nevadí :-)

      Vymazat
  15. Lucinko, to je luxusní zalezitost, ikdyž jsem recept hooodne zjednodušila, no co, je pondělí, na neděli udělám luxusnější. Nádrtila jsem slunečnici a ovesné vločky, smíchala s drtí z odšťavňovače jablka+mrkev, trochu stavy, balila v kokosu a je to veliká maminka a bonus, že nemusím vyhazovat jídlo. Radost až na kost. Děkuji, Lucinko. Procházím tvůj blog a sleduju jej roky a říkám si, kolik mi uteklo receptu a na některé jsem už zapomněla, tak oživují paměť. Samé skvělé a zdravé věci. Děkuji děkuji děkuji.
    Kdybych mohla, dala bych ti kytici jako veliké poděkování za nádherný blog, krásné fotografie. Už jen očima se kocham a pak chuťově si užívám a v srdci, když vidím, že chutná rodině a navíc je to zdrave.
    Přeji vše dobré, Lucinko a krásné dny.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)