Paprikové smoothie

Občas mi hlavou vrtá taková myšlenka... Není to už jakási obsese za každou cenu cpát všude a do všeho zeleninu? Opravdu musí být i ve smoothie, koláčích a jiných sladkých pokrmech zelenina, která v nás vzbuzuje spíše slané představy? Jistě, nemusí, ale neznamená to, že nemůže. Není to jen náš předsudek, že zelenina patří do salátů, k masu...? Víte, pořád ve mně dříme pocit, že jíme žalostně málo zeleniny, ale i ovoce a obecně surovin, které nám nadělila matka příroda. Snad proto abych vylepšila naše statistiky... Já vím, jsem naivka, svět nespasím, tak jen tak pro radost a spousty pozitivní energie... další zeleninové smoothie... :-)




Troufám si říct, že zelená smoothie se špenátem si u nás vybudovaly už čestné místo. Ale co jiná zelenina? Rukola, fenykl, okurka, řapíkatý celer, červená řepa, zelí, brokolice a i ta paprika, to vše jde do smoothie zakomponovat. 

Já tentokrát nechala tedy obligátní špenát odpočívat nebo líp řečeno, kde nic není, ani zelené smoothie nebude a vzala si raději do parády červenou papriku. Využila jsem ještě citrusy a zázvor, dokud jsou v sezóně. Tím, že jsem tentokrát nepřidala banán, bylo smoothie méně sladké. Kdo by se toho bál, samozřejmě kousek banánu přihodí či dosladí, ale já hlasuji pro využívání přirozené sladivosti ovoce. A pro zdravé tuky jsem přihodila aktivované mandle. Ty nechám jednoduše pár hodin máčet ve vodě. Pro jemnější chuť můžete vodu nahradit rostlinným mlékem.


Paprikové smoothie

(1 porce)


  • 1 červená paprika
  • 1 mandarinka
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 1/2 jablka
  • kousek zázvoru
  • hrst aktivovaných mandlí
  • voda/rostlinné mléko
  • + 1/2 až celý banán





Papriku jsem zbavila jádřince, pořádně omyla, vložila do vysoké nádoby. K ní jsem vymačkala mandarinku, citrón, přidala jablko, zázvor, mandle, vodu a důkladně rozmixovala. Toť vše :-)

Záleží, jak máte výkonný stroj a jak jste citliví. Já smoothie zatím mixuji tyčovým mixérem, takže není zcela hladké, bez kousíčku slupky, to vidíte i na fotce. Citlivější jedinci mohou smoothie ještě přecedit přes sítko, čistou plenu, otrlejší konzumuji rovnou :-)



8 komentářů:

  1. mňam! A přesně tak.. souhlasím s tím, že lidé jedí samé už hotové pokrmy a na ovoce a zeleninu zapomínají, viz např. celá moje rodina kromě mě :D A prostě je to nenaučím no :)

    OdpovědětVymazat
  2. Že bych se pustila do svého prvního smoothie? Neumím si představit, že bych to do sebe kopla ráno (brr studené!), ale v průběhu dne... Mmm...
    Nemám ráda papriky, ale po tvých avokádových truffles už nezatracuji nic :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nedávno jsem se pustila do svého prvního smoothie, bylo výborné, dělala jsem z mrkve, jablek a jahod :) To s paprikou vypadá zajímavě, nicméně myslím, že ho asi neudělám, brzy se chystám na smoothie s červenou řepou. Papriku moc nemusím, ale uvidíme, třeba jí dám ve smoothie šanci :)

    OdpovědětVymazat
  4. Papriku by mě do toho dát nenapadlo :D Ale je to senzační nápad :))

    OdpovědětVymazat
  5. Zvláštní kombinace :D ale co, třeba to může být dobré :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to musim zkusit! Zajimava kombinace, jen doufam ze tam nebude chybet ten zazvor, o smoothie se delim s ditkem a zazvor mu dat jeste nemuzu. :)

    OdpovědětVymazat
  7. smoothie z papriky jsem ještě neměla :) co nejdříve se na to vrhnu: )

    OdpovědětVymazat
  8. Smoothie je moc dobré můžu doporučit.Je osvěžující a na léto bude fajn.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)